Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli coś weszło do seryjnej produkcji to nie jkest prototypem - a poza tym ten filmik przedstawia fotki które X postów wcesniej zamiesciłem - wielkie mi odkrycie wystarczyło przejzec temat od początku - a tak wogule link do tego filmiku jest jeden post wyzej

ciekawi mnie jeszcze sprawa czy @Przemek15 wyraził zgode na uzycie do tego filmiku swoich fotek z FP

Opublikowano

Nie wiem ja tego filmu nie robiłem znalazłem na YT ale cos mi sie wydaje że w tych linkach nie było C-356, przeglądałem ten temat prędzej wiedziałem że te dziwne ursusy tu sa a reszta czy jest nie wiem. Najpierw są prototypy a potem albo wchodzi dany model do produkcji seryjnej albo nie, a na filmiku były prototypy. Przegladałem ten temat czy nie ma czasami tego filmiku i nie zauważyłem ze już jest i wrzucilem, sorki za pomyłke ale przez tą chorobe nie wiem jak się nazywam

Opublikowano

Gdyby te ciagniki mialy troche mniejsze kabiny i w innym ksztalcie maski to byly by nawet fajne-z serii *10.Szkoda,ze ten U710 nie ma napedu.Super jest seria **54,ten niebiesko-czerwony przypomina U-1634 i troche Belarusa.Szkoda,ze musieli wtedy podpisac licencje na Fergussony(chyba).

Opublikowano

No takie fajne ursuski by były ja bym wtedy wzioł C-356 ma c-355 silnik już od c-360 ale sprzet dobry i jaką kabine miał. Ten ciapek 3P to tył mu wygląda jak przy władku tak wysoki, no ten ciapek już by był silniejszy i z tego ze w zwykłym brakuje biegów to by było git bo silniejszy a że dźwiąk inny to szczegół ważne żeby dobrze chodzil, a perkins lepiej pierdzi więc wielkiej różnicy by nie było

Opublikowano

słyszałem kiedyś taką opinię (od nauczyciela w technikum) jak powstał C-360-3P

poprostu Ursus po zakupie licencji od MF-a najpierw zajął się wprowadzeniem do produkcji silników a dopiero w drugiej kolejności za resztę ciagnika (skrzynia mosty i takie tam) ale jak to w Polsce bywa cos poszło nie tak i produkcja skrzyń biegów była zbyt mała do ilości zamówień - stad pojawił się nadwyżka silników - co zaskutkowało pjawieniem się C-360-3P który wszedł do produkcji seryjnej, C-330-3P pozostał w fazie prototypu (silnik od 2812) i C-360-4P tez skonczono na prototypie (silnik od 4512)

druga wersja jaką słyszałem w sprawie wprowadzenia do produkcji C-360-3P było przygotowanie rynku na przyjecie tego typu konstrukcji - a w szczególnosci silnika który na tamte czasy sporo odbiegał od znanych w Polsce konstrukcji - w ten sposób mechanicy i agromy miały wypracować sobie system zaopatrzenia w częsci i poznać budowe i sposób naprawy danych typów silników

Opublikowano

Z tą licencją od Masseya Fergusona (jak kupili licencje to już Massey był posiadaczem Fergusona) to jest tak, że w fabryce MF-a były prokomunistyczne zwiazki zawodowe. A że wtedy była komuna to "trzeba było wspomóc braci wyzyskiwanych przez kapitalistów", a ponadto Wielkiemu Bratu było potrzebne specjalne żeliwo, które zawirały Fergusony, a że kopiować/szpiegować/kraść im się nie chciało to padł rozkaz odgórny żeby kupić licencję, przez co ruski dostąły to co chciały a ursus dostał 10 lat w D zastoju bo umowy podpisano w 1974 a produkcje dopiero zaczęto w 1984, czyli te MF-y to juzwtedy było przestarzałe G. A w tym czasie moglibyśmy mieć Serie U, a moze nawet i modernizację tej serii (ktos mówił że maski to nei ten teges i w ogóle, ale to były prototypy, a w wielu przypadkach prototypy róznia się zancznie od seryjnych maszyn. A poza tym popatrzcie na zetory z serii UR I. Tez maja kanciaste i dziwne maski i duze kabiny, ale wtedy była taka moda i stylistyka...).

Podobnie sprawa ma sie z kupnem licencji na autobusy Berlieta (mam pokrywę z logiem BERILET od skrzyni po czymś od jego, w stodole u babci). Tam też byli komuniści w zwiazku zakładowym, a że Berliet padał to trzeba było wspomóc go, więc kupuiono licencję, ale co z tego skoro Berliet i tak potem upadł.... Więc to nei było tak ze to kierownictwo ursusa tak chciało, tylko to były czyny polityczne. A poza tym Wujek Gierek lubił naciągać kredyty, które do 2030 roku będziemy spłacali.....

A URSUS 3110 to C385 lub 1201 z silnikiem 6 cylindrowym, 100 konnym Perkinsa, przeznaczony na rynek Fiński, gdzie potrzeba było więcej mocy na fińskie ziemie.

• Like 1
Opublikowano
Z tą licencją od Masseya Fergusona (jak kupili licencje to już Massey był posiadaczem Fergusona) to jest tak, że w fabryce MF-a były prokomunistyczne zwiazki zawodowe. A że wtedy była komuna to "trzeba było wspomóc braci wyzyskiwanych przez kapitalistów", a ponadto Wielkiemu Bratu było potrzebne specjalne żeliwo, które zawirały Fergusony, a że kopiować/szpiegować/kraść im się nie chciało to padł rozkaz odgórny żeby kupić licencję, przez co ruski dostąły to co chciały a ursus dostał 10 lat w D zastoju bo umowy podpisano w 1974 a produkcje dopiero zaczęto w 1984, czyli te MF-y to juzwtedy było przestarzałe G. A w tym czasie moglibyśmy mieć Serie U, a moze nawet i modernizację tej serii (ktos mówił że maski to nei ten teges i w ogóle, ale to były prototypy, a w wielu przypadkach prototypy róznia się zancznie od seryjnych maszyn. A poza tym popatrzcie na zetory z serii UR I. Tez maja kanciaste i dziwne maski i duze kabiny, ale wtedy była taka moda i stylistyka...).

Podobnie sprawa ma sie z kupnem licencji na autobusy Berlieta (mam pokrywę z logiem BERILET od skrzyni po czymś od jego, w stodole u babci). Tam też byli komuniści w zwiazku zakładowym, a że Berliet padał to trzeba było wspomóc go, więc kupuiono licencję, ale co z tego skoro Berliet i tak potem upadł.... Więc to nei było tak ze to kierownictwo ursusa tak chciało, tylko to były czyny polityczne. A poza tym Wujek Gierek lubił naciągać kredyty, które do 2030 roku będziemy spłacali.....

A URSUS 3110 to C385 lub 1201 z silnikiem 6 cylindrowym, 100 konnym Perkinsa, przeznaczony na rynek Fiński, gdzie potrzeba było więcej mocy na fińskie ziemie.

mylisz się mówiąc że produkcie MFa rozpoczęto w 1984 roku

zaczęto ją w 1976

wiem bo jak kupiłem Mfa 235 z 1979 roku

to napoczątku myślałem że jest on produkcją zachodnią(światła mnie zmyliły)

tu jest link http://www.agrofoto.pl/forum/MF-235-image94747.html

potem spojrzałem na tabliczke i sie okazało że ursus

więc postanowiłem poszperac w internecie na jego temat dla pewności

i wyszło że 1976 rok to rok w którym ruszyła produkcje MF w ursusie

Opublikowano

Montaż ciągników MF z części dostarczonych przez licencjonodawcę rozpoczął się w 1978 (czyli jak przypadek powyżej), a 1984 uruchomiono produkcję seryjną z polskich części, do tej daty części angielskie były sukcesywnie zastępowane przez polskie

Opublikowano
Montaż ciągników MF z części dostarczonych przez licencjonodawcę rozpoczął się w 1978 (czyli jak przypadek powyżej), a 1984 uruchomiono produkcję seryjną z polskich części, do tej daty części angielskie były sukcesywnie zastępowane przez polskie

poprzedni właściciel wspominal coś że jest na angielskich częściach

Opublikowano (edytowane)

Dnia 24.08.1972 w URZĘDZIE PATENTOWYM PRL zgłoszono patent "Kołowy ciągnik rolniczy zwłaszcza typu lekkiego i średniego"

Twórcy wynalazku: Bogumił Bajdecki, Wacław Bolimowski, Jerzy Dąbrowski,

Mieczysław Dziedzicki, Leszek Husak, Jerzy Kowalczyk, Edward Pawlikowski, Henryk Szczygieł, Jan Tarasik, Jerzy Wyglądała, Władysław Zawadzki, Janusz Zieliński

Uprawniony z patentu tymczasowego: Zrzeszenie Przemysłu Ciągnikowego „URSUS", Ursus (Polska)

http://hotfile.com/dl/93119974/4f03da6/PL79464B2.pdf.html"]http://hotfile.com/dl/93119974/4f03da6/PL79464B2.pdf.html[/url]

Edytowane przez adikpl1
Opublikowano (edytowane)

to jest ciagnik z tej samej serii jak ten z filmu , tak pewnie miala wygladac seria 34 ,ale na szczescie zmienili maski

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta