Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U lydera 1,34 brutto. Wczoraj widziałem cysternę Mlekoma Przasnysz w Baranowie. W laboratorium czekałem na wynik to kobiety mówiły, że z Przasnysza w sobotę miały 4 samochody przyjechać. Ciekawe ile miesięcznie tego wjeżdża?

Opublikowano

@grzesiu Rok temu jak kończyłem oddawać mleko do osm Łowicz, to taki spoko kierowca mówił, że jakaś zewnętrzna firma wchodzi ze swoją linią produkcyjną do mleczarni... może to jest to ? 🤔

Opublikowano
47 minut temu, Thomas2135 napisał:

U lydera 1,34 brutto. Wczoraj widziałem cysternę Mlekoma Przasnysz w Baranowie. W laboratorium czekałem na wynik to kobiety mówiły, że z Przasnysza w sobotę miały 4 samochody przyjechać. Ciekawe ile miesięcznie tego wjeżdża?

ja mam u lidera 1,45 brutto

Opublikowano
20 godzin temu, PrzemekSokolow napisał:

Witam. Proszę o aktualny cennik mlekovity. Czy ktoś mógłby wysłać w wiadomości lub wstawić? 

cennik jest ale i tak każdy ma inną cenę....

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/mleczna-sroda-osm-lowicz-bedzie-rozszerzac-marke-roslinna-bez-deka-mleka-wywiad,173364.html

O co w tym wszystkim chodzi? 🤔 Spółdzielnia mleczarska powołana przez jej właścicieli do skupu mleka i maksymalizacji jego ceny dziś kupuje olej rośliny który jest w trendzie odwrotnym na całym świecie i mówi że produkty od zwierzęce są bleeee? Coś tu chyba jest nie tak. 

Z tymi podwyżkami to nie było tak że tym najmniejszym zabrano -6gr a tym największym dano +5gr? 

Wie ktoś jaką ustalono na walnym maksymalną sumę zobowiązań spółdzielni? 

Nie do końca tak, przyjęto podobnie jak w innych mleczarniach limit na 3.6 % białko oraz 4.5 % tłuszcz i dano większym podwyżkę. To że parametry cudownie spadły to inna sprawa ;)

Opublikowano
16 minut temu, emattti napisał:

ja mam u lidera 1,45 brutto

Jesteś ma ryczałcie, pod oceną, mleko w wyższym progu to mnie nie dziwi. Ja miałem 1,4 zanim parametry spadły.

Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad531 napisał:

@grzesiu Rok temu jak kończyłem oddawać mleko do osm Łowicz, to taki spoko kierowca mówił, że jakaś zewnętrzna firma wchodzi ze swoją linią produkcyjną do mleczarni... może to jest to ? 🤔

Może i tak było bo niby skąd kasa na pracę nad tymi produktami linie itd ale żeby to zaraz się nie okazało że jakaś firma z X kapitałem stała się większościowym udziałowcem tejże spółdzielni.

Opublikowano

Witam, ja tak z innej beczki. Jak cysterna odbiera mleko to mam obowiązek wpuścić cały zestaw z przyczepą czy powinien w razie niedogodności odpiąć przyczepę i wjechać solówką? W innych miejscach ten sam kierowca się odpina, u mnie nie chce. Mleko odbiera Grajewo.

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Witam, ja tak z innej beczki. Jak cysterna odbiera mleko to mam obowiązek wpuścić cały zestaw z przyczepą czy powinien w razie niedogodności odpiąć przyczepę i wjechać solówką? W innych miejscach ten sam kierowca się odpina, u mnie nie chce. Mleko odbiera Grajewo.

Grajewo? Nie zdziwie sie jak będą kazać Ci utwardzić teren pod auto, najlepiej kostką ;)

• Like 1
Opublikowano

Kierowca to ma prawo odmówić ci odbioru mleka jeśli uzna, że odbiór jest niemożliwy. Twoim obowiązkiem jest zapewnić dojazd do gospodarstwa.

Opublikowano

Myślałem że tylko u mnie tak zapier...ą ale widzę, że nie. Ze dwa czy trzy lata temu jeden kierowca  krowę podwiózł na masce . Przez jakiś czas jeździli trochę wolniej ale teraz znowu zapierniczają. Wyczekuje momentu aż słupek od bramy mi przestawią bo zawsze wchodzą na centymetry. 

Opublikowano

Dzisiaj patrze a kierowca wjeżdża po woli w podwórko pytam się co się stało a on że go na radar wzięli😀 jak szybko jeżdżą to progi zwalniające 😃 u mnie był kiedyś beton w bramie pomiędzy domem a oborą to zwalniali w Rykach też prędcy kierowcy

Opublikowano
17 godzin temu, Thomas2135 napisał:

mlekoma to byle by białe to mleko, a nas gnębią

Opublikowano

Gnębić nie gnębią, bo wymogi 100 bakterii i 400 komórek nietrudno spełnić i wszędzie jest tak samo. Pomijam Piątnicę i jakieś mleczarnie gdzie biorą aby białe. Tylko irytuje sytuacja, gdzie z moim dobrym mlekiem miesza się taki przerzut. Pewnie jakieś nadwyżki, których nie przerobią tak zrozumiałem z rozmowy. Teoretycznie jakieś wymogi musi spełniać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v