Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zastanawiam się, dlaczego, mając kilka hektarów łubinu, nie siejecie go tuż przed zapowiadanym deszczem, żeby doglebówkę zrobić w optymalnych warunkach. Po co siać w suchy piach, czy grudę, skoro wiadomo, że deszczu w prognozach nie ma, skutkiem czego, wschody będą kiepskie, a z pryskaniem i tak spieszyć się trzeba.

Opublikowano

no i posiejecie w marcu, zimna wiosna az do teraz i łubin ruszy razem z chwastami. To jest roslina specjalnej troski, tutaj warunki podpasuja raz na kilka lat

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Zastanawiam się, dlaczego, mając kilka hektarów łubinu, nie siejecie go tuż przed zapowiadanym deszczem, żeby doglebówkę zrobić w optymalnych warunkach. Po co siać w suchy piach, czy grudę, skoro wiadomo, że deszczu w prognozach nie ma, skutkiem czego, wschody będą kiepskie, a z pryskaniem i tak spieszyć się trzeba.

Już Ci spieszę z odpowiedzią: bo jesteśmy "weekendowymi" rolnikami i nie zawsze deszcz pada kiedy byśmy tego chcieli. A dodatkowo bardzo często z tych szumnie zapowiadanych deszczy zostaje jedno wielkie g**wno

Edytowane przez jacor73
Opublikowano

Rośnie ale zimno i susza go ogranicza. Pierwsze opady parę dni temu dopiero. Jak wyrwałem to korzeń oblepiony brodawkami więc chyba z nim wszystko ok. Przez suszę odpuściłem zabieg na oprzędzika. Widać drobne podgryzienia na liściach. Może w przyszłym tygodniu pojadę. Nie wiem czy robić samosiewy. Gdzie niegdzie tylko trochę owsa i placowo niestety komosa.

IMG_20260508_180950350.jpg

IMG_20260508_180956312.jpg

Opublikowano

Czym pryskane? U mnie łubiny już wyszły z ziemii i chwasty niestety też. Widac że doglebówka średnio zadziałała i bedzie potrzebna poprawka.

Opublikowano
3 godziny temu, Mr_WW napisał(a):

Czym pryskane? U mnie łubiny już wyszły z ziemii i chwasty niestety też. Widac że doglebówka średnio zadziałała i bedzie potrzebna poprawka.

Dff+ metryb. 

Opublikowano
4 godziny temu, Mr_WW napisał(a):

ja sialem i pryskalem pod koniec marca e efekt doglebowki dopiero teraz widac. 

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Dff+ metryb. 

Myślisz że rumianowate, fiołka i te rdesty weźmie ta mieszanina? Doglebowo te same s.cz szły+chlomazonu tyle że średnio to wygląda. Czy jest sens powschdowo powtarzać te same subsancje. Z Labradorem np zmieszać razem dff+metryb można?

Opublikowano
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Myślisz że rumianowate, fiołka i te rdesty weźmie ta mieszanina? Doglebowo te same s.cz szły+chlomazonu tyle że średnio to wygląda. Czy jest sens powschdowo powtarzać te same subsancje. Z Labradorem np zmieszać razem dff+metryb można?

Rumianowate przyhamuje ale nie wyczysci. fiolki, rdesty male spali. Jednolisciennych nie mieszaj z dwu. potem je zwalczysz

Opublikowano
19 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Ładnie widać jak się nakładka zrobiła przy poprzeczniaku i o tyle ciekawe że wyszło to dopiero teraz po tych deszczach a zabieg robiony dobre 3 tygodnie temu

IMG_20260516_115310_678.jpg

Rzadki ten łubin. Będzie ciężko go utrzymać bez chwastów. 

Opublikowano

Ja w tym roku nie mam nic łubinu ale w przyszłym planuje zasiać 4 hektary. Jaka odmiane polecacie z takich typowych na poplon - co dobrze sie krzewi i daje dużo zielonej masy?

Zawsze sialem słodkie na pasze.

Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jaka odmiane polecacie z takich typowych na poplon - co dobrze sie krzewi i daje dużo zielonej masy?

żółty baryt 🤣  jak Chcesz zainwestwać 800 zł w nasiona na ha.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja w tym roku nie mam nic łubinu ale w przyszłym planuje zasiać 4 hektary. Jaka odmiane polecacie z takich typowych na poplon - co dobrze sie krzewi i daje dużo zielonej masy?

Zawsze sialem słodkie na pasze.

Zeus

• Thanks 1
Opublikowano

Łubin niestety walczył długo z przymrozkami i wyszedł bardzo rzadki siałem 200kg/ha.Dużo roślin od razu po wyjściu z ziemi padło.Teraz dodatkowo doglebówka dużo komosy puściła.

IMG_20260516_095522.jpg

IMG_20260516_095656.jpg

Opublikowano

Jak juz wspomnialem maruna ma w h*ju opryski, reszta ( oprocz jeszcze skrzypu) ladnie przygasa. W miejscu gdzie musialem jechac wolniej ze wzgledu na te wkopane podtorza w miedzy zeby lancy nie uszkodzic lubin usechł. Przy okazji sasiad znowu mnie spryskal

IMG_20260517_104537.jpg

IMG_20260517_105034.jpg

IMG_20260517_114600.jpg