Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, SuperRolnik1 napisał:

Mamy ten sam problem. Ja po wielu dylematach i konsultacjach postawiłem na tribenuron metylowy ok 35g/ha. Obawy są ale koledzy wyżej mnie uspokoili trochę bo też stosowali w takiej fazie i było ok. A nie ma to jak opinia praktyka a nie tylko teoretyka w sklepie.

A czemu tribenuron a nie metsulfuron z ciekawości?

Opublikowano
17 minut temu, msjaro napisał:

A czemu tribenuron a nie metsulfuron z ciekawości?

Tribenuron na pewno ze względu na cenę. Na 2ha wychodzi ok 32zl więc bardzo tanio. Po axialu komplett pak nie zamierzałem pakować grubej kasy w poprawkę. A tak z ciekawości, ile wyszedł u Ciebie zabieg na ha?

Opublikowano

Dlatego do Axial Komplet Pak na jarkę dorzuciłem takie środki, że tydzień bałem się o zboże. ale pogoda dopisała, pszenica zdrowa a chwasty znikają jeden po drugim.  Litr Chwastosu Trio z tym pakiem czyści konkretnie. Musiałem to zrobić bo siałem na ugorze od wieków. 

Taki sam poligon jak u Yacentego

Opublikowano
28 minut temu, lukasz222 napisał:

Strobiluryny na T3 się nie nadają

Robiłem t2 dosyć wcześnie i chciałbym podtrzymać tym zabiegiem jesczse trochę liść flagowy 

Opublikowano

posiadam GRANSTAR ULTRA SX 50WG oraz galaper 200 ec i pytanie takie w jakich dawkach to połączyć na poprawkę chabra w pszenicy (zaczyna wychodzić flaga) aby było w miarę skutecznie i bezpiecznie dla pszenicy

Opublikowano
22 minuty temu, Romanzio napisał:

Robiłem t2 dosyć wcześnie i chciałbym podtrzymać tym zabiegiem jesczse trochę liść flagowy 

W zeszłym roku robiłem takie T2/T3 na części pól i słaby efekt. Strobiluryny nie na kłos

17 minut temu, reflex52 napisał:

posiadam GRANSTAR ULTRA SX 50WG oraz galaper 200 ec i pytanie takie w jakich dawkach to połączyć na poprawkę chabra w pszenicy (zaczyna wychodzić flaga) aby było w miarę skutecznie i bezpiecznie dla pszenicy

0.4 i 30g

Opublikowano

Jaka jest minimalna temperatura do zastosowania fenoxin? Po ostatnich opadach miotła goni jak szalona. Jutro ma być 15 st w dzień i 4 w nocy po niedzieli ma być już ciepłej. Czekać czy lecieć jutro?

Opublikowano

Panowie, w pszenicy na glinie odbiła przytulia, od spodu jest podeschnięta po wiosennej poprawce, wyżej jest zielona i ma max trzy okółki. Zostawić czy pryskać? Dodam że gdzie lżejsza ziemia przytuli brak. Doradca polecił Starane i mówi że do początku fazy kłoszenia można pryskać i nic się nie stanie. Z czterech ha ok. 1 ha do poprawy.

Opublikowano
17 minut temu, 1993michal napisał:

Jaka jest minimalna temperatura do zastosowania fenoxin? Po ostatnich opadach miotła goni jak szalona. Jutro ma być 15 st w dzień i 4 w nocy po niedzieli ma być już ciepłej. Czekać czy lecieć jutro?

Fenoksakrop-P-etylu

Puma Uniwersal 069 EW

10-28

optymalny 

15-22

Opublikowano
4 godziny temu, monstrer napisał:

Też daję takie T2 ale na etykiecie Azoksar jest 0,6 l + 0,8 tebu. Czy warto obniżać i tak już obniżoną dawkę.

Właśnie sprawdziłem cenę i Azoksar 5l kupowany w PAKOS 443 zł w grudniu 2019 r. 

Na miejscu kupiłem Afrodytę 1l po 79 zł. 24 kwietnia 2020 r.

Cenę podałem z sklepu "dla roślin" jest dostępny. Chyba 125g azosksystrobiny ) 125g tebu wydaje mi się dość ale nie jest drogo , można dołożyć jak w tykiecie.

@losktos zaleca na blogu zamiast tebu protio ale to inna kasa i nie ma w sklepie.

Opublikowano

Chodziłem wczoraj po pszenicach i przytula jakby po tych deszczach jakby zaczęła wiednac przy korzeniu, ale tak czy siak trzeba robić poprawkę. Pytanie tylko czy czekać do poniedziałku czy atakować jutro bo w nocy spadek do 2 stp zapowiadają po jutrze 

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Yacenty a co to za poligon masz na polu? Chyba nie jestem w temacie, jakieś budynki przeorane czy co ?

takie pole z gigantycznym kamieniem, nie da się go zbytnio zaorać i tak redle to pole talerzówką na 5-8 cm, słoma nigdy dobrze nie przykryta, nigdy dobrze nie uprawione, nigdy idealnie nie posiane, ale pomimo takiej gównianej uprawy potrafi się odwdzięczyć plonem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Axial komplet pak też miał brać wyczynca

Z 10 ha mam na ok 3 ha tego dziadostwa i chyba poprawie axial 50 ec 

Było sucho i pewnie przepuścił axial komplet pak 

Edytowane przez Pawelek998
Opublikowano
Przed chwilą, Mecha napisał:

Ci co tak sądzili patrzą ze zdumieniem na rzepaki tych co podali N na rzepak w 1 strzale. Ja tylko obserwowalem jak ludzie kupują saletrę na 2 dawkę w tej suszy...

Bylo zasiać szybciej i nie było by problemu,a nie czekać na połowe ,czy koniec marca

3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Co za herezje. Jakiego byś nie miał rozsiewacza i operatora to nie rozsiejesz dokladniej niż rozlanie rsm.

Dlaczego szkoda? Ja nie widzę żeby coś się działo z opryskiwaczem? Moi znajomi też nie.

Mycie po każdym zabiegu ,przechowywanie i czas nalewania oraz rozlewania = niechęć do stosowania

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v