Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewne twój ojciec ma już przewlekłą postać wtedy to już przegwizdane, u mnie jest ostra i jest dlatego jakaś nadzieja na efekty leczenia bo właśnie nie ma zwłóknień, nic na razie nie zamiera.

Ja to jeszcze ja, sprzedam krowy kupię tira i nie ma biedy, ale ojciec się załamie

Opublikowano

Jest tu ktoś kto sprzedaje mleko do Mlekomy? To prawda że oni teraz tak płacą? A przynajmniej chcą płacić, bo oferują 1,50 netto :D

Opublikowano

U mnie od razu stwierdzili AZPP, objawy w ciągu 5 mies 2x zapalenie oskrzeli i na początku lipca zapalenie płuc. Antybiotyki i to wszystko dało mi minus 9kg na wadze od lutego. Fajki rzuciłem miesiąc temu chociaż dużo nie paliłem...

Opublikowano (edytowane)

powiem ze w zeszłym roku 3 miesiące tez walczyłem,ciągła gorączka,brak siły,nocne poty ciagle,5 kg z wagi,wyniki krwi masakra,podejrzewali u mnie białaczkę. Byłem juz załamany, a samo przeszło,prawdopodobnie długotrwała infekcja wirusowa,także może u ciebie tez nie będzie tak źle,głowa do góry 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

Vice przewodniczący RN OSM Łowicz Krzysztof Kucharczyk to bardzo mądry człowiek!!! Głębokie ukłony dla tego Pana - myśli Pan podobnie jak ja :)

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
19 godzin temu, karol091193 napisał:

Tak w mlekpolu. idzie z ludźmi się dogadać, ale trzeba wszystkich traktować tak, jak byś chciał być traktowany. Więc sam widzisz jakie są efekty

@karol091193, ja miałem z Mlekpolem kiepskie doświadczenia. Sprzedawałem do nich mleko przez 12 lat. Umowa to prawie dożywocie. Odszedłem , ale było blisko bankructwa... :( W czasie wypowiedzenia cena nędzna, uzupełnienie udziałów. Łowicz jest ostatnią spóldzielnia do której dostarczam mleko. Jeśli do Łowicza wejdzie Mlekovita albo Grajewo odchodzę i to do Polmleku. Kuzyn przeszedł do nich z Rypina i sobie chwali.

Opublikowano

No a co ma gadać że zamienił siekierkę na kijek? Jak w Łowiczu lepiej Ci niż w Mlekpolu to chyba coś nie tak. Po za tym jak kolego mogłeś oddawać mleko do Mlekpolu a teraz do Łowicza to skąd Ty jesteś? Czyżby lobbysta z Polmleku wkradł się Nam na forum? 

Opublikowano
ile ludzi tyle opinii. jeżeli chodzi o cenę to wiadomo że nie jest to Piątnica. Nie mogą sobie także pozwolić na to, że gdy zechce odejść np.1/5 udziałowców podczas jakiegoś kryzysu czy do innej mleczarni to takie wypłacanie udziałów w ciągu roku to potężny problem finansowy. chcesz odejść? proszę bardzo nikt Ciebie trzymać nie będzie a zrobisz to tylko dla tego, że nie będziesz w stanie utrzymać minimalnych wymagań jakie są ustawowe w każdej mleczarni tzn. somatyka >400tys. i bakterie >100tys. zapytaj się jakie cyrki były w Sudowii Suwałki, a co mają teraz po ponad roku czy 2 po przejęciu przez mlekpol. kto został i się dostosował do panujących warunków ten wygrał i dostał zaległe wypłaty mimo że osobiście jestem przeciwko wypłacaniu zaległości których to nasza mleczarnia nie zrobiła. w dużym skrócie: nikt za Tobą płakać nie będzie a po 2 czy 3 latach to ty możesz tego żałować a nie my
Opublikowano

myślałem,że mlekpol łyknie Łowicz,jestem juz na finiszu wypowiedzenia,ale z Mlekovitą bym poczekał jesli by tak bylo.bo jesli ziści sie to co najbardziej prawdopodobne,że polmlek to przejmuje to wypierd#lam z prędkością światła podpisywać z mlekowita

Opublikowano
58 minut temu, jarecki napisał:

NA FABRYCE HOHLANDA stały tiry naczepy mlekowity . ciekawe co handlują ?

To nie ma nic to tego ze naczepy mlekovity. Po porstu mlekowita nie ma swoje transportu i jest z zewnątrz a że w Hohlandzie stała naczepa to pewnie tak ktos z logistyki wysłał aby nie mial wolnego przejazdu.

Opublikowano (edytowane)

Czasami jak tak z rana tu zaglądam to zastanawiam się czy ja już się obudziłem czy jeszcze śnię. Kolego Ty tak na poważnie czy chcesz kogoś WQIĆ? Mlekoma jeszcze do niedawna płaciła 1zł/l jakiś bliżej nie określony kapitał miał ją przejmować a Ty pytasz co złego w Mlekomie? Chłopy główki pod zimną wodę i obudźcie się!!! Już czas i pora. Lobbystów z grupy P..K sp. zoo też proszę nie słuchać tylko spojrzeć trochę  wstecz historii co i jak się działo w okół tej firmy. Wiadomo w Łowiczu jak w Łowiczu wszystko się może zdarzyć i co nie którzy jak powyżej mogą głosować za tą firmą i z właścicieli staną się parobkami Pana B i G a wtedy będą mieć raj na ziemi hahah 

Koledzy spójrzcie na moje poprzednie posty jak ja widzę to po włączeniu OSM Łowicz w struktury Mlekpolu myślę że scenariusz jest bardzo realny. Byłaby to wielka szansa dla całego woj Łódzkiego!!! W końcu województwo te może na zawsze zeszłoby z niechlubnego ostatniego miejsca w cenach skupu mleka. Łódzkie naprawdę ma potencjał w produkcji mleka tylko potrzeba Wam silnego dobrego podmiotu aby zawalczył a duże ilości dobrego surowca!!! a Mlekpol będzie go potrzebował. Co do marki Łowickie to nikt głupi nie jest i wszyscy wiemy że marka miała swój szczyt w ost latach podupadła na pozycji ale wszystko idzie odbudować trzeba tylko czasu i przede wszystkim pieniędzy a uważam że co mieć kolejną BDB markę na półce obok swoich to oznacza zepchnięcie konkurencji. 

Handel się łączy sieć B...a przejmuje wszystko jak leci inni też się łączą więc naturalnym jest że producenci też muszą  jednoczyć siły i stanąć z nimi do walki. Sami w pojedynkę sobie nie damy rady!!! Stąpamy po jednej ziemi a więc działajmy we wspólnym interesie. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Przeczytałem kilka artykułów o Łowiczu to wam powiem ze sytuacja wręcz podobna co rotr mahlojki ukrywanie stanu faktycznego a teraz podkupowanie dostawców przez firmę P  a teraz informacje o prywaciarzy co chce przejąć każdy się jak się to skończy.  To lepiej niech się łączą z Mlekpolem skoro sami nie dają rady wyjść z długów strat które nie sa jeszcze duże piszą o 20 paru milionach

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, grzesiu napisał:

Czasami jak tak z rana tu zaglądam to zastanawiam się czy ja już się obudziłem czy jeszcze śnię. Kolego Ty tak na poważnie czy chcesz kogoś WQIĆ? Mlekoma jeszcze do niedawna płaciła 1zł/l jakiś bliżej nie określony kapitał miał ją przejmować a Ty pytasz co złego w Mlekomie? Chłopy główki pod zimną wodę i obudźcie się!!! Już czas i pora. Lobbystów z grupy P..K sp. zoo też proszę nie słuchać tylko spojrzeć trochę  wstecz historii co i jak się działo w okół tej firmy. Wiadomo w Łowiczu jak w Łowiczu wszystko się może zdarzyć i co nie którzy jak powyżej mogą głosować za tą firmą i z właścicieli staną się parobkami Pana B i G a wtedy będą mieć raj na ziemi hahah 

Koledzy spójrzcie na moje poprzednie posty jak ja widzę to po włączeniu OSM Łowicz w struktury Mlekpolu myślę że scenariusz jest bardzo realny. Byłaby to wielka szansa dla całego woj Łódzkiego!!! W końcu województwo te może na zawsze zeszłoby z niechlubnego ostatniego miejsca w cenach skupu mleka. Łódzkie naprawdę ma potencjał w produkcji mleka tylko potrzeba Wam silnego dobrego podmiotu aby zawalczył a duże ilości dobrego surowca!!! a Mlekpol będzie go potrzebował. Co do marki Łowickie to nikt głupi nie jest i wszyscy wiemy że marka miała swój szczyt w ost latach podupadła na pozycji ale wszystko idzie odbudować trzeba tylko czasu i przede wszystkim pieniędzy a uważam że co mieć kolejną BDB markę na półce obok swoich to oznacza zepchnięcie konkurencji. 

Handel się łączy sieć B...a przejmuje wszystko jak leci inni też się łączą więc naturalnym jest że producenci też muszą  jednoczyć siły i stanąć z nimi do walki. Sami w pojedynkę sobie nie damy rady!!! Stąpamy po jednej ziemi a więc działajmy we wspólnym interesie. 

Nie dziwie się jak z rana, tam był znak zapytania kolego

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano
19 godzin temu, grzesiu napisał:

No a co ma gadać że zamienił siekierkę na kijek? Jak w Łowiczu lepiej Ci niż w Mlekpolu to chyba coś nie tak. Po za tym jak kolego mogłeś oddawać mleko do Mlekpolu a teraz do Łowicza to skąd Ty jesteś? Czyżby lobbysta z Polmleku wkradł się Nam na forum? 

To tutaj wolno tylko Mlekpol chwalić?

Oddawałem im mleko do Bydgoszczy przez prawie 12 lat, więc swoje wiem… nigdy więcej.

Opublikowano

Dla mnie główną miarą efektywności działalności SM jest stabilna cena płacona za surowiec a jak jeszcze dochodzą do tego inwestycje za setki mln zł to oznacza sprawność i jakość w zarządzaniu!!! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v