Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie trzeba sobie wyobrażać . Takie blokady stosuje się w świetle prawa .

4 minuty temu, krzysio22 napisał:

To wyobraźcie sobie, że wam blokują dojazdy do pól, na skupy, TIR'y z dostawami czy po żywiec nie przyjeżdżają, za***iście nie? Blokujcie dalej drogi i róbcie dalej z siebie i nas  wrogów w oczach całego kraju i praktycznie każdej gałęzi gospodarki... brawo.

Po wprowadzeniu odpowiedniej strefy rolnik nie może prosiaka ruszyć z obory . Będąc rolnikiem , wiedział byś o tym .

Opublikowano

@krzysio22 - bo w blokowaniu drogi właśnie o to chodzi. Żeby rząd pod naciskiem innych grup społecznych skutecznie spełnił postulaty strajkujących i nie pozwolił na paraliż kraju.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

a i tu sie mylisz  niech nawet 10% trafi do świadomości konsumenta ,przekona go  ,w skali kraju to  potężne poparcie

Żyj sobie dalej w tej swojej wyimaginowanej rzeczywistości gdzie ta śmieszna ulotka zmieni podejście 10% ogółu konsumentów.

Opublikowano

jakich grup ?jaki nacisk / zrobili objazd i tyle z blokady  ,aby tylko niesmak pozostał  i obietnice ministra ,

dla ciebie śmieszna   bo tak podchodzisz do rolnictwa , blokada nic nie kosztuje a ulotka tak  załujesz kilku groszy na druk  ,lepiej niech wyzyskuje ciebie inni

Opublikowano (edytowane)

A gdzie napisałem że żałuję kilku groszy na druk ? Nie oceniaj wszystkich własną miarą. Blokada również kosztuje - koszty dojazdu, wyżywienia, megafon, transparenty i poświęcony czas. Śmiesznie podchodzę do rozdawania ulotek - pod siedzibą mojej gminy  2-3 razy w tygodniu ustawiają się jechowi z całym stojakiem ulotek - jeszcze nie widziałem żeby rozmawiali z kimkolwiek. Sam będąc na zakupach wszystkie ulotki wciśnięte mi do ręki wyrzucam do pierwszego kosza. I  przyjrzyj się - połowa osób robiących zakupy tak robi. Ale jak ty myślisz że jeśli rozstawisz się z jakimś śmiesznym stoiskiem z ulotkami pod kałlandem, lidlem czy innym tesco i zainteresujesz swoją akcją osoby które przyjeżdzają tam po zakupy i często nie mają czasu bo się śpieszą do domu, do pracy, do przedszkola po dziecko itp idt i zainteresujesz problemem rolnictwa statystycznego konsumenta to albo masz małe pojęcie o świecie albo żyjesz w wyimaginowanej rzeczywistości.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak nie zablokujesz drogi tak jak dziś to nie przebijesz się do mediów.Srają niektórzy we własne gniazdo. Kwestia czasu jak byki będziecie sprzedawać po 5 zł a mleko po 80 gr to się może zainteresujecie o co chodzi w zachodniej polityce niszczenia Polski. 

Opublikowano
mięso w sklepie jest anonimowe. to samo marchewka, cebula, itd. Nawet jak jest nazwa firmy to nic to nie znaczy. Kary za fałszowanie informacji na etykiecie są śmieszne. Powinni zrobić tak jak ponoć jest we Włoszech - kara za fałszerstwa żywności, czy jej oznaczenia jest zależna od obrotów firmy. Oczywiście to wszystko przy jasnych zasadach co powinno na etykiecie być.
Opublikowano

u nas jehowi chodzą po domach i rozmawiają ,ale co to ma do rzeczy ,

tak jak piszesz połowa ulotkę wyrzuci,a reszta moze przeczyta  wiec ma silę przekazu  ,  

a ta blokada co pokazuje ?slabość  bo nic innego , co drugi nie miał by nic do powiedzenia przed kamerami  ,nikt nie poszedł do kierowcow  aby im wyjasnić dlaczego protest ,tak nie wzbudzimy zaufania  tylko dodatkowych wrogów sobie robimy ,

15 minut temu, Partyzant85 napisał:

A gdzie napisałem że żałuję kilku groszy na druk ? Nie oceniaj wszystkich własną miarą. Blokada również kosztuje - koszty dojazdu, wyżywienia, megafon, transparenty i poświęcony czas. Śmiesznie podchodzę do rozdawania ulotek - pod siedzibą mojej gminy  2-3 razy w tygodniu ustawiają się jechowi z całym stojakiem ulotek - jeszcze nie widziałem żeby rozmawiali z kimkolwiek. Sam będąc na zakupach wszystkie ulotki wciśnięte mi do ręki wyrzucam do pierwszego kosza. I  przyjrzyj się - połowa osób robiących zakupy tak robi. Ale jak ty myślisz że jeśli rozstawisz się z jakimś śmiesznym stoiskiem z ulotkami pod kałlandem, lidlem czy innym tesco i zainteresujesz swoją akcją osoby które przyjeżdzają tam po zakupy i często nie mają czasu bo się śpieszą do domu, do pracy, do przedszkola po dziecko itp idt i zainteresujesz problemem rolnictwa statystycznego konsumenta to albo masz małe pojęcie o świecie albo żyjesz w wyimaginowanej rzeczywistości.

Opublikowano
Jak nie ma etykiet? Na wolowinie to jest kraj urodzenia, kraj chowu i kraj ubicia. Na warzywach kraj pochodzenia. Co jeszcze ma być? Zdjęcie cycatej Polki na etykiecie żeby chętniej kupować?
Opublikowano (edytowane)

Siła przekazu ulotki ? Niezłe brednie.  I widzisz - ta niezapowiadana, nieprzygotowana, nielegalna blokada ściągnęła na miejsce ministra rolnictwa. Policjanci jakoś nie przejmowali się tym że do głupiej kolizji drogowej gdzie jedna strona nie wyrażała chęci podpisania oświadczenia nie było komu przyjechać - skutecznie kontynuowali protest mimo wszystko. Nie wiem ile masz lat - czy pamiątasz komunę lub może zainteresowałeś się tym okresem - ale widzę że ciche siedzenie pod miotłą i nienarażanie się władzy jak najbardziej ci odpowiada.

Jak już będziesz na etapie puszczania ulotek do druku to daj znać - chętnie się dorzucę - tylko po to żebyś sobie uzmysłowił że takie akcje z ulotkami nie dadzą żadnego efektu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, DanielFarmer napisał:

Sorry chłopaki że to powiem ale rolnicy nigdy nic nie ugrają dla siebie z rządem jak też i obcym niszczącym kapitałem bo tam stoi za plecami zaplecze mądrych głów, specjaliści a na przeciw nich wychodzi niestety ciemna masa...niby się to zmienia,niby rolnicy coraz bardziej wykształceni a jednak ciężko im pewne rzeczy pojąć.Przyzwyczaili się do tyrania i przyjmowania wszystkiego takim jakim jest im dane i nic z tym nie robią.Jak byłem na spotkaniu rejonowym w mleczarni, słuchałem i widziałem co się dzieje to nie dziwię się że robią z nami co chcą.Poki nie znajdzie się ktoś z wiedzą,haryzmą, inteligencją i dobrym planem działania,ktoś kto znajdzie sposób aby wszyscy ramię w ramię z nim poszli bez względu na to z jakiej gałęzi rolnictwa pochodzą dopóty będzie marazm i równia pochyła w dół...

To uważasz, że Michał jest złym liderem? Lepszego nie będzie. To jest jedyna i ostatnia chwila aby zacząć działać. Zaczniesz doić po 80 gr (kwestia czasu) to zmienisz podejscie

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
Co do żywności premium, o której mówił minister, to czym taka żywność jest. W Polsce z grubsza żywność dzieli się na eko/bio (pochodząca z gospodarstw ekologicznych) oraz zwykłą (pochodzącą z gospodarstw konwencjonalnych). Która z nich to żywność premium wg ministra? Niemal wszystkie gospodarstwa w Polsce produkują tą zwykłą żywność. W tej samej klasie żywność produkują wielkie koncerny rolno - spożywcze. Jeśli minister mówi o żywności premium to powinien najpierw wprowadzić jej definicje i różnego rodzaju regulacje, oznaczenia dla tych produktów (chociażby coś na wzór oznaczenia jajek). Może wówczas żywność produkowana przez polskie gospodarstwa rodzinne byłaby rozróżnialna przez konsumentów.
Opublikowano
Rzadko robię zakupy bo raczej żona chodzi ale uważam że jest napisane wszystko co powinno być i nie jest niczyja winą że 90%ludzi ma w dupie skąd pochodzi to co kupują. Jak do kaufa przyjeżdża szynka po 8 zł to pomimo tego że pisze jak byk że niemiecka to ludzie kupują.
Opublikowano

@YodaTo prośba, wrzuć fotę z wyraźnym oznaczeniem że mięso lub mięsne przetwory majo oznaczenie skąd pochodzą. Na moich ulubionych orzeszkach, mandarynkach, bananach są oznaczenia z jakiego kraju pochodzą ale mi to obojętne bo wiadomo że nie mogą być polskie

Opublikowano

Aktis napisał:

Co do żywności premium, o której mówił minister, to czym taka żywność jest. W Polsce z grubsza żywność dzieli się na eko/bio (pochodząca z gospodarstw ekologicznych) oraz zwykłą (pochodzącą z gospodarstw konwencjonalnych). Która z nich to żywność premium wg ministra? Niemal wszystkie gospodarstwa w Polsce produkują tą zwykłą żywność. W tej samej klasie żywność produkują wielkie koncerny rolno - spożywcze. Jeśli minister mówi o żywności premium to powinien najpierw wprowadzić jej definicje i różnego rodzaju regulacje, oznaczenia dla tych produktów (chociażby coś na wzór oznaczenia jajek). Może wówczas żywność produkowana przez polskie gospodarstwa rodzinne byłaby rozróżnialna przez konsumentów.

Jak to nie ma. Są jabłka grojeckie, wołowina qmp,piwa regionalne. Dlaczego nie ma marki polska wieprzowina? Bo nikt tego nie zrobił i mu nie zależy żeby zrobić.

Opublikowano
oznaczenia oczywiście jakieś są na czesci produktów ale co tego jak tam można wpisać wszystko. I tak nikt na tym nie straci jak wpisze co chce. Nawet na bazarku w mieście ziemniaki to tylko albo irga albo irys. Innych nie widziałem. A czy Wy tylko te dwie odmiany produkujecie? Ludzie w mieście zjedzą (zresztą te ze wsi też).
Opublikowano
4 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Siła przekazu ulotki ? Niezłe brednie.  I widzisz - ta niezapowiadana, nieprzygotowana, nielegalna blokada ściągnęła na miejsce ministra rolnictwa. Policjanci jakoś nie przejmowali się tym że do głupiej kolizji drogowej gdzie jedna strona nie wyrażała chęci podpisania oświadczenia nie było komu przyjechać - skutecznie kontynuowali protest mimo wszystko. Nie wiem ile masz lat - czy pamiątasz komunę lub może zainteresowałeś się tym okresem - ale widzę że ciche siedzenie pod miotłą i nienarażanie się komukolwiek jak najbardziej ci odpowiada.

Jak już będziesz na etapie puszczania ulotek do druku to daj znać - chętnie się dorzucę - tylko po to żebyś sobie uzmysłowił że takie akcje z ulotkami nie dadzą żadnego efektu.

jakie brednie  daje pomysł pod dyskusje  wszystkich ,ale ty masz swój swiat i widzisz to tylko w jednym sposobie ,

to dobrze że nie wiesz ile  bo komunę pamiętam moze lepiej od ciebie ,Leppera tez ,stojąc na blokadach  w jego szeregach   ,wtedy myslałem tak jak ty dziś

chłopie  moze przemyśl to co piszesz ,ja cos proponuje .a ty co ? staniesz na drodze i tyle ,minister był i  rozwiązał problemy ? nie i ich nie rozwiąze ,obiecał rozmowy i naiwni się rozeszli