Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pszenica Apostel siana 16.09 około 116 kg hektar. Nie pamietam ile to sztuk na metr wychodziło. ucieka mi z pierwszym kolankiem. Planuje w poniedziałek zrobić zabieg medax 0,4 lub 0,5 i capalo 1,5. Do piątku prognozy pogody nie przewidują przymrozków w nocy ale w sobotę niedziele j poniedziałek temperatura ma spać i pojawiać się maja przymrozki. Wiem ze jeśli nie zrobię tego zabiegu teraz trzeba będzie czekać kolejnych 7 dni. 

Opublikowano

W ubiegłym roku nie wytrzymałem sraczki bo niby kolanko  i skróciłem w niesprzyjających warunkach ( susza przypomnę )

Potem tego żałowałem.

Jak masz Medax, to po co sraczka, jak tu nic nie ucieka.

2 godziny temu, Papkin napisał:

Panowie jako że pierwszy raz uprawiam pszenicę w trochę intensywniejszy sposób chciałem się poradzić w sprawie skracania i zabiegów grzybowych.Na jesieni dostała 300-400kg npk w zależności od działki, na niektórych obornik był na wiosnę.Opryskana od chwastów na jesieni i to prawdopodobnie wystarczy.Tydzień temu dostała ok.200kg saletry i tyle jeszcze dostanie na drugą dawkę, z nawożenia to wszystko. Odmiana Arkadia, więc teoretycznie podatność na choroby spora, jak na razie nic niepokojącego nie widać. Skracanie planuję zrobić tylko raz, jakie środki zastosować?  Chorób jak na razie nie widać, ale zapobiegawczo chciałbym zrobić przynajmniej jeden taki zabieg, w co się zaopatrzyć? Proszę o sprawdzone środki. Czy mogę z tego zrobić 'zupę' i załatwić wszystko za jednym przejazdem? Czy pomiędzy saletrą a pryskaniem jest jakaś karencji?

masa sobie może mnie zj***ć, ale i tak powiem:

zupy wychodzą różnie, ale zazwyczaj czubki lekko przypalone (raczej bez wpływu na plon i szybko mija) Zupą jeszcze nikt nie zniszczył tu pszenicy, więc można. Ale o wiele zdrowiej jest rozdzielić skracanie od grzybówki zwłaszcza jak masz nierówne łany i górki, to zawsze na górkach czy słabszych miejscach możesz zmniejszyć dawkę regulatora wzrostu a tam gdzie wilgoć możesz dać więcej, no i będzie bezpiecznie.

Aczkolwiek zupa z Moddusa + CCC + jakiś tam Tilt Turbo, czy Bumper ew. Mirage (prochloraz) szkody nie robi. Zbyt ostre zupy tak, te głównie z mocznikiem. To po pierwsze.

Po drugie to że nie widzisz chorób, nie znaczy że patogenów tam nie ma i już się nie rozwijają. Septorioza czy mączniak mają w d*pie przymrozek i świetnie sobie radzą w takiej gównianej pogodzie. Dlatego robi się próby szufladkowe.

Po trzecie - taniej zapobiegać - jak leczyć, uwierz mi.

Po czwarte - sprawdzonych środków masz sporo, ale żaden uniwersalny i na cały okres wegetacji, stąd dwa zabiegi musisz zrobić. Ale może warto spróbować jeden?  Komuś może w końcu się uda i tę chemię ograniczy, nie wiem.

Jak masz dobre gleby to przy tym nawożeniu możesz skracać trineksepakiem etylu jak masa pisał - spokojnie 7 ton utrzyma.  U mnie moddus+ CCC podany idealnie w porę dnia utrzymał 8.6 tony, ale nie było nawałnic w lipcu.

Tylko trineksepak potrzebuje UV, musi być ciepło i słonecznie, ogólnie lubi dobre warunki.

Dlatego uważam Medax MAx za lepszy regulator, bo bardziej uniwersalny i ma dwie świetne substancje. Osobiście wybrałbym Medax, ale mam Trineksepak etylu, więc w tym roku znowu  nim skrócę również z CCC.

Grzybówka to Prochloraz albo Cyrpodynil na podstawę, morfolina + triazol na liście i przez kilka tygodni spokój.  No możesz sobie Boogie Xpro kupić, lub podobne sprawdzone mixy z górnej półki. Tam są substancje, które ciężko dostać solo albo chociażby w generykach.

Potem na flagę zazwyczaj idzie strobiluryna z morfoliną i można dać Gwarant (chlorotalonil) jak masz zdrowe rośliny - do zabezpieczenia. Jak nie ma chorób, bo zostały zniszczone zabiegiem T1 to chlorotalonil długo działa jak nie ma deszczu.

i cyk - 9 ton jest :)

• Thanks 1
Opublikowano

Podejrzewam ze kwestia tygodnia i będzie drugie kolanko. Nie wiem co z tym Apostelem w tym roku się dzieje.  Na ten moment pierwsze kolanko jest 2- 2,5 cm nad węzłem krzewienia. 

Opublikowano
choinek.pawel napisał:

3 godziny temu, krychu napisał:

Procam wycenił na tyle mi ventur.

Gdzie dostałeś taką ofertę?

U "swojego" lokalnego sprzedawcy... wstępnie miało być 2050 ale jeszcze zbil do 2000

Za tą cenę chętnie sam bym kupił. Skąd jesteś? Podał byś mi namiar na tego sprzedawcę?

Opublikowano

Odgrzebałem zapiski z 2016/17 i też 0.6 było dawane ale stoi wykrzyknik i rosa dopisane. Pamietam że trochę puściło chyba miotły wtedy w miejscach gdzie mokro 🤔

U ciebie jak??

Opublikowano
Miran napisał:

Co myślicie o tej pszenicy? Wydaje się trochę że jest za rzadka. Poszło 07.03 300kg/ha saletrzaku.

IMG_20200314_102107.jpg

Jak na razie to może brakować jej co najwyżej ciepła. Obsada na zdjęciu wygląda ok. Kilka dni z temperaturą powyżej 10*C i będzie cieszyć oko.

Opublikowano

Panowie chciałem zawalczyć troche o plon mojej Arkadi. A nie ukrywam że troche jestem zielony. Pomoże ktoś? Klasa ziemi II powierzchnia 1ha. Na pierwszą dawke azotu poszło 220kg saletry. Później w planach mam dać 200 salerzaku, ewentualnie mocznika nie wiem co lepsze. A teraz zaczynają się kompletne schody. Wyczytałem że Arkadia jest mega podatna na choroby grzybowe. Czym można zapobiegawczo prysnąć? Jakoś w miarę po taniości bo i tak wiem że na plony rzędu 7 ton to chyba nie mam co liczyć za mała wiedza.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Odgrzebałem zapiski z 2016/17 i też 0.6 było dawane ale stoi wykrzyknik i rosa dopisane. Pamietam że trochę puściło chyba miotły wtedy w miejscach gdzie mokro 🤔

U ciebie jak??

Axial jeszcze nigdy mi nic nie przepuścił i to w różnej fazie rozwoju była miotła.

Opublikowano
42 minuty temu, Mareg napisał:

Czym będziecie zwalczać owies gluchy w pszenicy? Ktoś kiedyś pisał o środku chyba fenixin, tylko nie pamiętam w jakiej dawce 

Nomad 75WG -120 gram/ha super działa na owies głuch, możesz również zastosować Lancet Plus

Opublikowano

Pytanie jak wysiałem wapno 2 tony na ha w połowie stycznia , uprawa  pod koniec marca chce dać obornik to było by wskazane przez obornikiem pszemieszac te wapno czy  nie koniecznie klasa ziemi IV  

Opublikowano
8 godzin temu, piotr19973 napisał:

Panowie chciałem zawalczyć troche o plon mojej Arkadi. A nie ukrywam że troche jestem zielony. Pomoże ktoś? Klasa ziemi II powierzchnia 1ha. Na pierwszą dawke azotu poszło 220kg saletry. Później w planach mam dać 200 salerzaku, ewentualnie mocznika nie wiem co lepsze. A teraz zaczynają się kompletne schody. Wyczytałem że Arkadia jest mega podatna na choroby grzybowe. Czym można zapobiegawczo prysnąć? Jakoś w miarę po taniości bo i tak wiem że na plony rzędu 7 ton to chyba nie mam co liczyć za mała wiedza.

Wiedza mała ale klasa dobra😄na druga dawke 250 kg saletry bez kombinowania. Na pierwszy zabieh grzybowy pełno kombinacji tu było podane . Zależnie jaki miales przedplon. Ja robię track + limero . Możesz bez kombinowania dac 1.6 capalo z tymże to koło 200 zl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v