Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

ja dziś lecę regulacje i grzybki. po tej serii przymrozków będę chciał rozlać rsm

A te przymrozki nie zadziałają negatywnie jeśli dzisiaj opryskasz? Nie lepiej zaczekać i zrobić to po przymrozkach? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, drobny napisał:

A co myślicie na T1 Priaxor 0,75+Prochloraz?

Do Priaxora to triazol by pasował , ale to na T2. Na T1 jest dużo innych sprawdzonych rozwiązań .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano
matek89121 napisał:

sam sobie odpowiedziałeś na pytanie,skoro masz optymalna dla Cb obsadę to nie ma sensu

Ajajaj, no i jeden odcinek mniej na vlogu przez to, że nie trzeba zboża dokrzewiać😛

Wychodzi, że tydzień za szybko podałem 2 dawkę azotu, ale cóż mówi się trudno.

• Root Admin
Opublikowano
Romanzio napisał:

ja dziś lecę regulacje i grzybki. po tej serii przymrozków będę chciał rozlać rsm

A te przymrozki nie zadziałają negatywnie jeśli dzisiaj opryskasz? Nie lepiej zaczekać i zrobić to po przymrozkach? 

to mam czekać z regulacją na 3 kolanko? 3 dni ciepła będą to mam nadzieję że środki się wchłoną zadziałają i już. przyjdzie mrozik -3 to je uśpi na 3 dni i już. a później cholera wie jaka pogoda będzie czy będzie wiać czy kropić. u mnie jedna odmiana pszenicy już ma 2 kolanko.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

to mam czekać z regulacją na 3 kolanko? 3 dni ciepła będą to mam nadzieję że środki się wchłoną zadziałają i już. przyjdzie mrozik -3 to je uśpi na 3 dni i już. a później cholera wie jaka pogoda będzie czy będzie wiać czy kropić. u mnie jedna odmiana pszenicy już ma 2 kolanko.

Ja mam właśnie dylemat bo 1 kolanko około 2 cm. Wczoraj posiałem 250 kg saletry. A w weekend przymrozki. I się zastanawiam czy jutro nie wjechać z regulacją i grzybem

• Root Admin
Opublikowano

Ja już nie mam takiego problemu 🙂

wczoraj rzepak i jęczmień, dzis poszła pszenica. Nim przyjdzie zimno to się rozejdzie po roślinie i luzik.
RSM będę lał po tych zimniejszych dniach.

Opublikowano (edytowane)

dobrze że u mnie na wschodzie kolanka nie ma wiec brak dylematu , rzepak do regulacji dopiero po przymrozkach osiągnie około 10cm 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano

Na hondii sianej ok. 20.09 I kolanko już ok 1,5cm powyżej węzła. Dzisiaj poszedł medax max, fungicyd i siarczan magnezu. Reszta czyli belissa i formacja poczeka bo nie są tak wyrośnięte. 

Opublikowano
yacenty napisał:

Romanzio napisał:

Jeżeli nie chcesz poprawiać to grzyba zrób po przymrozkach. W tamtym roku jechałem tlit turbo + unix przyszedł mróz -5° 4 dni po zabiegu i gówno trzymało. Ja czekam do kolejnego tygodnia. Pokazuje mi po -7 i -8 . Wtedy lecę T1 i azot. Na regulacje jeszcze u mnie za wcześnie.

Opublikowano
6 godzin temu, fezoi napisał:

Do Priaxora to triazol by pasował , ale to na T2. Na T1 jest dużo innych sprawdzonych rozwiązań .

Jakie dawki Priaxor i tebukonazol na T2 byś polecał?  Na T1 idzie Capalo 1,6L

Opublikowano

Kurde u mnie to samo pszenicę siane od 20 września i pierwsze kolanko jest ok 0,5-1 cm nad węzłem na spróbowanie dałem na jeden hektar 1 l cc c ciekawe czy ja wstrzyma troche. Z grzybem też miałem lecieć wczoraj miało byś + 4 w nocy a było -2 więc dobrze że tylko poszedł mocznik. A tak na marginesie patrząc na pogode to w tym roku chyba regulacja będzie na drugie kolanko tylko czy dawać jeszcze stabilna bo sam Modus nie utrzyma jej. Z N2 też wstrzymuje się do końca marca. W tamtym roku na owies zrobiłem próbę i na 30 arów dałem 0.7 l CCC i 0.5 l modusa owies ok jednego tygodnia klosił się dłużej wysokość jego to 45 cm miałem cykora że pójdzie rotacyjna i na pasze ale mimo takiego skrócenia żeby tak co roku sypał to było by super. Tylko czy pszenica też by przyjęła takie dawki i oddała taki plon co owies 🤔. Ktoś z forum może robił podobna próbę na pszenicy i coś podpowie ?

Opublikowano
21 godzin temu, SuperRolnik1 napisał:

@losktos, mógłbyś podpowiedzieć, czy jechać jutro w chwasty Axial komplett pak i czy wystarczą 3 ciepłe dni przed przymrozkami żeby to zadziałało jak powinno? 

Nie wiem jak wygląda Twoja pszenica ale sugerując się sytuacją jaka jest u mnie to ja bym poczekał. Przynajmniej do końca tygodnia. Największe przymrozki zapowiadają na weekend. Później po 2-3 dniach można jechać. Chociaż pewności nie ma nigdy czy nie będzie kolejnych. Tutaj bardziej sprawa tyczy się chwastów dwuliściennych. Sam pinoksaden średnio boi się niskich temperatur. Dodam jeszcze że florasulam nadaje się do niszczenia nieco starszych chwastów także pośpiech nie jest aż tak konieczny

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

można dać, dawniej to wgl pszenice się pryskało jak były dużo wyższe i nigdy nic nie paliło, teraz taka moda nastała że wszystko musi być idealnie w terminie, ważniejsza jest pogoda a nie faza  

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja  tu widzę Pszenicę która woła wody jeszcze raz wody 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v