Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

A z jednolisciennymi można odżywek dodać typu siarczan magnezu tytanit bor itp?

Widać w rolnictwie nie jest tak źle, skoro pojawiają się takie pomysły🤭🫣

• Like 1
Opublikowano

po ile u was łubiny? sprzedaliście już? u mnie ostatnia partia idzie po 1,2zł i koniec. na targu tez widze za ta cene sprzedaja karo.  średnio wyszło u mnie gdzieś 1,4zł/kg .

Opublikowano
16 minut temu, arnoldino napisał(a):

Jak ktoś jest nastawiony na maksymalny plon a nie jak większość doplaty to jak najbardziej można wspomagacze dodać jak się będzie ekonomicznie spinać 

Łubin zazwyczaj siany jest na słabych stanowiskach, a co za tym idzie w tym przypadku pogoda rozdaje karty, a nie wspomagacze. Jak ktoś walczy z jednoliściennymi, to raczej działka do zadbanych nie należy

3 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

po ile u was łubiny? sprzedaliście już? u mnie ostatnia partia idzie po 1,2zł i koniec. na targu tez widze za ta cene sprzedaja karo.  średnio wyszło u mnie gdzieś 1,4zł/kg .

1.3- 1.5, ze zbytem co roku coraz gorzej. W tym roku połowa pójdzie chyba pod kombajn talerzowy 

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał(a):

Łubin zazwyczaj siany jest na słabych stanowiskach, a co za tym idzie w tym przypadku pogoda rozdaje karty, a nie wspomagacze. Jak ktoś walczy z jednoliściennymi, to raczej działka do zadbanych nie należy

1.3- 1.5, ze zbytem co roku coraz gorzej. W tym roku połowa pójdzie chyba pod kombajn talerzowy 

Kolega się nie określił na jakich glebach ma zasiany i z jakimi jednoliściennymi ma zamiar walczyć. Swój mam zasiany po owsie i też sporo samosiewów mi wyszło które będę zwalczał a pole w dobrej kulturze utrzymane. 

Może się nasłuchał opowieści jakie to kokosy się na łubinach zbija i chce jak największy plon uzyskać? Jak się doprecyzuje w odpowiedzi to będzie wiadomo dlaczego ma zamiar dodać wspomagaczy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Ostatnio sprzedawałem po 1,3 nieczyszczony. Słabe zainteresowanie w tym roku. Powyżej 6 ton na pewno mi zostało 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
21 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Próbowałeś select super?

Tego jeszcze nie

17 godzin temu, CriticalHit napisał(a):

Fusilade w dawce z tego co pamiętam 1.7l/ha. Perz miał około 4/6 liści, warunki jakieś specjalne nie były ale na pewno suszy w tamtym roku to nie było... Po jakimś czasie zaczął się robić fioletowy i padł a chodziłem oglądać co kilka dni i nie odbił.

No to ja w podobnych warunkach psiukalem, spaliło go do zera ale przed zbiorem już odbijal

4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Jak ktoś walczy z jednoliściennymi, to raczej działka do zadbanych nie należy

Wybacz przyjacielu, wziąłem trzyletni ugór i na prędkości wsialem grykę. Wolałbym na jesieni walnąć glifo ale ten perz mi za dużo wody ściągnie z pola. A moje poprzednie przygody ze zwalczaniem perzu w uprawie graminicydami zawsze kończyły się słuszna dawka glifosatu po zbiorach 

Opublikowano
11 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

labradora dawałem w zeszłym roku 2,5l i perz wyczyscilo.

W jednym przejezdzie tają dawkę nie przypali łubinu?

11 godzin temu, krilan06 napisał(a):

W jakim celu? Na łubin szkoda pieniędzy 

Żeby trochę go wspomóc bo męczy się od suszy, ziemnych nocy i możliwe że od doglebowo też delikatnie.

9 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Działka zadbana po owsie który dawal3-3.5t. Ziemia niestety 5klasa ale zadbana. Jednoliścienne to 90% zboża bo w materiale siewnym były bo w zeszłym roku nie było pryskane.

9 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Kolega się nie określił na jakich glebach ma zasiany i z jakimi jednoliściennymi ma zamiar walczyć. Swój mam zasiany po owsie i też sporo samosiewów mi wyszło które będę zwalczał a pole w dobrej kulturze utrzymane. 

Może się nasłuchał opowieści jakie to kokosy się na łubinach zbija i chce jak największy plon uzyskać? Jak się doprecyzuje w odpowiedzi to będzie wiadomo dlaczego ma zamiar dodać wspomagaczy

Raczej chce go pobudzić do wzrostu bo mizernie wygląda a chce żeby dało się go skosić kombajnem. Bo niewysokie rosną na mojej ziemi 5klasy ale zadbana owies 3.5t/ha dał w zeszłym roku więc raczej ma jakiś potencjał ziemia. Łubin jak da 1-1.5t/ha to będę zadowolony.

Opublikowano

Tak z ciekawości, ktoś próbował bronować już po wschodach aby pozbyć się chociaż części chwastów? Myślicie że to może jakoś zadziałać, czy raczej tylko szkód narobi?

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał(a):

W jednym przejezdzie tają dawkę nie przypali łubinu?

Żeby trochę go wspomóc bo męczy się od suszy, ziemnych nocy i możliwe że od doglebowo też delikatnie.

Działka zadbana po owsie który dawal3-3.5t. Ziemia niestety 5klasa ale zadbana. Jednoliścienne to 90% zboża bo w materiale siewnym były bo w zeszłym roku nie było pryskane.

Raczej chce go pobudzić do wzrostu bo mizernie wygląda a chce żeby dało się go skosić kombajnem. Bo niewysokie rosną na mojej ziemi 5klasy ale zadbana owies 3.5t/ha dał w zeszłym roku więc raczej ma jakiś potencjał ziemia. Łubin jak da 1-1.5t/ha to będę zadowolony.

Bez wody to dolistne wspomagacze niewiele dadzą, też sieje na takich glebach i ten sam problem z wysokością występuje. Czekać na deszcz i dopiero po nim możesz coś myśleć o dokarmianiu dolistnym 

5 minut temu, alandil napisał(a):

Tak z ciekawości, ktoś próbował bronować już po wschodach aby pozbyć się chociaż części chwastów? Myślicie że to może jakoś zadziałać, czy raczej tylko szkód narobi?

Tylko zaszkodzi 

Opublikowano

W odpowiedniej fazie może i pomoże ale nie mam brony chwastownika. I z drugiej strony to jest jedynie opcja dla kogoś kto nie stosuje doglebówki

6 minut temu, alandil napisał(a):

Opublikowano

nie bylo warunków na doglebówke w tym roku a nalistnie nie wszytko sie zwalczy i nie jest to takie proste. U mnie w rejonie już widać że dużo pól to będzie zielnik. Łubin nie rośnie a chwasty idą jak złe. 

Opublikowano
10 godzin temu, alandil napisał(a):

wyciągnie płytko-ukorzeniony łubin. nie rób. ja w zeszłym roku dosiewałem bo jakoś dziwnie - nierównomiernie wyrósł na jednym kawałku, wczesniej wlasnie chciałem ruszyc ziemie broną bo był beton, te ktore juz rosły brony powyciągały na wierzch, wyrosło tylko to co dosiałem (można było poznać bo kwitł później niż ten zasiany obok-wczesniej)

Opublikowano (edytowane)

@Celownik07Która mieszanka według Ciebie jest bezpieczniejsza dla łubinu:metamiron+dff czy metrubuzyna+dff?.Po doglebówce wyszło trochę komosy i wyki zastanawiam się czy sam dff by sobie poradził by nie pakować się w koszta.Komosę i wykę ma we wrażliwych.

Edytowane przez Zetmar
Opublikowano

metrybuzyne+dff powschodowo dopiero w tym roku testuje. w sob spryskałem kontrolnie jedno najgorsze pole (foto), jutro jade zobaczyc co wyszło - jak ok, jade ze wszystkim, bo rdesty juz spore (doglebówka oczywiscie przepuscila).a metamiron+dff ładnie czysci ale do pewnego momentu wielkosci chwastów. taką marune "przybieli" i przyhamuje ale finalnie pójdzie do góry. W tej fazie rdestów co na foto -wypali, wiekszych już nie ruszy. 

IMG_20260510_093233.jpg

Ps. wczoraj poszła ostatnia tona za 1,2zł. mozna czyscic magazyn na nowe rozdanie. Juz sie bałem ze z ta tona zostane bo 2tyg posucha w telefonach. zauwazylem ze u mnie ludzie pozno sieją łubiny. koncówka kwietnia do polowy maja.