Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, MARAKAM napisał:

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Nawet jeśli było by za co kupić ? To jaki widzisz w tym sens ? Kupić zboza i dodatków  za 1500 zł a świniaka sprzedać za 400 ? 

26 minut temu, krzysiek277 napisał:

No i chu* nie dość że cena do du*y to jeszcze przyszedł sms z weterynari że od dziś będą kontrole asf w moich okolicach 

Jakiś miesiąc temu gadałem z rolnikiem , który był przed kontrolą , zadowolony i wogole widział przyszłość w hodowli , kilka dni temu z nim znowu rozmiawiałem , już po kontroli , po emocjach jakie od niego biły wywnioskowałem , że już mu się trzody odechciało . Dodał dodatkowo , że przemiła pani z inspekcji oznajmiła nieoficjalnie , że od nowego roku , biorą się za bydło na łańcuchach ;)

Opublikowano
26 minut temu, MARAKAM napisał:

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Miałem podobną sytuację 3 lata temu i ARIMR po wielu perturbacjach zgodziła się na zmniejszenie produkcji o połowę 

Opublikowano
2 godziny temu, MARAKAM napisał:

Ta pomoc to farsa, coś powiedzieli, obiecali że będą dawać. Żadnych aktów wykonawczych na jakiej to podstawie i zasadach. Nie wiadomo co będą sprawdzali, czy ARiMR będzie sprawdzała stany średnioroczne, co jeśli ktoś ma np. Danbredy gdzie 22 to norma i trzeba korzystać z mamek, co z upadkami (czy żywo urodzone prosie będzie się liczyło a jak padnie to co...). 

Rolników którzy maja lochy to bardzo łatwo sprawdzić w historii IRZ jakie miał wyproszenia w historii, przecież grupy technologiczne są podobne +- 2,3 lochy i wiedzą co w trawie piszczy. Można przecież zgłosić więcej ale to będą anomalie w historii. pożyjemy zobaczymy, kto wytrzyma do tego czasu.

A tak z innej strony sprzedając teraz lochę za ok 500 zł, sprzedając zboże które zjadła by maciora i jej prosiaki to będzie więcej niż te 1000 zł. Proszę o opinie czy warto czekać i nadal iść w długi czy  kontrole weterynaryjne i w końcu ASF.  

To zależy czy masz inne mniej  kosztowne hobby na horyzoncie bo coś robić musisz

Opublikowano (edytowane)

Na całe szczęście rolnictwo to moje hobby i te kochane 60 loch....dobrze, że na ekonomii uważałem ima zdywersyfikowane źródła dochodu.

Edytowane przez MARAKAM
Opublikowano

@zycietoniejebajka1, dlaczego za prosięta ma ktoś dużo wołać,skoro nawet po 90 zł obecnie nie ma chętnych że względu na cenę pasz i żywca a to się nie zmieni raczej w I kwartale, znaczenie tylko ma przy zamkniętym trochę zmniejszy straty z ok 160 zł na sztuce na  ok 60zł/szt, sensu dalszej produkcji i tak nie widzę

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Nawet jeśli było by za co kupić ? To jaki widzisz w tym sens ? Kupić zboza i dodatków  za 1500 zł a świniaka sprzedać za 400 ? 

Jakiś miesiąc temu gadałem z rolnikiem , który był przed kontrolą , zadowolony i wogole widział przyszłość w hodowli , kilka dni temu z nim znowu rozmiawiałem , już po kontroli , po emocjach jakie od niego biły wywnioskowałem , że już mu się trzody odechciało . Dodał dodatkowo , że przemiła pani z inspekcji oznajmiła nieoficjalnie , że od nowego roku , biorą się za bydło na łańcuchach ;)

W jakim kontekście z tym bydłem na łańcuchach?

Opublikowano
46 minut temu, ws71 napisał:

@zycietoniejebajka1, dlaczego za prosięta ma ktoś dużo wołać,skoro nawet po 90 zł obecnie nie ma chętnych że względu na cenę pasz i żywca a to się nie zmieni raczej w I kwartale, znaczenie tylko ma przy zamkniętym trochę zmniejszy straty z ok 160 zł na sztuce na  ok 60zł/szt, sensu dalszej produkcji i tak nie widzę

Zobaczymy co będzie . 

3 minuty temu, Unexpected napisał:

Tylko na luzie , wolny wybieg . 

Opublikowano

to po prostu odgórne nakazy by zniechecać rolników do Unii,bo taka zła i to wszystko ona każe robić.Dziwne ze wiele innych rzeczy co mamy zrobić nie robimy -bo nie i juch

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Cena z 3,90 na 4,10 u mnie podskoczyła na wagę żywą. Jest szansa że zapalę lampki na choince w tym roku 😂

Tak szczerze to i 50% (tzn. 6 zł) nie ucieszyłoby mnie. bo jestem w 100% pewny że w lecie za tego 100 kg tucznika nie  będę mógł kupić 1 warchlaka

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 22:36, Unexpected napisał:

A w takim, że farmer który będzie chciał utrzymywać krowy na uwięzi, będzie musiał wygospodarować w oborze miejsce przy żłobie i dla siebie, by solidarnie i w zgodzie z naturą, po tym gdy obsłuży zwierzęta, stanąć między nimi i równie miło jak one czas spędzać, to stojąc, to leżąc. Oczywiście, na łańcuchu. 

Opublikowano

Pomysłowość niektórych na łatwy zarobek jest niesamowita. Miałem prosiaki na olx. Już biznesmeni dzwonią i za 120 zł chętnie kupią prosiaki bez papierów. Coś ogłoszą i już niektórzy chcą mieć prosiaka po 20 zł. Każdy próbuje nas wy....chać. Dzisiaj pojechało kolejnych 6 loch po 2 netto za kg.   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v