Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem powiedzieć to samo jakby tak dawali po 6 mln dla jakiegoś sprzedawcy nasion to te kpo musiało być być w bilionach . Ktoś walnął głupotę i ludzie powtarzają jak u nas gadali że covodovego zakłady fryzjerskie po pół miliona dostali 

Już pisałem w którymś temacie że u mnie handlarze wszelakiego rodzaju kupują ziemię . I nie trzeba im kpo bo taki milion dla nich to drobne 

Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

a on do mnie jak byś dostał 6 mln zł KPO to też byś szalał. 

po co takie głupoty mówić oficjalnie jeszcze pod swoim imieniem i nazwiskiem jak to jest do sprawdzenia w sieci. Janusze jeszcze nie kumaja jak działają wszelakie dofinansowania, ale pochwalić sie trzeba na wsi jaki to bamber z niego. A potem komentarze mieszczuchów ile to rolas nie dostaje kasy za darmo.

Nie ma takiego beneficjenta kpo na taka sume

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, mf2551 napisał(a):

Pytanie do osób z południowej Wielkopolski z kad biorą się takie ceny 150 tys za hektar 4 klasy ? I co trzeba uprawiac/ hodować żeby był sens to kupić ? Dodam że mam 40 krów mlecznych o wydajności 12 tys i jakoś zbytnio się nie przelewa 

Musisz zacząć sprzedawać mleko które krowy są w stanie dać przy niskim koszcie produkcji. Zamiast kupować to mleko w cenie które potem sprzedajesz do mleczarni. I robisz tylko dużo obrót kasa a zarobku jak piszesz za dużo nie ma 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, mf2551 napisał(a):

Pytanie do osób z południowej Wielkopolski z kad biorą się takie ceny 150 tys za hektar 4 klasy ? I co trzeba uprawiac/ hodować żeby był sens to kupić ? Dodam że mam 40 krów mlecznych o wydajności 12 tys i jakoś zbytnio się nie przelewa 

oporowcy. nigdy nie byli na wakacjach, nigdy nie byli w knajpie na kolacji, jeżdżą 20 letnim samochodem, nie inwestują w dom i obejście. ogony i hektary i tak do śmierci 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał(a):

To za działalność sprzedaż nasion dostał 6 mln ? Nie wierzę . A poza tym cena jak za darmo za taką działkę 

A skąd mi to wiedzieć za co dostał . Nawet nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe. Ale jak wszyscy zaczęli po nim jechać to chyba coś jest na rzeczy. To ten co z Grynem chyba protesty organizował . 

No dać 1 mln to po co iść i płakać że się nie opłaca . 

9 godzin temu, alfa napisał(a):

Chciałem powiedzieć to samo jakby tak dawali po 6 mln dla jakiegoś sprzedawcy nasion to te kpo musiało być być w bilionach . Ktoś walnął głupotę i ludzie powtarzają jak u nas gadali że covodovego zakłady fryzjerskie po pół miliona dostali 

Już pisałem w którymś temacie że u mnie handlarze wszelakiego rodzaju kupują ziemię . I nie trzeba im kpo bo taki milion dla nich to drobne 

Pół miliona covidowego dostał hotel w Zamościu na samo utrzymanie basenu . A dostał kilka baniek od razu nowe auto Porshe i balety w USA 

Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

po co takie głupoty mówić oficjalnie jeszcze pod swoim imieniem i nazwiskiem jak to jest do sprawdzenia w sieci. Janusze jeszcze nie kumaja jak działają wszelakie dofinansowania, ale pochwalić sie trzeba na wsi jaki to bamber z niego. A potem komentarze mieszczuchów ile to rolas nie dostaje kasy za darmo.

Nie ma takiego beneficjenta kpo na taka sume

A grom wie. Tylko ciekawe czemu z firmy nawozowej tak mówią i to dość dużej 

12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak III kl. to cena dobra dla obu stron

Dla sprzedającego na pewno a dla kupującego jak miał kasę . Bo dla normalnego rolnika to tylko później wstyd że stoi na drodze i płacze 

Opublikowano
10 godzin temu, kibix napisał(a):

od razu 10 mln z KPO. Bajki opowiadacie. W mojej okolicy to by dostał 1,5mln za taką działkę bez żadnego KPO. 

Jak pszenica była po blisko 2 tys. a burak po 50 euro to ludzie jeden przez drugiego  się zaczęli licytować. Przedsiębiorcy wymiękli jak cena była 100tys. za ha. Wyższe stawki płacą już tylko rolnicy. Płody w jakiej cenie są każdy widzi ale sprzedający wiedzą jakie były stawki i nikt nie chce zejść z ceny. Ostatnie 4 lata to były rekordowe lata jak ktoś dobrze gospodarzył. Dużo rolników jeszcze ma odłożoną kasę tylko nie każdy widzi jakiekolwiek perspektywy w rolnictwie. Część chce się jeszcze rozwijać i to oni płacą te stawki.

Niech płacą , Wojtal ciągnie towar już grubo , Comagra tylko czekać aż ruszy w Hrubieszowie a pod Chełmem już punkt przeżuty gotowy szukają ludzi do pracy. Więc nie ma co szaleć . Jak nie będzie chętnych to i sprzedający zejdą na ziemię . Zresztą na drugi rok jak nic się nie wydarzy to i rzepak pójdzie ostro w dół.  Na UA nawozy idą pełną parą od nas więc powodzenia . 

2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Według Ciebie jak ktoś ma milion to bogaty , nie może mówić że kiepska opłacalność , wszystko zależy od skali produkcji , dla 10 hektarowca dużo , dla 100  już niekoniecznie

Nie, nie chodzi czy ktoś ma milion czy sto tysięcy. 

Chodzi mi że ta ziemia się nie zwróci żeby po tyle za nią płacić dla normalnego rolnika. Policz ile wyciągniesz netto z hektara i wtedy zobaczysz ile lat musi się spłacać, a hossa jest zazwyczaj co kilka kilkanaście  lat a później dni. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Niech płacą , Wojtal ciągnie towar już grubo , Comagra tylko czekać aż ruszy w Hrubieszowie a pod Chełmem już punkt przeżuty gotowy szukają ludzi do pracy. Więc nie ma co szaleć . Jak nie będzie chętnych to i sprzedający zejdą na ziemię . Zresztą na drugi rok jak nic się nie wydarzy to i rzepak pójdzie ostro w dół.  Na UA nawozy idą pełną parą od nas więc powodzenia . 

Nie, nie chodzi czy ktoś ma milion czy sto tysięcy. 

Chodzi mi że ta ziemia się nie zwróci żeby po tyle za nią płacić dla normalnego rolnika. Policz ile wyciągniesz netto z hektara i wtedy zobaczysz ile lat musi się spłacać, a hossa jest zazwyczaj co kilka kilkanaście  lat a później dni. 

15 lat temu też mówili że się nie zwróci, a teraz ta ziemia ma 3x tyle wartości. inwestuje się w kryzysie

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Damianek20 napisał(a):

A skąd mi to wiedzieć za co dostał . Nawet nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe. Ale jak wszyscy zaczęli po nim jechać to chyba coś jest na rzeczy. To ten co z Grynem chyba protesty organizował . 

No dać 1 mln to po co iść i płakać że się nie opłaca . 

Pół miliona covidowego dostał hotel w Zamościu na samo utrzymanie basenu . A dostał kilka baniek od razu nowe auto Porshe i balety w USA 

A grom wie. Tylko ciekawe czemu z firmy nawozowej tak mówią i to dość dużej 

Dla sprzedającego na pewno a dla kupującego jak miał kasę . Bo dla normalnego rolnika to tylko później wstyd że stoi na drodze i płacze 

Który to hotel to zobaczę ile dostali 

Opublikowano

To sobie zobaczcie w Googlach ile dostał kasy a później pi€rdolcie głupoty, dostał najwięcej 200tyś za na rzecz skracania łancucha, i na tym jego pomoce się kończą, każda udzielona pomoc widnieje w internecie, a wy chodzicie i powtarzacie bzdury bo boli was to że chłop sobie radzi lepiej od was

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

15 lat temu też mówili że się nie zwróci, a teraz ta ziemia ma 3x tyle wartości. inwestuje się w kryzysie

Jak cena spada a nie jest napompowana 

1 minutę temu, STIG13 napisał(a):

I dobrze że dostał, niech ma. Dobry materiał robią teraz

Lepszy niż Kozar ? 

Opublikowano
32 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

Kup teraz i pogadamy za kolejne 15lat że sie zwrocilo, szanse są 50/50. Z jednej strony międzynarodowe organizacje mówią że rolnictwo trzeba cisnąć bo za ileś tam lat będzie 9mld ludzi do wyżywienia a z drugiej... co taka Polska ma do chin czy indii, wyślemy tam pszenice ? Zechcą to z dnia na dzień zrobią do Łodzi kolejny poligon

12 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

To sobie zobaczcie w Googlach ile dostał kasy a później pi€rdolcie głupoty, dostał najwięcej 200tyś za na rzecz skracania łancucha, i na tym jego pomoce się kończą, każda udzielona pomoc widnieje w internecie, a wy chodzicie i powtarzacie bzdury bo boli was to że chłop sobie radzi lepiej od was

Do zwykłego chlopa to mu baaardzo dużo brakuje, nie znam, ale mówię to na podstawie majątku jakim obraca 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Damianek20 napisał(a):

Tylko ? 

Za całość hotel spa ? 

Podeślij link gdzie to jest do sprawdzenia 

Prawie milion dostali w 21 roku to fakt ale i lockdown był nie mieli klientów to może i się im należało . Ogólnie to dobrze stoją bo i kapitał zakładowy mają duży 

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał(a):

Na jednego pracownika ok. 100 tys. można było wyciągnąć. Tyle, że to nie tak, że ktoś dostał na konto, tylko były to umorzenia i zaniechanie w podatkach.