Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli lokalizacja jest sprzyjająca... U mnie jest gmina wiejska. Wiadomo dookoła wiosek ( i w środku) zawsze parę działek budowlanych się sprzeda ale nie ma opcji na deweloperke czy strefy, zakłady. U mnie na wsi gotowa działka budowlana, średnio za 50 tys pójdzie. Nie ma jednak dużej ilości chętnych na nie, a dużo jest sprzedających takie działki. Miejscowi to się budują na "ogrodzie". Krowiarzy jak już mówiłem nie ma, najwięksi się opamiętali i nie szaleja z kasą za działki rolne

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Badwolf napisał:

Ogólnie to jest taka tendencja u mnie że z roku na rok coraz więcej ludzi kończy zabawę z gospodarką. Większość idzie na emeryturę i następcy brak... A sytuacja jest jaka jest i młodzi się nie garną go roboty w polu. Dzierżaw jest dość dużo, kupić też da radę coś wymyślić.

inny świat, lenistwo? młodzi u nas w każdym oknie ogony i kasy mają tyle że podbijają jeden drugiemu 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Mateusz1q napisał:

inny świat, lenistwo? młodzi u nas w każdym oknie ogony i kasy mają tyle że podbijają jeden drugiemu 

Jak nie ma poważnej mleczarni w sensownej okolicy, to się krowy mleczne nie opłacają. Rzeźni też jak na lekarstwo. Taka jest sytuacja, że w mojej wsi co ma ok 700 mieszkańców nie ma jednej sztuki bydła( nawet bykow na mięso). Jeden gość świnie trzyma, bo bije sam i sprzedaje wyroby. Takie są realia

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał:

Dolnośląskie. Okolice a4. Duzi już nie kupują drogo, jak kupują to w miedzy. Małych działek to wogole nie kupują. Oni to wola dzierżawy z ARiMR czy kowr.  Rok temu na licytacji gminnej, działka przy wiosce poszła za 51tys/ha. Był czas że trzeba było płacić więcej. 

Wracając do tematu, czekamy na wyrys działek z starostwa i notariusz umówi termin. 

Nie oznacza to jednak że każda działkę nożna za tyle kupić. Jest oficjalnie na sprzedaż mała gospodarka i proponowałem 65 tys / ha za lepsze pola, w tym jedno w miedzy ze mną. I nie można się dogadac( też chciałem brać wszystko)

Nie wierzę...

Ile do najbliższego węzła/zjazdu?

Opublikowano

15 km

1 minutę temu, toooomaszewski napisał:

Nie wierzę...

Ile do najbliższego węzła/zjazdu?

W wiosce z samego rolnictwa żyje może 4/5 rodzin. Reszta to etatowych co obrabiają pole i pracują po 8 godz.

Opublikowano
8 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

i jak ? wiadomo czy ktoś to kupił ?

Nie mam pojęcia. Ale pewnie kupi to jakiś przedsiębiorca, słyszałem ze właściciel dużego skupu przymierzał się do tego ale to tylko plotki. Ale dać 100tys za ha to kiedy to zwróci się?

Opublikowano
5 minut temu, Damian_B napisał:

Nie mam pojęcia. Ale pewnie kupi to jakiś przedsiębiorca, słyszałem ze właściciel dużego skupu przymierzał się do tego ale to tylko plotki. Ale dać 100tys za ha to kiedy to zwróci się?

10 lat temu tak samo gadali i wtedy kto kupił za 50 ma teraz wartą 100

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

No wiadomo na kupnie ziemi nie straci się bo nie będzie tracić na wartości. 

Ważne by nie przeliczyc się ze swoimi możliwościami. Tak jak to gospodarstwo co mówiłem że komornik sprzedaje. 

W 2014 dali 100 tys za ha i wszystko pod kredyt. A teraz komornik nie tylko ziemię zabrał ale dom itd

• Sad 1
Opublikowano

Stop. Są granice.  Nic nie drożeje w nieskończoność. Ceny mamy już europejskie a może i w wielu miejscach wyższe

Niech tylko rolnicy z marszałkowskiej,taksiarze czy przedsiębiorcy rzucą trochę hektarów na rynek...

Ktoś pomyślał jak spadła ostatnio rentowność upraw?

Opublikowano

od kiedy ma to wpływ na cenę 😜...kilka lat wstecz pisano to samo ze granica przekroczona i co ? ...

12 minut temu, Agrest napisał:

Stop. Są granice.  Nic nie drożeje w nieskończoność. Ceny mamy już europejskie a może i w wielu miejscach wyższe

Niech tylko rolnicy z marszałkowskiej,taksiarze czy przedsiębiorcy rzucą trochę hektarów na rynek...

Ktoś pomyślał jak spadła ostatnio rentowność upraw?

Opublikowano

Mi wczoraj gościu krzyknął za 3 ha nieforemne 3a klasy 200 tyś, przy czym, stwierdził, że to cena sprzed dwóch lat (na początku rozmowy mówił, że dwóch napaleńców nie da rady kupić), powiedziałem mu po 40 na co on mnie wyśmiał. W nocy przeszedł grad pasem szerokości 5 wsi, wykosiło wszystko (u mnie 30% gospodarstwa), ciekawe czy ludzie będą chętni kupować po 100 k ziemię.

Opublikowano

U mnie już widać spadek zainteresowania ziemią. Z kilku transakcji kupujący się wycofali, cena poleciała i kupców brak

Opublikowano
36 minut temu, Mateusz1q napisał:

No a u mnie 10 lat temu wiecej płacono za działki jak teraz. Bili się dużo między sobą, brali co rusz nowe dofinansowania i ciągle powiększali... A teraz już nie kupują jak pisałem wyżej i ceny spadły. Na tym polega zabawa w inwestowanir

Opublikowano (edytowane)

U nas póki co nikt nie sprzedaje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

U mnie już widać spadek zainteresowania ziemią. Z kilku transakcji kupujący się wycofali, cena poleciała i kupców brak

Mogłoby tak być u mnie

Opublikowano

Zbieram ziemię wystawioną po 85tys. Kupca brak.

Kilometr od domu stoi dwa lata wystawione 2ha najpierw po 90, teraz po 120🤣, kupca brak.

1,5km ode mnie stoi z 8 lat gospodarstwo 6,5ha za 850. Wiosną przed mrozami dawałem 700. Codziennie dziękuję że się niezgodzili. Dziś warte to dla mnie max 400-450

Opublikowano
15 minut temu, Desperado napisał:

Co wy tam wiecie o cenach ziemi, u mnie już 150 tys/ha. cena wywoławcza, za 100tys to nikt nawet nie rozmawia.

eeee tam... tyle to u nas działki 30 arow  koło jeziora bez dostępu oczywiście 😲

fakt że to nie orne tylko rekreacyjne 

ale z 5 lat temu były po 30 tys 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

eeee tam... tyle to u nas działki 30 arow  koło jeziora bez dostępu oczywiście 😲

nie pierdziel że na tym waszym przesmyku ktoś chce ziemie kupować 😂😂 chyba że NATO żeby patrioty rozstawić 😂😂

• Haha 2