Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Co z tego że będzie się działo jak już mało kto zborze ma? Ja nie mam ale mam cichą nadzieję ze w żniwa cena będzie dobra?

To że nie masz to nie znaczy że ludzie nie mają bo mają jeszcze bardzo dużo nie daleko mnie jest jeszcze 3 co maja po 300  ton nie sprzedawali jeszcze .

• 0
Opublikowano

piekarze na ukrainie proszą o wstrzymanie eksportu zboża bo drożeje i są  zmuszeni do podniesienia cen chleba . tak że do żniw import z ukrainy raczej odpada 

Według ministerstwa rozwoju gospodarczego w 2019 roku zbiory zboża na Ukrainie wyniosły 75 mln ton, z czego 54 mln ton wyeksportowano.        z farmera 

000215.gif
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nie licz na to ,w żniwa powinno być taniej ,bo iaczej po co budować magazyny i robić sobie robote

Ale skoro teraz bedzie droga to jednak większa szansa żeby w żniwa było też godnie.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Co z tego że będzie się działo jak już mało kto zborze ma? Ja nie mam ale mam cichą nadzieję ze w żniwa cena będzie dobra?

Ja mam i i radziłem wszystkim czekać .Sąsiad mówił że jeśli człowiek ma zostać w domu to pszenica ma zostać w silosie.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

piekarze na ukrainie proszą o wstrzymanie eksportu zboża bo drożeje i są  zmuszeni do podniesienia cen chleba . tak że do żniw import z ukrainy raczej odpada 

Według ministerstwa rozwoju gospodarczego w 2019 roku zbiory zboża na Ukrainie wyniosły 75 mln ton, z czego 54 mln ton wyeksportowano.        z farmera 

000215.gif

Tylko wiesz o tym ze rząd może ustalić ceną regulowaną jak zacznie chleb drożeć .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, marek1977 napisał:

Ja mam i i radziłem wszystkim czekać .Sąsiad mówił że jeśli człowiek ma zostać w domu to pszenica ma zostać w silosie.

A u sasiada wszyscy w domu??

• 0
Opublikowano
30 minut temu, PawelWlkp napisał:

Ale skoro teraz bedzie droga to jednak większa szansa żeby w żniwa było też godnie.

W ubiegłym roku pszenica spadła z 830 na 500     w żniwa  , złodzieje nie mają  honoru  !  tak więc jak umiesz liczyć to licz na siebie i szykuj magazyny  !

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tylko wiesz o tym ze rząd może ustalić ceną regulowaną jak zacznie chleb drożeć .

Pierwsze niech rząd reguluje ceny w sklepach, piekarniach masarniach a nie zaczynać od chłopa  pszenica już  kiedyś kosztowała bez mała 1150 zł  a chleb był o połowę tańszy niż dziś . ps.  jak trochę podrożeje  i rolnik zarobi za swoją pracę  jakieś godziwe pieniądze to się nić nie stanie  a nie sprzedaż tylko po kosztach produkcji.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Pierwsze niech rząd reguluje ceny w sklepach, piekarniach masarniach a nie zaczynać od chłopa  pszenica już  kiedyś kosztowała bez mała 1150 zł  a chleb był o połowę tańszy niż dziś . ps.  jak trochę podrożeje  i rolnik zarobi za swoją pracę  jakieś godziwe pieniądze to się nić nie stanie  a nie sprzedaż tylko po kosztach produkcji.

Jak się nie mylę, to wiosną 2012r po tyle sprzedawałem

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To że nie masz to nie znaczy że ludzie nie mają bo mają jeszcze bardzo dużo nie daleko mnie jest jeszcze 3 co maja po 300  ton nie sprzedawali jeszcze .

To cie k**wa zapasy po chuju fest😂😂😂😂 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Zdzinio napisał:

Koledzy  a jak kukurydza teraz płaci. Sąsiad 3 tygodnie temu woził po 690 brutto WSC

690 netto ode mnie z placu powiat WG, paszarnia ma odebrać 4 auta do 15 kwietnia.

Także cena 690 brutto to słaba jak sam woził i to jeszcze Sochaczew gdzie znacznie bliżej do zagłębia paszarni niż ja mam

A ja się zastanawiam czy nie zrezygnować z 2 aut. Bo myślę że cena będzie szła w górę.

Jeszcze im nie odesłałem podpisanej umowy.

• 0
Opublikowano

Jakiś czas temu zadzwoniłam do jednego ze skupujących spytać o cenę, to było już po tych spadkach i w dniu kiedy palił się ten magazyn zboża, bodajże w stoczni. Pytam go jaką ma cenę za pszenicę, on mi, że słyszała pani , że pali się magazyn, samochody stoją zasypane, a ja się obejrzałam ze sprzedażą, nie ma ceny na pszenicę. Mówię, że mając hodowlę bydła nie zawsze jest tyle czasu, jeszcze przy pracach wiosennych w polu, żeby wywozić pszenicę kiedy mamy na to ochotę, a on do mnie głosem pełnym ironii - to niech trzymają jeszcze pszenicę licząc , że będzie po 90 zł. Hmm, pomyślałam wtedy, gówniarzu więcej pokory, nie każdy ma tatusia, który handlując zbożem od x lat , oszukując na wadze nawet tych, którzy przywieźli poważone worki po 50 kg z pszenicą, wybuduje dla synka hale, żeby ten wreszcie wziął się za jakąś robotę, a nie krzesła we wszystkich barach tyłkiem wycierał. Jutro zadzwonię do niego i też ironicznie powiem do niego, że miał rację! Może i pszenica będzie po 90 zł, poczekam, bo jeszcze ani kg nie sprzedaliśmy. Jemu na pewno nie, ale tego już nie dodam 😊

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, piotreku1 napisał:

Mylisz sie kolego ! Banki zarabiaja na tych co spłacaja kredyty !  Dłuznik co nie splaca kredytu to problem dla banku.

Koleżanka pracuje w banku z klientem biznesowym to mówiła zupełnie coś innego. Ona jest od tego aby złowić klienta, a dział windykacji się cieszy gdy ktoś nie spłaca.

W 2015 r była susza i ktoś mnie przekręcił na większą kasę, przez to nie spłaciłem w terminie raty leasingu przeciągnąłem płatność ponad 30 dni po terminie. Była to łącznie kwota 6500 zł z 3 umów. To mi przysłali wypowiedzenie umowy a gdy szybko uregulowałem należności to dowalili na każdą umowę 1000 zł monit na wznowienie umowy.

I tak zamiast 6500 zapłaciłem 9500.

Kto był zadowolony z mojego opóźnienia ja czy oni?

W tych prowidentach ludzie pobrali 2 tys. a przez nie spłacanie i odsetki z karami po narastało im do 20 tys. Tak pożyczać to ja rozumiem.

I taki prowident od 5 osób nie ściągnie ani 2 ani 20 tys. Ale od pozostałych 5 osób ściągnie 20 tys. zamiast 2tys i wraz wyjdzie na swoje. Zresztą jak każdy bank.

I ten koronawirus to moim zdaniem właśnie po to aby ktoś za bezcen poprzejmował majątki tych którzy stracą płynność finansową.

Także zboże trzymać, bo na pewno będzie drogie.

• 0
Opublikowano

dzisiaj wizyta na polach i powiem że pszeniczka robi się trochę fioletowa czubki bieleją ostatnie przymrozki (-8) daja po sobie znać a tu od jutra kolejna fala zimna mówią ze na Podkarpaciu ma pare cm śniegu spaść i mrozy przez kolejne noce po -7 więc  opryski następny tydzień czekają miejmy nadzieje zę coś konkretnie popada bo juz jest tragedia.

• 0
Opublikowano

Potwierdzam , sąsiad pierwszą dawkę na pszenicę dał w lutym  a drugą w połowie marca , pszenica wyglądała bajecznie po mimo braku wody aż do przymrozków i śniegu , zrobiła się czarna i chlapneła jak po CCC (pytałem nie robił skracania) .Wypaść nie wypadnie ale na regeneracje pójdzie dużo energii . Trochę go pocieszałem że siła w korzeniach ale tylko mlasknął i powiedział że więcej w lutym sypać nie będzie , wszystko ma mieć czas .

Co do cen to obiło mi się o uszy że w porcie po 930 zł pszenica ? Prawda to azaliż ? Jak tak to by może auto pchną na próbę .

• 0
Opublikowano

Jakby nie dal azotu była by blada i napewno gorzej sypała ,nie przesadzajcie

• 0
Opublikowano

U mnie czubki lisci zrobily sie fioletowe od przymrozkow 7 stopni. Ale azot nie mial tu nic do rzeczy. Poprostu ruszyla i kazda przycielo. Sasiad obok jeszcze azotu nie dal i wyglada podobnie. 

Tylko przenzyta na klate przymrozki wziely i ladnie wygladaja.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, beata12596 napisał:

Jakiś czas temu zadzwoniłam do jednego ze skupujących spytać o cenę, to było już po tych spadkach i w dniu kiedy palił się ten magazyn zboża, bodajże w stoczni. Pytam go jaką ma cenę za pszenicę, on mi, że słyszała pani , że pali się magazyn, samochody stoją zasypane, a ja się obejrzałam ze sprzedażą, nie ma ceny na pszenicę. Mówię, że mając hodowlę bydła nie zawsze jest tyle czasu, jeszcze przy pracach wiosennych w polu, żeby wywozić pszenicę kiedy mamy na to ochotę, a on do mnie głosem pełnym ironii - to niech trzymają jeszcze pszenicę licząc , że będzie po 90 zł. Hmm, pomyślałam wtedy, gówniarzu więcej pokory, nie każdy ma tatusia, który handlując zbożem od x lat , oszukując na wadze nawet tych, którzy przywieźli poważone worki po 50 kg z pszenicą, wybuduje dla synka hale, żeby ten wreszcie wziął się za jakąś robotę, a nie krzesła we wszystkich barach tyłkiem wycierał. Jutro zadzwonię do niego i też ironicznie powiem do niego, że miał rację! Może i pszenica będzie po 90 zł, poczekam, bo jeszcze ani kg nie sprzedaliśmy. Jemu na pewno nie, ale tego już nie dodam 😊

Eeee tam...no nie strzelaj focha zaraz. Jak po 90 będzie,  zadzwoń i powiedz, że za 100 chętnie mu sprzedasz, za to że tak Cię zachęcił skutecznie do przetrzymania, mówiąc „ to niech trzymają licząc że po 90 będzie”😄

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.