Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2021

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin

Jak chronić rzepak w 2021 roku? Kiedy stosować regulatory? Jak zwalczać chwasty w rzepaku? Jakie fungicydy stosuje się w rzepaku? Kiedy pryskać rzepak na płatka?

Jakie nawożenie azotowe rzepaku przyjąć w roku 2021? Jaki nawóz pod rzepak? Ile azotu na rzepak? Kiedy siać azot na rzepak? Mocznik na rzepak? Czy warto stosować RSM w rzepaku?

Na te i na wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w tym temacie - zaktualizowanym na potrzeby sezonu 2021.

Kontynuacja dyskusji z tematu o ochronie i nawożeniu rzepaku 2020

• Like 1

Wsumie to tylko dlatego że na pszenicę na n1 mam też zaplanowany Rsm i chciałbym wylać wszystko i ogarnąć opryskiwacz i ciągnik po rsmie. A że nie mam tego dużo i pracuje to chciałbym zrobić to na raz wszystko. Ale oczywiście pogoda zweryfikuje wszystko. Może też tak być ze dam wszystko 1 dnia. Nie ma tu żadnej mądrości z mojej strony 😁 rsm w rzepaku będę dawał pierwszy raz. Ma dłuższe działanie. Nieczzym moja glina na podłożu kamienia się na grzeje i zacznie działać to chwilą zejdzie dlatego chciałbym dać wszystko na raz praktycznie. Największym wyzwaniem w tym roku będzie Robak bo wszystko co do tej pory było dobre to wycofali także nie mam pojęcia nawet co dodawać do zabiegu.. 

.

yacenty napisał:

Mi zostało tylko 4 bagsy saletrosanu, więc mam taki plan: 5ha - 400kg saletrosanu, 5ha - 300kg Kizerytu i 300kg Zaksanu. Na drugi strzał 80kg N w RSMie

dlaczego rsm a druga dawke? u mnie nikt w okolicy i wsrod znajomych nikt nie stosuje rsm wogole (i stad moje pytanie czy do rsm dolewa sie wody czy prosto z mauzera do opryskiwacza? czy przy niskich temperaturach trzeba mocno mieszac) czy wy druga dawke azotu w rzepaku bez wzgledu na pogode tez dajecie 14dni po pierwszej bo czytalem takie opinie gdzies w internecie

• Root Admin

dlaczego rsm na 2 dawke?
dlatego że na pierwszą dawkę mam granulę - jeszcze mi zostało ze starych zapasów.

rsm nie rozcieńczamy - tankujemy prosto z beczki do opryskiwacza. Stoi w hali, więc nie powinno być problemów  z mieszaniem / tankowaniem
druga dawka azotu idzie zależnie od pogody i od tego jaki nawóz był na pierwszy strzał i jaki idzie na drugi strzał. RSM dość wolno się rozpędza więc idzie 10-14 dni po saletrze. Jak saletra szła po saletrosanie to było to jakieś 20-25 dni przerwy.

Jak nic się nie zmieni za rok będzie rsm w obu dawkach

szymonidas9 napisał:

No dobra jest taniej, ale w markowym środku placi się też za nośnik

Macie jakieś porownania swoja vs markowa mieszanina? 

Póki co, na etykiecie jest zawarta wyłącznie informacja dot. substancji czynnych 😉

yacenty napisał:

dlaczego rsm na 2 dawke?
dlatego że na pierwszą dawkę mam granulę - jeszcze mi zostało ze starych zapasów.

rsm nie rozcieńczamy - tankujemy prosto z beczki do opryskiwacza. Stoi w hali, więc nie powinno być problemów  z mieszaniem / tankowaniem
druga dawka azotu idzie zależnie od pogody i od tego jaki nawóz był na pierwszy strzał i jaki idzie na drugi strzał. RSM dość wolno się rozpędza więc idzie 10-14 dni po saletrze. Jak saletra szła po saletrosanie to było to jakieś 20-25 dni przerwy.

Jak nic się nie zmieni za rok będzie rsm w obu dawkach

czyli tak w skrocie dawkowanie rsm to tylko cisnienie robocze, predkosc jazdy i rodzaj rozpylaczy. mam pilmeta 1200l ciaganego i chyba wyprobuje w tym roku na probe dzieki bardzo za podpowiedz szczegol doczytam w temacie rsm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v