Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

To wtedy dopłata była by do zlikwidowanych loch a tu chodzi by nie kasować tych co zostało

Dla dużych 500 tyś to ładny zastrzyk

Nakładczy znów gurą

Całkowitą likwidację miałam tydzień temu 😢 może/mam nadzieję, że kiedyś ta farsa minie.

Będzie mi brakowało tych zwierzaków.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

Trochę tej pomocy nie rozumiem czy agencja będzie brała ilość prosieta do ilości Loszek z dobrostan.jesli nie to do marca urodzi mi się 1000 prosiat a potem przez 3 lata nic 

Opublikowano
zycietoniejebajka1 napisał:

A co nakładczy ma do tej "pomocy"?

Przecież oni mają swoje firmy loch i też dostaną do tych prosiąt dofinansowanie nawet jak loch jest 10000

cobra napisał:

Trochę tej pomocy nie rozumiem czy agencja będzie brała ilość prosieta do ilości Loszek z dobrostan.jesli nie to do marca urodzi mi się 1000 prosiat a potem przez 3 lata nic 

Nic Ci się nie urodzi bo musisz je do zgłosić i w razie kontroli jak się rozliczysz?

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem może mi to ktoś jaśniej wytłumaczyć?

Mam 5 loch oprosiły się w listopadzie zgłoszone prosiaki zostały od 15 listopada do 1grudnia i to niby daty mi pasują, ale co jeśli maciola ma 5 prosiąt zamiast 10? To co wtedy nie dostane? 

No i drugie to że do kwietnia zdążą oprosic się  jeszcze raz to dostanę 2x pomoc do lochy czy tylko raz ?

Opublikowano

Ta pomoc to farsa, coś powiedzieli, obiecali że będą dawać. Żadnych aktów wykonawczych na jakiej to podstawie i zasadach. Nie wiadomo co będą sprawdzali, czy ARiMR będzie sprawdzała stany średnioroczne, co jeśli ktoś ma np. Danbredy gdzie 22 to norma i trzeba korzystać z mamek, co z upadkami (czy żywo urodzone prosie będzie się liczyło a jak padnie to co...). 

Rolników którzy maja lochy to bardzo łatwo sprawdzić w historii IRZ jakie miał wyproszenia w historii, przecież grupy technologiczne są podobne +- 2,3 lochy i wiedzą co w trawie piszczy. Można przecież zgłosić więcej ale to będą anomalie w historii. pożyjemy zobaczymy, kto wytrzyma do tego czasu.

A tak z innej strony sprzedając teraz lochę za ok 500 zł, sprzedając zboże które zjadła by maciora i jej prosiaki to będzie więcej niż te 1000 zł. Proszę o opinie czy warto czekać i nadal iść w długi czy  kontrole weterynaryjne i w końcu ASF.  

Opublikowano

moim zdaniem kto ma i nie zamierzał  czy też nie mógł rezygnować   to te parę groszy wezmie ,ale likwidacji stad tych którzy mają już dośc tego syfu to nie zatrzyma

• Like 1
Opublikowano

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v