Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W listopadzie sarny ,to ile ich jest kikaset, czy jeden rzepak w okolicy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
59 minut temu, Xion napisał:

Mój do zimy już raczej gotowy średnio  8-12 liści już złapał. Na jednej działce widać gołym okiem jaśniejsze liście czyli samosiewy przez które zagęścił się za mocno. Niedoborów raczej nie widać za piątym podejściem udało mi się wyrwać bez urwania korzenia czyli ukorzeniony dobrze siew 28-29 sierpnia. 

IMG_20211107_140759.jpg

IMG_20211107_140315.jpg

IMG_20211107_135840.jpg

Ładny, pewnie azotu dostał. Tam gdzie korzeń się urywa śmietki nie było?

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

@miwigosnie kusi byc ich kilkaset, wystarczy 20-30 i zrobią spustoszenie

Ale w tej chwili nie są w stadach tylko najwyżej kika  szt, , zimą po 20-30 w grupie

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

W listopadzie sarny ,to ile ich jest kikaset, czy jeden rzepak w okolicy

Po kilka sztuk kilka stad, na zmianę się przeganiają. Rzepak w okolicy tylko u mnie i u kolegi pierwszy raz siany w sumie 15 ha, mam poplon w dwóch kawałkach niedaleko ale widać wolą czystą uprawę. Dziś już widać place zgryzione mocno, niektóre rośliny wyrwane, jak nie zrobię nic to biedna plantacja do zimy bedzie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

Ładny, pewnie azotu dostał. Tam gdzie korzeń się urywa śmietki nie było?

40t/h obornika bydlęcego i 100kg mocznika, 200kg npk 8-19-29. Mocznik jeszcze kupiony był po 1800zł import teraz jak by po 3,5 tys kupić to bym go nie siał npk też stary zapas po 1280 netto. Na drugi rok samochody wynajmuje i chyba kurzak patelniami będę woził już prawie jestem dogadany o odbiór 30zł/t ale przy tych cenach pewnie się podniosą. Korzeń się urywał na głębokości około 10cm chodziło mi o to by wyrwać cały by długość sprawdzić żerowania bardzo nie widać (lumipos + imidachlopryd w zaprawie karate zeon przy gramicydzie w 4 liściach) 2x mikro 1,5kg dr green  1,5l brassitler czy jakoś tak z Yara. Do tego siarczan magnezu 5kg/h + mocznik 10kg/h regulacja Tilmor 0,75l 

Na 5 klasie pod lasem też daje radę oby woda była.

IMG_20211107_134652.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
8 minut temu, Aroo22 napisał:

A u mnie przy 300kg polifoski 6 niedoborów składników na razie nie widać. Stanowisko po pszenicy. Lubelskie 

IMG_20211029_124042.jpg

Samo 300 kg polifoski bez gnojowicy, kurzaka itp.?

Nie uwierze

Opublikowano

Samo, nie mam hodowli. Nie musisz wierzyć, piszę jak jest. Kiedyś też miałem kolorowy rzepak jak była długa ciepła jesień, teraz widać nic mu nie brakuje. Pszenica pewnie trochę azotu zostawiła bo dostała 190kg N, a oddala 7t plonu. 

Opublikowano

Mój też tylko na poli krzem 350 kg. sąsiada dogania ale martwi mnie stada saren a w okolicy rzepaku nie ma tylko sąsiada za miedzy a mam jeszcze 2 kawałki ogólnie 1,40 ha w tamtej okolicy i w zimie żer będą miały.

2 zdjęcie tego co wcześniej pisałem co w oczach ginie aż żal patrzeć na niego.

IMG_20211107_145434.jpg

IMG_20211107_133237.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie w jednym roku sarny zamieszkały w rzepaku ale to było wiosną, nie robiłem nic bo tylko się śmiały.Przyjechał handlowiec popatrzył i stwierdził jak tylko nie kopią będzie ok. przestaną żerować jak zakwitnie i faktycznie nie było żadnych strat. A teraz przed zimą raczej  go chyba skrzywdzą

Edytowane przez Camry
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v