Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
danielursus3p napisał:

@gosciu506 w ciągu 24h mam stałą pewną robotę jako kierowca tira w mojej gminie. Co ty na to? Tylko nie wiem, czy ciężko ci to zrozumieć, że mam dosyć wyjazdów na kilka dni mając przy tym 30 ha do obrobienia SAMEMU?

no u kolegi @damianazbr. ja tez obrabiam ok 30 ha i pracuje wiec wiem co to znaczy

danielursus3p napisał:

@gosciu506 w ciągu 24h mam stałą pewną robotę jako kierowca tira w mojej gminie. Co ty na to? Tylko nie wiem, czy ciężko ci to zrozumieć, że mam dosyć wyjazdów na kilka dni mając przy tym 30 ha do obrobienia SAMEMU?

no u @damianazbr spoko ja też ogarniam ok 30ha i do tego pracuje wiec wiem co to znaczy

Opublikowano

Nie koniecznie u Damiana znalazł bym zatrudnienie. W promieniu do 10 km jest co najmniej kilkadziesiąt firm, w których z powodzeniem znalazłbym zatrudnienie za  satysfakcjonujące mnie pieniądze. Powiedziałem, dlaczego nie chcę pracować dłużej jako kierowca. Czego tu nie rozumieć? A jak mam dymać za najniższą, to wolę sobie marnie gospodarzyć, ot tyle ode mnie.

Opublikowano

@gosciu506

No a ja akurat nie mam wolnych wakatów, także GOŚCIU nie trafiłeś z tymi radami dla Daniela.

I wcale się nie dziwię że masz ciekawsze zajęcia niż użeranie się z dziadtransami bo doskonale wiem że 95 % to są idioci którym powinny być dożywotnio zabrane licencje na transport a ITD powinna doj**ać kary po 500 tys. i skonfiskować wszystkie auta za te dziadostwo jakie uprawiają na drogach, magnesiki, czysczenie tacha, ładunki po 50 - 60 ton, łyse oponki i zaślepione przewody od zacisku hamulcowego, a nie wspomnę o wyzysku pracowników po przez potrącenia z pensji na każdy głupi albo i wymyślony pretekst.

Opublikowano (edytowane)

To działa w obie str.

Jaka praca, taka płaca to i taki pracownik.

a miałem już i rolnika który skasował krowy i z UP zrobił prawko, miałem soszona, miałem białorusa, miałem młodego napalonego na robotę wyszkolonego magistra ze trzema językami biegle władającego, ale co z tego jak miałem ich na 1 do max 5 dni za czym ich nie wy...jebałem na zbity pysk. Bo za takie pieniądze w takim systemie ja nie szukam chujograjcy tylko człowieka sumiennego znającego się na robocie a nie przedszkolaczka którego za rączkę trzeba prowadzić.

Jak chcesz nieodpowiedzialnych pijaków walących w kulki to płać tyle co najgorsze dziadtransy w okolicy, a będzie miał to jak w banku. Tylko później nie miej pretensji że towar nie na czas abo skradziony, albo że gościa wcięło na parkingu na cały weeknd + poniedziałek razem z wtorkiem trzeźwiał.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Mnie teraz straszy "dzierżawca" że chce posprzedawać kawałki które mam od niego na tzw "mordę". Z jednej strony spoko, bo uprawiam dosyć długo te kawałki, wyrównałem ph i ogólnie doprowadziłem tą ziemie do użytku, ale z też nie widzi mi się wydawać kasy w tym momencie... Może wyczuł, że stawiam dom?  Z samej gospodarki nie żyję, bo jestem zawodowym strażakiem i ziemia to tylko hobby, ale z drugiej strony zadaje sobie pytanie czy chce inwestować 100tyś w owe grunty... Może rzucić to w pieruny, wydzierżawić to co moje i żyć sobie spokojnie :)

Opublikowano
22 godziny temu, Zetix napisał:

Mnie teraz straszy "dzierżawca" że chce posprzedawać kawałki które mam od niego na tzw "mordę". Z jednej strony spoko, bo uprawiam dosyć długo te kawałki, wyrównałem ph i ogólnie doprowadziłem tą ziemie do użytku, ale z też nie widzi mi się wydawać kasy w tym momencie... Może wyczuł, że stawiam dom?  Z samej gospodarki nie żyję, bo jestem zawodowym strażakiem i ziemia to tylko hobby, ale z drugiej strony zadaje sobie pytanie czy chce inwestować 100tyś w owe grunty... Może rzucić to w pieruny, wydzierżawić to co moje i żyć sobie spokojnie :)

U mnie na terenie też sa tacy, Sprzedaje pole to wywali cene w kosmos, nie chcesz to kupi ten od kukurydzy... Chce np: 60 tyś/ha, nie dasz to sprzeda po 50 tyś ale już nie mi... A działke co miał dodatkowo puścić w dzierżawe, dał do uprawiania kolesiowi co mieszka 7 km od tego pola... 😄 

Opublikowano
Dnia 16.02.2020 o 16:42, WiesławZetor napisał:

mój zięć dostał odprawy z wojska przechodząc na emeryturę? Dostał 350 tysięcy plus comiesięczna emerytura 3.5 tysiąca, będąc po czterdziestce.

Zięć Cię oszukał. Jeżeli jest po czterdziestce to ma 15 max 20 lat służby to 3,5 tysiąca brutto to suma zawyżona. Nie ma czegoś takiego jak odprawa mieszkaniowa jest ekwiwalent mieszkaniowy po zdaniu mieszkania służbowego.  W przypadku 5 osobowej rodziny 350 tysięcy to zawyżona zawyżona suma, nawet jeżeli służył w Warszawie \a tam jest chyba największa norma. Nie zachęcaj ludzi do wojska, jak ktoś ma ochotę to sam trafi do jednostki. 

A na koniec prośba do Ciebie. Nie zaśmiecaj tematu.

• Like 1
Opublikowano

W wieku 45 lat przeszedł na emeryturę (bodajże 27 lat z zasadniczą), 350 tysięcy odprawy, mieszkania nie zajmował, brał jak wszyscy mieszkaniówkę, ok 800 złotych. Do pracy dojeżdżał. Wiem, że jest to niesprawiedliwe w stosunku do ludzi ciężko pracujących, ale nie zarzucajcie mi niewiedzy na ten temat. Część wypiera pewne fakty ze świadomości, bo woli nie widzieć, za ile pracuje przy bydle  czy 5 klasie lub dzierżawie. Potem dzierżawca mówi do widzenia, a wywapnowane i nagnojone pole trzeba oddać... Ale młodzi myślą, że zawojują świat. A gdy ja, mając dobrą ziemię, piszę, że rolnik nie ma zapłacone za pracę, to jadą tu po mnie, że staruch i nieudacznik. Tragedia.

Opublikowano

dziwić się ze państowym budżecie nie ma kasy jak każdemu trepowi muszą dać na mieszkanie całe życie pracował wiec mógł sobie odłożyć na mieszkanie. za darmo nie był tym wojskowym. siedzą w koszarach chlaja wóde i jeszcze im państwo mieszkania kupuje. dlaczego każdy inny obywatel czy to pielęgniarka czy rolnik czy pracownik sektora prywatnego musi całe życie spłacać kredyt na mieszkanie czy dom a innym daje państwo to patologia

Opublikowano

Jak narazie to nie napisał jakie stanowisko zajmował i gdzie więc równie dobrze można powiedzieć że każdy w policji zarabia po 8 tyś i nie ważne czy jest ,,krawężnikiem'' czy komendantem wojewódzkim. Jak był zwykłym szeregowym to nie wierzę w to że ma taką emeryturę i taką odprawę dostał 

Opublikowano

Z tym wojskiem to prawda bo mam syna w wojsku i wiem trochę. Rolnik jak zachoruje i pójdzie na zwolnienie to przecie płacą 10 zeta dziennie tyle warta jest nasza praca.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale się powtarzają nazwiska. Wojenki rodzinne i kto da więcej.

Wątpię czy pobiją rekord. Kilka lat temu był u mnie gość który twierdził że wylicytował 10t pszenicy z hektara. Jeszcze wówczas było prawo pierwokupu.

Opublikowano

No to jak nie wojenka? Tu nie ma współdziałania, kto się odezwie to cena w górę

Opublikowano
35 minut temu, masa24 napisał:

Czemu akurat tu obstawiasz wysoko czynsz? Widywałem w war maz po 10-12 osób na przetargaxh

Bo to zagłębie kurnikarzy, pieczarkarzy krowiarzy po 200szt z robotami i innej maści bambrów na KRUSie xD

Dlatego obstawiam że się będą ostro tłukły o to bo i autostrada tam nie daleko za kilka lat ma lecieć.

A kto dzierżawi to ma prawo pierwokupu i jak się za 5 lat  rząd zmieni na PO i te znowu zaczną wszystko co PL wyprzedawać to taki gość który ma sobie kasy jak lodu, to kupi to i sprzeda za 30 lat w cenie 30 x wyższej

39 minut temu, Agrest napisał:

Ale się powtarzają nazwiska. Wojenki rodzinne i kto da więcej.

Wątpię czy pobiją rekord. Kilka lat temu był u mnie gość który twierdził że wylicytował 10t pszenicy z hektara. Jeszcze wówczas było prawo pierwokupu.

Tam są zespoły złożone z 2 osób.

Te same powtarzające się nazwiska reprezentują to samo gospodarstwo. Może po to aby jak jeden będzie nie dopuszczony do przetargu to drugi chociaż zostanie. Może jak jeden złamie nogę dzisiaj to drugi pojedzie aby szansa nie przepadła.

Opublikowano

U nas raz dali coś około 7 ton/ha, Sam byłem na tym przetargu to widziałem, ale można powiedzieć że nie dopuścili mnie do głosu :)

Z tym że teraz się dowiedziałem że po 2 latach zrezygnował gość.

Opublikowano
16 minut temu, damianzbr napisał:

A kto dzierżawi to ma prawo pierwokupu i jak się za 5 lat  rząd zmieni na PO i te znowu zaczną wszystko co PL wyprzedawać to taki gość który ma sobie kasy jak lodu, to kupi to i sprzeda za 30 lat w cenie 30 x wyższej

To prawo już kilka lat temu zostało zniesione. Dziś dzierżawa nie daje prawa do pierwokupu.

Opublikowano

jak to kiedy gdzie jak? Pierwsze słyszę podaj jakieś źródło do ustawy czy innego rozporządzenia.