Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak dzieci, powiedział prawdę jak prawdopodobnie będzie wyglądać przyszły sezon, a wy jak biedne dzieciaczki zaklinacie rzeczywistość

on beczenia cena nie wzrośnie, prawda jest taka że jak był wysoki matiff to trzeba było chociaż 1/3 zboża zakontraktować, a resztę przetrzymać i nie pieprzyć potem w żniwa że ceny nie ma

Zawsze wszyscy są winni w koło, "a biedny uczciwy rolnik ma pod górkę", już takie gadanie to jest nudne

Matif wysoki i trzeba było kontraktować? Zamelduj to rolnikom ze wschodu, że jak matif był po 832 pln, to mogli nie palić głupa, tylko kontraktować po 660-680...brutto, na port🙄 i Ty jeszcze śmiesz, od dzieci tu komuś ubliżać? Dobrze, że choć Staszek sprzymierzeńca w Tobie widzi, bo Galan to już chyba nie...prawda Galan? Ty ze wschodu przecież, z samego centrum szalonych matifowokontraktowych cen, prawda?

• Like 2
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Co za bzdury pleciesz, kto miał jakościową pszenicę bez problemu dostał po 700 netto na podwórku i do portu,

za konsumpcje nawet po 740 z podwórka zabierali masz info we wcześniejszych komentarzach od ludzi co udało im się sprzedać po takiej cenie,

a Ty dalej się użalasz i próbujesz zaklinać rzeczywistość 🤣🤣 tragedia, może jeszcze JA? jestem winien tych cen.?

Nie szukam wrogów i sprzymierzeńców, wyraziłem swoje zdanie na ten temat, ale widzę że Ty próbujesz podzielić ludzi na grupki, bo zdanie mają odmienne.

https://www.youtube.com/watch?v=oYU3kt9EhdM

Posłuchaj tego utworu, może coś zrozumiesz.

Paszówka Lubelskie 660-680 zł/t netto, już zabrałem parę tysięcy ton zboża z tego regionu, gdzie te ceny brutto na wschodzie o których piszesz

Bielsk podlaski za paszę płaciłem 715 zł/t netto, bo akurat pasowało mi w tamtym tygodniu zabrać

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Co za bzdury pleciesz, kto miał jakościową pszenicę bez problemu dostał po 700 netto na podwórku i do portu,

za konsumpcje nawet po 740 z podwórka zabierali masz info we wcześniejszych komentarzach od ludzi co udało im się sprzedać po takiej cenie,

a Ty dalej się użalasz i próbujesz zaklinać rzeczywistość 🤣🤣 tragedia, może jeszcze JA? jestem winien tych cen.?

Nie szukam wrogów i sprzymierzeńców, wyraziłem swoje zdanie na ten temat, ale widzę że Ty próbujesz podzielić ludzi na grupki, bo zdanie mają odmienne.

https://www.youtube.com/watch?v=oYU3kt9EhdM

Posłuchaj tego utworu, może coś zrozumiesz.

I to „JA”? bzdury pletę?

to ci co pisali w komentarzach, że po 740 netto sprzedali, to wiarygodni są, a ci co piszą że u nich 680 brutto konsumpcja, to już niewiarygodni? No zadziwiające postrzeganie rzeczywistości...takie w ogóle niebzdurne i nie...dziecinne?

o nic Ciebie, ani Twojego „JA” nie obwiniam, a jeśli odnosisz takie wrażenie, to wskaż w którym miejscu to zrobiłem, spróbuję sprostować/wyprostować. Proszę wskaż. Wskaż również, w którym miejscu(wiadomości, komentarzu czy czym tam jeszcze) użalam się nad sobą, czy nad cenami, czy czymkolwiek innym, prócz suszy, bo ta rzeczywiście zmartwień mi dodała, ale o tym, to chyba nie na tym forum pisałem. Proszę wskaż. Wskaż również, sytuację, w której usiłowałem skłócić ze sobą innych użytkowników forum, czy kogokolwiek innego, łącznie z realnym życiem, bo może Ty mnie osobiście znasz, a ja o tym nie wiem? Znaku zapytania nie traktuj serio oczywiście, bo tak po prawdzie, to absolutnie mnie to nie interesuje, bo ja faktycznie nie szukam tu kolegów, sprzymierzeńców, czy kogo tam jeszcze. Po prostu, podobnie jak Ty, jeno zdanie swoje wyrażam.

niczego Ci nie zadedykuję, wybacz, ale nie moje to loty domyślać się, co autor tego, czy ów, na myśli miał. 
 Na zakończenie, proszę raz jeszcze o wykazanie tego o czym wspominałem, a wspominałem dlatego, Żeś mnie kopnąć chciał. Pokornie proszę.

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

No widzisz  tylko Ty wieszczyłeś tą suszę a tu plony będą rekordowe oj zrobi się nie wesoło z cenami puki co dzięki wysokim cenom świń stabilnie do żniw

Patrzcie już marzec i stasiek znowu rekordy przewiduje.... To samo w 2019 - plony rekordy, okazało się licho to kukurydze piękne pisał i że każdy zastąpi pszenicę kukurydzą, z kukurydzą licho to mu internet odłączyli na pół roku i znowu jest, zaraz będzie "dziś kupione 3 tony po 600..."Sprzedana niedawno paszowa 710 netto płn mazowsze 

8 godzin temu, Pafnucy napisał:

Stachu powiedz mi póki co, czemu tak ci zależy na niskich cenach?

Garaż przerabia na 2 stanowiska dla macior 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Karol0134 napisał:

gdzie można dostać dobrą cenę za małe ilości pszenicy,pszenżyta,owsa okolice Lublina , gdzie sprzedajecie ??

Jak male ? 

Moze lokalnie - targi w Lubartowie , Ostrowie Lubelskim .

• 0
Opublikowano

Bo sprzedają po tyle niedzielni rolnicy jednohektarowi którzy muszą się tego pozbyć aby im garażu nie zawalało. Sam miałem opcję kupić kilka ton po 350 żyta właśnie od takiego małego rolnika ale miałem za daleko jechać i odpuściłem. Wprost mi mówił, że jest świadomy że pół darmo oddaje ale ma to gdzieś i zależy mu tylko aby wypchnąć ziarno z szopy

• 0
Opublikowano

Mając hektar czy dwa to tylko hodowla i zużywać zboże we własnym zakresie, ewentualnie jakiemuś sąsiadowi parę worków opchnąć

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jeżeli ten pożar będzie na tyle poważny, że utrudni przeładunek zboża to firmy zrobią magazyny z samochodów, wtedy nikt nie będzie chciał jechać na port. Cena zboża spadnie na lokalnym rynku i tyle z tego Twojego trzymania.

Juz niechcą jezdzic bo rozladunek dlugo trwa i niema z czym wracac .

• 0
Opublikowano

Czy wy naprawdę tego nie widzicie. Bez przyczyny i samo to by się nigdy nie jarało.  Nie będę za dużo mówił bo bym mógł jutra nie do żyć .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Karol0134 napisał:

@pawlus224 po kilkanaście ton , tak za takie targi to ja dziekuję ,dziwie się że ludzie sprzedają jak handlarze płacą za żyto 40 zł a pszenżyto,owies po 50 zł to śmiech na sali za takie ceny....

To cisnij na jakis skup , w czym problem ?

Z której strony Lublina mieszkasz ?

20200229_110733.jpg

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Może braki na magazynie były tak duże że lepiej jak się spali Kiedyś jakiemuś posłowi czy senatorowi który przechowywał zboże dla agencji też gryzonie zeżarły pare tyś. ton zboża :D

Chyba sto tysięcy ton zboża myszy zjadły wtedy.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.