Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Sąsiad mi z 10 arów rzepaku glifosatem spalił... co w tej sytuacji mam zrobić? Co jak nie będzie chciał rozmawiać?

Najpierw porozmawiaj. Powiedz mu, że z oc rolników mu wypłacą jak macie wszystko dobrze z papierami, a jeśli nie macie to zasadniczo nic mu nie zrobisz bo jak go zgłosisz do piorn to ty też będziesz miał kontrolę.

Opublikowano

Czym podgonić rzepak bo robaki śmietki ryja w korzeniu.Aminokwasy i fosfor będzie dobrym rozwiazaniem?

Opublikowano

u mnie rzepak na lekkiej ziemi zaczyna się poprawiać, ma jakieś 5/6 liści, ale na ciężkiej tragedia, po 2 liście i obsada znacznie mniejsza. próbować go ratować saletrą czy nastawiać się na siew jarego?

Opublikowano
2 godziny temu, oregano napisał:

A co mu ma nawóz dolistny zaszkodzić? Nic mu nie będzie, w warzywach zawsze po przymrozkach lecę z nawozem by zregenerować rośliny więc i rzepakowi nic nie będzie.

Bardziej zastanowiłbym się nad wchłanianiem składników przez rośliny. Mikroelementy potrzebują ciepła, mniej więcej po 2 dniach od zabiegu rośliny pobierają około 50% tego co jest na liściach, więc dobrze jakby po zabiegu przez te 2-3 dni było ciepło i bez deszczu. Będziesz miał takie warunki to możesz pryskać. W przeciwnym razie szkoda pieniędzy.

Po 2 dniach 50%? Jak po 2dniach spadnie deszcz to 50 % idzie w ziemię ? Co z mocnymi rosami ? 

Daj jakieś źródło tych informacji bo to się.wydaje nie wiarygodne. 

Opublikowano
9 godzin temu, kibix napisał:

Po 2 dniach 50%? Jak po 2dniach spadnie deszcz to 50 % idzie w ziemię ? Co z mocnymi rosami ? 

Daj jakieś źródło tych informacji bo to się.wydaje nie wiarygodne. 

Tak jest kolego, nie chce mi się teraz szukać źródeł bo nie mam czasu, sam możesz poszukać w google informacji na ten temat.

Mocna rosa nie spłuka nawozu, słaby deszcz też nie powinien wyrządzić wielkiej krzywdy, ale już średnie czy duże opady, powiedzmy od 5-10mm robią spore straty.

Azot jest pierwiastkiem, który wchłania się najszybciej. Mniej więcej po kilku godzinach od zabiegu jest już w większości wchłonięty, stąd efekt nawożenia dolistnego zazwyczaj jest widoczny dość szybko, bo rośliny robią się ciemniejsze właśnie od azotu. Natomiast większość mikroelementów, czy też fosfor, potas potrzebuje właśnie tych 2-3 dni do wchłonięcia większości.

Dużo zależy od temperatur, wilgotności powietrza czy formulacji nawozu. Dodatek mocznika lub np. aminokwasów poprawiają wchłanianie.

Opublikowano

U mnie dziś na płónocnej ścianie nad ranem -0,5 od 7 na pole świeci słoneczko więc ok 12 jadę z 2 dawka jednoliścienne i iguana poprawka na 2 liscienne. Przyszły tydzień mikro i grzyb. Siew niestety opuźniony 3.09. 

Opublikowano
13 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Sąsiad mi z 10 arów rzepaku glifosatem spalił... co w tej sytuacji mam zrobić? Co jak nie będzie chciał rozmawiać?

O czym tu rozmawiać? Jak będzie coś fukał to opierdziel dobry i tyle. Co tam więcej robić. Podpierdzielać bym nie radził. Ale postraszyć można. Niech uważa.

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Najpierw porozmawiać. My jak mieliśmy spalone powiedzieliśmy, sąsiad pojechał zobaczyć mówi ok, musiało znieść, zgłoszone do ubezpieczalni i zapłacili 

Opublikowano

Gorzej będzie jak ubezpieczalnia zechce ściągnąć z sąsiada. Jak zniosło znaczy zaniedbał sprawę warunków tj wiatru. Z ubezpieczalnią zawsze jest takie ryzyko, że zechcą ściągać. A to już oznacza gniew zwłaszcza jak jeszcze jakieś kontrole po tym będą. 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Rzepak siany 03.09 a nastepnego dnia opryskany chlomazonem w dawce 0.25/ha. Liscie caly czas sa żółte a nawet mam wrażenie ze coraz gorzej. Myślałem ze to przez oprysk ale teraz sie zastanawiam czy czegos mu nie brakuje. Rzepak siany po jeczmieniu stosunkowo niskim bo 30cm mial a sloma poszla pod orke. Pod pług dalem polifoska krzem okolo 400kg/ha. Jak myślicie czy dawac tutaj azot ok. 40kg/ha albo mocznik  ~16kg/300l wody czy w tej chwili nie ma sensu?

Dziś poszedł caryx 1l/ha + dr green rzepak 2kg/ha

Edit: Niektóre rośliny które są w fazie 3-4 lisci są całe zółte

IMG_20211011_130527.jpg

Edytowane przez wwdz
Opublikowano

A wierzycie że będzie tańszy

9 godzin temu, oregano napisał:

Tak jest kolego, nie chce mi się teraz szukać źródeł bo nie mam czasu, sam możesz poszukać w google informacji na ten temat.

Mocna rosa nie spłuka nawozu, słaby deszcz też nie powinien wyrządzić wielkiej krzywdy, ale już średnie czy duże opady, powiedzmy od 5-10mm robią spore straty.

Azot jest pierwiastkiem, który wchłania się najszybciej. Mniej więcej po kilku godzinach od zabiegu jest już w większości wchłonięty, stąd efekt nawożenia dolistnego zazwyczaj jest widoczny dość szybko, bo rośliny robią się ciemniejsze właśnie od azotu. Natomiast większość mikroelementów, czy też fosfor, potas potrzebuje właśnie tych 2-3 dni do wchłonięcia większości.

Dużo zależy od temperatur, wilgotności powietrza czy formulacji nawozu. Dodatek mocznika lub np. aminokwasów poprawiają wchłanianie.

A mikroelementy jak szybko się wchłaniają ,ja makro nie daje dolistnie

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Gorzej będzie jak ubezpieczalnia zechce ściągnąć z sąsiada. Jak zniosło znaczy zaniedbał sprawę warunków tj wiatru. Z ubezpieczalnią zawsze jest takie ryzyko, że zechcą ściągać. A to już oznacza gniew zwłaszcza jak jeszcze jakieś kontrole po tym będą. 

Nie wiem co u niego było, ale poszło z jego ubezpieczenia

Opublikowano

Co na suchą zgniliznę w rzepaku? Tydzień temu poszedł caryx + tebu po 0.6 i na dzień dzisiejszy taka sytuacja. Kilka dni temu jeszcze myślałem że to po szkodniki ale jednak nie. 

Czemu po tej mieszance dalej choruje, co mu dać jeszcze?

Czy to normalne że caryx wywołuje aż takie przebarwienia? Z dawką nie było przesadzone.

IMG_20211011_165024.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A wierzycie że będzie tańszy

A mikroelementy jak szybko się wchłaniają ,ja makro nie daje dolistnie

Na niektórych odżywkach jest napisane że deszcz dopiero po 12 godzinach, a na większości że 6 godzin wystarczy. A ile powinno być to raczej nie wiadomo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v