Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Młodzież raz na dwa tygodnie ma bele wstawiane, tylko się co i rusz podskoczy wody nalac 🙊

Moje na poidle i na uwięzi  to trzeba w koryto nawalić 

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Ja wstaję 6:30, pracę zaczynam o 7:00, kończę 15:00 i 15:01 w domu, i tak od dwóch lat, odkąd pandemia nastała. I nie chciałbym tego zmieniać, bo wcześniej po 2h dojazd do pracy i powrót

Zdalna praca ?

Opublikowano (edytowane)

Teraz to pikuś ,jak prawie śniegu nie bywa ,ale naście lat do tyłu ,jak wyjeżdżało się przed 6 ,a rozpychają o 7 ,to już w d*pę dawało . A gdy samochód nowy z nie wybitymi resorami ,to już w ogóle baajka była , Ty przejeżdżasz ,a za tobą popatrują ,o droga przetarta ,lux  ,o przejechał . I się wieszali i kleli . Durne 4 cm ,to przejechać ,albo nie . A jak zawiśniesz to półgodziny nie twoje .     z małym rozpędem na zaspę i do tyłu i następny raz ciut dalej i do tyłu ,wychodzisz ,między śladami przegarniesz  i esa .   Kurna  chałupę widzisz ,a nie wiesz kiedy dojedziesz ,a tu zawiewa .  Niemiło to wspominam 😕 A swoją drogą jak wy dzieci uczycie iśc spać  że o 21 ,czy 22 nie śpią  . Masakra 

Edytowane przez kizak
  • Like 2
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Ja wstaję 6:30, pracę zaczynam o 7:00, kończę 15:00 i 15:01 w domu, i tak od dwóch lat, odkąd pandemia nastała. I nie chciałbym tego zmieniać, bo wcześniej po 2h dojazd do pracy i powrót

Ot i podobny tryb życia do mojego. Wstaję 5.20-5.30, do zwierzaków na moment, ogarnąć się, śniadanie a 14.31 po jako takiej robocie wolne, choć telefon 24h przy czterech literach. Ma to plusy, obiad można wcześniej nastawić bo na parę minut też się można oderwać. Przez pierwsze kilka miesięcy dojazd godzina dziennie.

Opublikowano
52 minuty temu, Bananek napisał:

O 4 wstawać to nie opłaca się nawet kłaść. 😉

ja tak wstaje-no przesadzam, budze sie ,patrze stara wstaje do pracy i ide spac dalej-w zimie to nawet do 9 sie trafi. przewaznie ide spac po 24, w sezonie o 21-22 koncze prace i nie idzie sie przestawic.

Opublikowano
21 minut temu, mf362 napisał:

@tomek222

kupiłeś coś w tym komisie ?

Osobiście nie, ale znam osoby co kupiły i są zadowolone. Zaglądam do tego komisu dość często odkąd się otworzył i mogę go polecić w przeciwieństwie do tych z okolic Chmielnika tam bywa różnie że tak powiem.

Opublikowano
11 minut temu, kizak napisał:

Teraz to pikuś ,jak prawie śniegu nie bywa ,ale naście lat do tyłu ,jak wyjeżdżało się przed 6 ,a rozpychają o 7 ,to już w d*pę dawało . A gdy samochód nowy z nie wybitymi resorami ,to już w ogóle baajka była , Ty przejeżdżasz ,a za tobą popatrują ,o droga przetarta ,lux  ,o przejechał . I się wieszali i kleli . Durne 4 cm ,to przejechać ,albo nie . A jak zawiśniesz to półgodziny nie twoje .     z małym rozpędem na zaspę i do tyłu i następny raz ciut dalej i do tyłu ,wychodzisz ,między śladami przegarniesz  i esa .   Kurna  chałupę widzisz ,a nie wiesz kiedy dojedziesz ,a tu zawiewa .  Niemiło to wspominam 😕 A swoją drogą jak wy dzieci uczycie iśc spać  że o 21 ,czy 22 nie śpią  . Masakra 

rocznie robiłem po 60 tys do pracy na dojazdy, dziennie po 150km od 28 lat

Opublikowano
3 minuty temu, tomek222 napisał:

Osobiście nie, ale znam osoby co kupiły i są zadowolone. Zaglądam do tego komisu dość często odkąd się otworzył i mogę go polecić w przeciwieństwie do tych z okolic Chmielnika tam bywa różnie że tak powiem.

Mam tam do Chlewic 30km moj powiat , ale jeszcze nie byłem w tym komisie. Dobrze wiedzieć

Opublikowano
58 minut temu, tomek222 napisał:

Po busa jedziesz? Bo akurat dzisiaj byłem w komisie w Chlewicach ( czerwony krzyżyk). I stoi tam busik co prawda nie Ducato tylko ford transit 2018 r z grubsza go obejrzałem i całkiem ładny nie ściorany, jedynie na tych przesuwnych drzwiach ma malutkie wgniotki, ale takie że trzeba się dobrze przyjrzeć. No tylko że cena nie w waszym zakresie 60 tyś brutto za niego ceni jeszcze nawet nie wystawiony na internecie.

A co do trasy to ja bym tak pojechał jak zaznaczyłem, z tym że już dobre pół roku tą trasą na Kraków nie jechałem i nie wiem jak to tam teraz wygląda. Z tego co mi świta to obwodnicę Książa Wielkiego robią i coś jeszcze ale ci nie napiszę bo nie chce ci skłamać. Bo tak jak ci google pokazało przez te wioski, to ci powiem że droga jest w kiepskim stanie dziurawa, kręta miejscami kolejny no tak do Działoszyc, dalej niby trochę lepiej ale też bez szału. Ta S7 do Książa Wielkiego jest zrobiona nowa tak że się ciśnie, tylko uważaj na tajniaków jakby ci jakie BMW albo KIA na zderzaku siedziała to się pilnuj. No i wiadomo radary, a jak byś jednak jechał tak jak ci google pokazało to uważaj na patrole szczególnie za Jędrzejowem tam w Ludwinów, Łysaków jest kawałek nowego asfaltu i się można naciąć, szczególnie jak ktoś pierwszy raz jedzie lubią tam właśnie stać i to tak się schowają że ich nie widać. 

IMG_20211228_164404.jpg

IMG_20211228_155124.jpg

IMG_20211228_152228.jpg

IMG_20211228_155218.jpg

Dzięki za podpowiedź, zobaczymy jak nawigacja będzie prowadzić. 

Kusi mnie swoim jechać,bo pewnie by pogonił trochę, ale z drugiej strony nie w swojej sprawie jechać i może jaki mandat jeszcze dostać to pierdziele, wsadzić d*pę w polo 1.4tdi i niech mnie wiozą jak chcą . 

Młody spokojnie jeździ to bez mandatu będzie pewnie, a i jakby przyszło wracać którym ja kupi to mniej człowiek wyjebany będzie 

Po Ducato jedziemy, nie jakiś rarytas, ale gość uczciwie powiedział od razu co jest popsute, co trzeba zrobić, i po wyliczeniach wychodzi że ogarnięcie wszystkiego na gotowo to wyjdzie i tak nie drożej niż cena rynkowa

39 minut temu, Bananek napisał:

Ale busik ładny. Trzeba to przyznać.

Ładny, ale nie ten rozmiar, no i cena też nie

28 minut temu, Ursus932 napisał:

Prywatnego numeru nie podaje 😊

To daj służbowy

Opublikowano
kizak napisał:

A swoją drogą jak wy dzieci uczycie iśc spać  że o 21 ,czy 22 nie śpią  . Masakra

Zgadzam się. Ja za gnoja po dzienniku już spałem. Teraz dzieci o 21 w lozkach, ale zanim zasną to 22.

Choć kiedyś dzieci pomęczone były po całym dniu zabawy. Teraźniejsze potomki nie mają się zbytnio czym zmęczyć.

• Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

13 minut temu, 6465 napisał:

A day numer telefonu  to ci zdjęcie wyślę 😁

Prywatnego numeru nie podaje 😊

To sorki, nie pomyślałem, ja śpię w hotelu ale do pracy mam 25 mi służbowym autem.

Opublikowano

Kilka lat robiłem w tak że 4, 30 pobodka obora pole znów obora a po godzinach do 23 często do północy w garażu ludziom auta bo bida była sąsiedzi po dwa ciągniki prasy tury cyklopy a u nas 30tka i parę gratów i wszystko ręcznie ciut nadgonilem ale zdrowie odczuło  a teraz uważam że dzień jest o roboty a jak ciemno to w domku z żonka 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

spoko, już z naczelnym sołtysem agrofoto następny deal majstrujemy

A ja nic nie kupuję, przeglądam olx i sprzedajemy jakby coś się trafiło, a zasadniczo to jakiś mały zachodni pług tanio i blisko bo 2,5 czy 3 tysiące płacić i jeździć daleko to pierdzielę, nie trafi się to się tego poklepie i też będzie. Wszystko co potrzebne jest. Choć i tak urabiam gościa na sadzarkę, stoi trzeci rok nieużywana przez niego w garażu, w zeszłym roku on mi sadził, w tym roku pożyczyłem, prawie nowa z Fermstalu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

No właśnie nie, mam syna 18 lat ale mówi że nic z tego nie ma to wiadomo co będzie. Ja go nie zmuszam ale on też nie wykazuje chęci.

Na mnie możesz liczyć 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A ja nic nie kupuję, przeglądam olx i sprzedajemy jakby coś się trafiło, a zasadniczo to jakiś mały zachodni pług tanio i blisko bo 2,5 czy 3 tysiące płacić i jeździć daleko to pierdzielę, nie trafi się to się tego poklepie i też będzie. Wszystko co potrzebne jest. Choć i tak urabiam gościa na sadzarkę, stoi trzeci rok nieużywana przez niego w garażu, w zeszłym roku on mi sadził, w tym roku pożyczyłem, prawie nowa z Fermstalu.

Kiedyś to sprawę oparł by o bufet o ubił targ .

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Na mnie możesz liczyć 🤔

A co z Merylin?

Przed chwilą, mf362 napisał:

Kiedyś to sprawę oparł by o bufet o ubił targ .

W przyszłym roku mu powiem, że daję tysiąc i jej nie oddaję. Odkąd mu teść umarł w 2019 to cały sprzęt oprócz C-330 i wozu stoi.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v