Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Jan21744 napisał:

Ten Zambrów to porażka jest , ja już chwila i baj baj Polmlek.  

U nas dziś poraz pierwszy przyjechał nowy przewoźnik. Po pierwszym odbiorze moge powiedzieć tylko tyle: Piękna Scania rok 2018 ;D 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jimmy871 napisał:

U nas dziś poraz pierwszy przyjechał nowy przewoźnik. Po pierwszym odbiorze moge powiedzieć tylko tyle: Piękna Scania rok 2018 ;D 

Do mnie jeździło piękne volvo , były przewoźnik z Rypina to powiem szczerze że scania się chowa teraz jeżdżą te z BZA to nie ma polotu do Volvo 

Opublikowano

@ThePerkins Teraz po podwyżce powinno być powyżej 1,30 brutto, jeżeli utrzymam parametry tł, 4,3  białko 3,3 powyżej 10 tyś l. Dalej ta cena wygląda słabo w porównaniu do tego co tutaj koledzy piszą. Produkty na półkach sklepowych drogie, nie adekwatne do ceny mleka. Przydało by się jeszcze kilkanaście groszy do góry biorąc pod uwagę 2 rok ostrej suszy i to że ludzie nie będą mieli z czego produkować tego mleka. A kupno dobrej jakościowo paszy nie kalkuluje się z trzymaniem słabszych sztuk biorąc pod uwagę tą cenę mleka tym bardziej że środki do produkcji rosną i tam nie ma mowy o obniżkach.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kierowiec napisał:

@ThePerkins Teraz po podwyżce powinno być powyżej 1,30 brutto, jeżeli utrzymam parametry tł, 4,3  białko 3,3 powyżej 10 tyś l. Dalej ta cena wygląda słabo w porównaniu do tego co tutaj koledzy piszą. Produkty na półkach sklepowych drogie, nie adekwatne do ceny mleka. Przydało by się jeszcze kilkanaście groszy do góry biorąc pod uwagę 2 rok ostrej suszy i to że ludzie nie będą mieli z czego produkować tego mleka. A kupno dobrej jakościowo paszy nie kalkuluje się z trzymaniem słabszych sztuk biorąc pod uwagę tą cenę mleka tym bardziej że środki do produkcji rosną i tam nie ma mowy o obniżkach.

Jeszcze z 50groszy wam podniosą i będziecie mieć uczciwą cenę... 

Opublikowano

Ten rok to wgl jakiś, u mnie w tym roku wyjechało łącznie 7sztuk za które łącznie wziąłem 6tys zł. Mam w następnym tyg badania na ibr bvd bo to nie podobne co się dzieje. W Kosowie jestem jeszcze 2 miesiące więc podwyżka się nie naciesze 🤣

Opublikowano

Ten rok jest bardzo ciężki dla producentów mleka. Susza i wzrastające ceny produkcji a do tego jestem bardzo zły na federację że zamiast w tych ciężkich czasach wspomagać producentów mleka to oni nas jeszcze dobijają podnosząc ceny. Przecież federacja powinna nas wspierać jak tak będą robić to rolnicy sami z nich zrezygnują.

Opublikowano

Federacja też była w ciężkiej sytuacji, bo minister przykręcił kurek z pieniędzmi. 😅

Opublikowano

A hajs na koncie prezesów musi się zgadzać. Sobie przecież nie obniżą pensji :)

Opublikowano
9 godzin temu, ThePerkins napisał:

Ten rok to wgl jakiś, u mnie w tym roku wyjechało łącznie 7sztuk za które łącznie wziąłem 6tys zł. Mam w następnym tyg badania na ibr bvd bo to nie podobne co się dzieje. W Kosowie jestem jeszcze 2 miesiące więc podwyżka się nie naciesze 🤣

Gdzie przechodzisz?

Opublikowano

Ja jeszcze tylko do końca listopada w tym Polmleku. Kierownik skupu chciał się dogadywać jeszcze. Najpierw mówił żeby do niego zadzwonić. Nie dzwoniłem bo to w jego interesie jest. Potem mówił że przyjedzie z niespodzianka. Przyjechał jak mnie nie było. Narzekał wymyślal i wziął próbę. Zdenerwował żonę i pojechał. Opowiadał że 1.04 to dobra cena i że z Mlekovity do nich przechodzą. Jak dobrze wiem że jest na odwrót. Opowiadał że ma cenniki wszystkich mleczarnia i lepiej nie płacą. No taki bajkopisarz że szok.

Opublikowano
49 minut temu, ceston napisał:

Ja jeszcze tylko do końca listopada w tym Polmleku. Kierownik skupu chciał się dogadywać jeszcze. Najpierw mówił żeby do niego zadzwonić. Nie dzwoniłem bo to w jego interesie jest. Potem mówił że przyjedzie z niespodzianka. Przyjechał jak mnie nie było. Narzekał wymyślal i wziął próbę. Zdenerwował żonę i pojechał. Opowiadał że 1.04 to dobra cena i że z Mlekovity do nich przechodzą. Jak dobrze wiem że jest na odwrót. Opowiadał że ma cenniki wszystkich mleczarnia i lepiej nie płacą. No taki bajkopisarz że szok.

Do Ciebie tez te dziadostwo z BZA puścili?

Opublikowano
2 godziny temu, Grog napisał:

Ten rok jest bardzo ciężki dla producentów mleka. Susza i wzrastające ceny produkcji a do tego jestem bardzo zły na federację że zamiast w tych ciężkich czasach wspomagać producentów mleka to oni nas jeszcze dobijają podnosząc ceny. Przecież federacja powinna nas wspierać jak tak będą robić to rolnicy sami z nich zrezygnują.

Ja już zrezygnowałem i się nie żałuję 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Czy ja wiem czy tak rosną koszty produkcji drastycznie. Paliwo poniżej 5zl, folia ,siatka już parę lat w tej samej cenie ,pasza podobnie.     No ciekawe pewnie cichosza w polmleku będzie

Nie wszędzie tak kolorowo. Na pograniczu warmińsko-mazurskiego z mazowieckim jest drogo. Konkurencja jest niewielka a sprzedawcy trzymają podobną cenę. Taki przykład. Pod Olsztynem rolnicy jakiś czas temu płacili za otręby pszenne po 1050 zł podczas gdy "normalna" cena w tamtym czasie to było 670 zł. Hurtowników paliw niewielu, brak zbiormika więc kupuje się od lydera z dowozem a cena jak na stacji. Patrząc na swoje wypłaty i wydatki widzę spory wzrost kosztów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Nie wszędzie tak kolorowo. Na pograniczu warmińsko-mazurskiego z mazowieckim jest drogo. Konkurencja jest niewielka a sprzedawcy trzymają podobną cenę. Taki przykład. Pod Olsztynem rolnicy jakiś czas temu płacili za otręby pszenne po 1050 zł podczas gdy "normalna" cena w tamtym czasie to było 670 zł. Hurtowników paliw niewielu, brak zbiormika więc kupuje się od lydera z dowozem a cena jak na stacji. Patrząc na swoje wypłaty i wydatki widzę spory wzrost kosztów. 

Nie wożą bez zbiornika? U nas tylko nie liczni wymagają zbiornik dwupłaszczowy. Gdy zaczął sie dym ze zbiornikami u nas wszyscy kupowali zbiorniki, efekt jest taki że zbiornik kupiliśmy i go nie używamy bo dalej lelejemy w "ziemie".

Opublikowano
6 godzin temu, ceston napisał:

Powiedz że zostaniesz u nich jak ci dadzą cene taką jaką mają w piątnicy 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v