Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wytwórnia Pasz CEDROB S.A. Ligota Dolna: Pszenica 1280 netto, Pszenżyto 1170 netto, Jęczmień 1100 netto Owies 980 netto, Żyto 1000 netto, Kukurydza 1030 netto, Kukurydza mokra, tydzień 50 - 730, netto/30%. Pozdrawiam CEDROB Adrian Świderek cennik z dzisiaj

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

Paszporty covidowe mogą okazać się bezużyteczne. Omikron zamyka Unię .

Jeśli inne kraje pójdą śladem Włoch i Portugalii, paszporty covidowe mogą się okazać bezużyteczne - pisze "Rzeczpospolita". Nowy wariant koronawirusa poważnie zagraża swobodzie podróżowania w Unii Europejskiej. Gwałtowny przyrost liczby zakażeń Omikronem skłonił niektóre państwa do wprowadzenia dodatkowych restrykcji.

Wrócą restrykcje i sztuczne podwyżki jak nawozy i opryski .

Tylko co powie rynek zbóż .

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, yacenty napisał:

niestety nie mam jak ładować ciężarówek u siebie i muszę zawieźć, a to też bije cenę ;(

U mnie w okolicy są firmy z niskimi zestawami , a jak nie to sypie na swoje przyczepy i potem żmijką na naczepe , godzina dwadziescia taki zabieg 😄

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

nie potrzeba bogaczy i zbiórek, maści mam dużo mogę wysłać ;) ale szkoda zachodu przy takim podejściu do życia

Ale rozumu wcale

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

w moim poprzednim poście napisałam nieprecyzyjnie jakbym rozgrzeszała NBP

to był komentarz do tej kobiety i jej rodziny, chodzi mi o to, że rządy legalnie dodrukowują i jest spoko ale jak rodzina nie ma co do gara wrzucić to jest przestępstwo ...

druga sprawa to pytanie dlaczego ta rodzina nie ma, z braku chęci do pracy czy jakaś tragedia faktycznie

Jeśli nie ma co do gara wrzucić, to kupuje chleb i tyrolską, a nie kartę z doładowaniem do telefonu. Niewykluczone, że brakowało na koncie do wysłania kolejnych esemesów do radia x, coby o pół bańki zagrać, bo przecież inne wygrywają. Choć może rzeczywiście, inna tragedia, faktycznie. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Kurde nic nie sprzedałem a cena w dół, ciekawe czy odbije jak w ubiegłym roku.

Nie Ty jeden choć jak się wcześniej czytało forum to jak jeden mieli trzymać do wiosny.. , a po cichu pchali gdzie wlezie i cena poleciała na łeb :P.  Teraz nie ma co panikować , rzepak ustanowił historyczny rekord , czyli jeszcze się da. Może zboża też pójdą w ślad za rzepakiem.  

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Dastan napisał:

Nie Ty jeden choć jak się wcześniej czytało forum to jak jeden mieli trzymać do wiosny.. , a po cichu pchali gdzie wlezie i cena poleciała na łeb :P.  Teraz nie ma co panikować , rzepak ustanowił historyczny rekord , czyli jeszcze się da. Może zboża też pójdą w ślad za rzepakiem.  

To jakby wszyscy rolnicy się na czerwca umówili pod skup i dotrzymali słowa to byłoby lepiej? Byłyby większe kolejki niż w żniwa, wiadomo że panika niedobra i ceny wtedy jeszcze bardziej lecą, ale sprzedać kiedyś trzeba i lepiej żeby się to w czasie porozkładało. Tak jak piszesz może najlepsze ceny dopiero przed nami, jest to realne i prawdopodobne.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 13.12.2021 o 08:22, Miejscowy napisał:

Do kiedy planujecie trzymać? Najlepsza cena powinna być około maja. Moim zdaniem zawsze w marcu, kwietniu jak trzeba dawać azot to cena trochę spada.

Zawsze trzymałem do marca ale ten rok

Też nic nie sprzedałem i przy tych cenach nie zamierzam, nawet gdyby trafiło trzymać do przyszłego roku. Co z tego, że koszty uprawy nie były takie wysokie ale odtworzenie nakładów na nowy sezon, to jakiś kosmos. Na razie to się tego nie dostrzega, dopiero obudzimy się wiosną, gdy zaczną się nakłady. Zawsze sprzedawałem pszenicę na przełomie lutego i marca i to dawało dobrą cenę. W tym sezonie, to może się zdarzyć wszystko.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

To jakby wszyscy rolnicy się na czerwca umówili pod skup i dotrzymali słowa to byłoby lepiej? Byłyby większe kolejki niż w żniwa, wiadomo że panika niedobra i ceny wtedy jeszcze bardziej lecą, ale sprzedać kiedyś trzeba i lepiej żeby się to w czasie porozkładało. Tak jak piszesz może najlepsze ceny dopiero przed nami, jest to realne i prawdopodobne.

Najczęściej rolnicy sprzedają zboże jak maja kredyty do spłaty i na Czerwiec zostanie może 10 % towaru 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Nie każdego stać na przechowywanie. Jeden ma kredyty, drugi sprzedaje bo musi kupić nawozy, trzeci co innego. Także co gospodarstwo to inne potrzeby. Jeden liczy na maxa cenowego i nie śpi bo sie zastanawia czy bedzie.droższe czy tańsze. Drugi dzieli sprzedaż na 3-4 partie i średnia cena wyjdzie przyzwoita i śpi spokojniej.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

wsch mazowsze pszenica pasza 1250netto

a jak myślicie ,co będzie z cenami pszenicy jak Rosja zaatakuje Ukrainę(bo to chyba raczej pewne) będzie to miało jakiś wpływ,zdrożeje,stanieje czy może bez znaczenia?

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Wicherek na 10 lat ile razy w czerwcu było drożej jak wcześniej, może dwa razy ,więc nie pitol że do czerwca warto zawsze czekać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v