Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koordynator napisał:

Dziś tel. z ubojni czy coś będzie na poniedziałek. Zapytałem o cenę - 5,2 za E. Odpowiedziałem grzecznie, że w tym roku do sprzedania już nie będzie i czy wie po ile jest zboże bo to się robi wręcz śmieszne.

u mnie tak samo, sprzedaz od marca dopiero, choć i tak nie wiem czy dobrze zrobiłem wstawiając coś, przy tych cenach zbóż i koncentratu to 4,50 netto to są koszty odchowu licząc od warchlaka 30 kg, którego kupiłem za 150 netto

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, turtojs napisał:

u mnie tak samo, sprzedaz od marca dopiero, choć i tak nie wiem czy dobrze zrobiłem wstawiając coś, przy tych cenach zbóż i koncentratu to 4,50 netto to są koszty odchowu licząc od warchlaka 30 kg, którego kupiłem za 150 netto

A masz strefę? U mnie nie ma strefy( jeszcze) a kończę z trzodą. Człowiek miał nadzieję że będzie lepiej na tych świnkach, nawet jeden moment było za***iście, ale jak zwykle życie weryfikuje. 10 lat męczę się z gospodarką i praktycznie nic się nie zmieniło jeśli chodzi o trzodę ( jeśli chodzi o opłacalność, nawet jest gorzej). Do tego dochodzi Asf( niby strefy nie ma ale jak długo) przyjdzie wet powie że nie spełniasz wymogów albo gdzieś w pobliżu wykryją to i tak zamkną chlew. Ja żadnych zobowiązań nie mam to lepiej od razu zamknąć i zacząć coś innego rozwijać w tym czasie. 

Tak wiem. Za pół roku znowu cena pewnie będzie, bo połowa ludzi w Polsce rezygnuje.  Chlewnie puste stoją itp. A za 9 miesięcy kolejny dołek i znowu płacz, że się nie opłaca.  I to mnie najbardziej wku...., Ale to tylko moje zdanie. Żyje się raz i trzeba z tego życia korzystać.

Ps. Do mnie wczoraj dzwonił z prosiakami po 90zł za sztukę (ok. 20 kg)  i nie ma kto kupić. 

Edytowane przez TheRolnik1992
Opublikowano
TheRolnik1992 napisał:

6 godzin temu, turtojs napisał:

A masz strefę? U mnie nie ma strefy( jeszcze) a kończę z trzodą. Człowiek miał nadzieję że będzie lepiej na tych świnkach, nawet jeden moment było za***iście, ale jak zwykle życie weryfikuje. 10 lat męczę się z gospodarką i praktycznie nic się nie zmieniło jeśli chodzi o trzodę ( jeśli chodzi o opłacalność, nawet jest gorzej). Do tego dochodzi Asf( niby strefy nie ma ale jak długo) przyjdzie wet powie że nie spełniasz wymogów albo gdzieś w pobliżu wykryją to i tak zamkną chlew. Ja żadnych zobowiązań nie mam to lepiej od razu zamknąć i zacząć coś innego rozwijać w tym czasie. 

Tak wiem. Za pół roku znowu cena pewnie będzie, bo połowa ludzi w Polsce rezygnuje.  Chlewnie puste stoją itp. A za 9 miesięcy kolejny dołek i znowu płacz, że się nie opłaca.  I to mnie najbardziej wku...., Ale to tylko moje zdanie. Żyje się raz i trzeba z tego życia korzystać.

Ps. Do mnie wczoraj dzwonił z prosiakami po 90zł za sztukę (ok. 20 kg)  i nie ma kto kupić. 

też nie jestem w strefie żadnej póki co, jedynie co jestem w grupie i jeszcze dwa lata niejako muszę hodować przynajmniej coś, choć i tak mocno ograniczyłem, wolę resztę zboża sprzedać niż tuczyć tak jak zawsze cały czas

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

U nas 1.50 kilka dni temu sąsiadowi woziłem.

sie obłowił....

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

U nas 1.50 kilka dni temu sąsiadowi woziłem.

Ale   to w euro  czy dolar ?    ......     wiem kiepski  żart  w  tej sytuacji -,  😂

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, 6465 napisał:

Ja mam na piątek kabana umówionego ciekawe po wiela trzeba dać🤔

Po 4,10?

po wiela trzeba dać? 

to Ty dopłacasz tyle do odbioru ? 😉

Opublikowano
38 minut temu, 6465 napisał:

Ja mam na piątek kabana umówionego ciekawe po wiela trzeba dać🤔

Po 4,10?

To ci powiem po ile płaca jak kupują kabana od rolnika po 10 zł za kilo chcą i płacą bo swoje nie z Lidla .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v