Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ile macie na udział? 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Na udział 4 gr, miałem słabsze parametry a różnica w progu między 9-15 a 15-24 to tylko 1gr. U mnie tłuszcz nawet 4 nie osiąga a u kolegi 4,15 więc już tu się robi różnica. Poza tym tematu nie wyjaśniłes do końca bo jak zacytowalem dostawcę który został przejęty przez Sierpc z Żuromina to jakoś zamilkłes. Wychodzi na to że nie ma różnicy w cenie i moim zdaniem powinieneś się przyznać do błędu.

Opublikowano

No przecież powiedziałem że wychodzi na to że przedstawiciel kłamał.  A ja cały czas chciałem dojść prawdy i zadawalem pytania a Wy na nie odpowiedzieliscie. Odnośnie Rypina to można tak sobie udziały zabrać dostawców?  To chyba jakiś żart. .....uciekajcie czym prędzej bo robią z was dojne krowy a wam nawet wypłat nie dali. ...

Opublikowano

Oczywiście że można!! Prawo spółdzielcze na to pozwala. Wiadomość o tym że zabierają 27% świadczy tylko o tym że ROTR poważnie stracił płynność finansową a problemy tylko się piętrzą. Udziały do chwili podjęcia tych udziałów są pieniądzem czysto wirtualnym :)  Właściciele czyli udziałowcy partycypują w długach spółdzielni do wysokości wniesionych udziałów. Więc po odejściu ze spółdzielni nie spodziewałbym się odzyskania udziałów nie tylko tych 27% ale i wszystkich 100%!!! Gdzieś czytałem ost wywiady z prezesem ROTRu to mówi żebyście poczekali dwa miesiące może sytuacja się poprawi. Od razu mówię Wam nie poprawi się!!! Ciekawe czy pracownikom wypłacają na czas i jak płacą przewoźnikom wie ktoś? Podobna historia jest w Łowiczu tylko tam jest kilka faktów pozytywnych tej działalności. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie czy ktoś ich przejmie.  Wydaje mi się że w chwili obecnej trend na konsolidację zadłużonych spółdzielni jest słaby bardziej dobrym podmiotom zależy na dobrym surowcu, dużych dostawach itp. Bo po co przejmować taki ROTR który nie ma żadnej marki żadnego rynku zbytu tylko długi więc bez sensu brać tonący statek i spłacać długi. 

Opublikowano

GDT -1.2% co bardziej mnie martwi to spadająca sprzedaż z sesji na sesję. Na dzisiejszej aukcji sprzedano 18635ton gdzie jeszcze 19.12.2017 roku sprzedano 29592tony. W ciągu 3 mies spadek popytu o 37%!!!! Nie przejmujmy się tym spekulacyjnym tworem idą święta, wiosna robi się pogoda będzie dobrze :) 

• Thanks 1
Opublikowano

Witam was wszystkich, ostatnio mocniej zacząłem sie interesować cenami mleka i chciałbym się was poradzić co sądzicie o całej sytuacji.

Jestem z woj. łódzkiego oddaje mleko do OSM Łódź JOGO, i wydaje mi się że płacą dużo mniej niż inne mleczarnie, dodam że jestem ryczałtowcem i ceny za mleko które podam są cenami brutto. Jak płaca inne mleczarnie odbierające z łódzkiego, zastanawiam się nad zmianą mleczarni, co polecacie, jako ciekawostke dodam ze gdy był ostatni kryzys w branży mleko spadało poniżej 1zł

styczeń 2018  14 447 litrów 4,27tłuszcz 3,35białko cena brutto 1,29zł                                                                                                                                                                                                   luty 2018        12 906 litrów 4.09tłuszcz 3,32białko cena brutto 1,23zł (dostaliśmy info o obniżce ceny o 5gr)

Jedyny plus to taki że pieniędze zawsze 12-13 następnego miesiąca są na koncie

Opublikowano
1 godzinę temu, nowaczek96 napisał:

Witam was wszystkich, ostatnio mocniej zacząłem sie interesować cenami mleka i chciałbym się was poradzić co sądzicie o całej sytuacji.

Jestem z woj. łódzkiego oddaje mleko do OSM Łódź JOGO, i wydaje mi się że płacą dużo mniej niż inne mleczarnie, dodam że jestem ryczałtowcem i ceny za mleko które podam są cenami brutto. Jak płaca inne mleczarnie odbierające z łódzkiego, zastanawiam się nad zmianą mleczarni, co polecacie, jako ciekawostke dodam ze gdy był ostatni kryzys w branży mleko spadało poniżej 1zł

styczeń 2018  14 447 litrów 4,27tłuszcz 3,35białko cena brutto 1,29zł                                                                                                                                                                                                   luty 2018        12 906 litrów 4.09tłuszcz 3,32białko cena brutto 1,23zł (dostaliśmy info o obniżce ceny o 5gr)

Kolego powiem Ci jak to wygląda wg mnie. Póki jakiś lepszy, większy i silniejszy podmiot nie wejdzie na teren woj Łódzkiego nie zawalczy o duże ilości dobrego surowca to nadal będziecie dostawać najniższe ceny za surowiec i finansować działalność właśnie tych słabo prosperujących spółdzielni!!! Jak to zrobić to chyba wszyscy jesteśmy wstanie się domyśleć. 

Opublikowano
2 godziny temu, nowaczek96 napisał:

Ksawerów tam napewno cena lepsza jest

Opublikowano (edytowane)

W Rotr Rypin za luty 1.13 i za styczeń wypłata jeszcze nie wpłynęła 😢,lecz jest nadzieja gdyż był dzisiaj u nas przedstawiciel z President Winnica przedstawił warunki no i pewnie będzie zmiana mleczarni bo u nas w okolicy dostawcy odchodzą z Rypina już masowo całymi wioskami nawet sam ten facet mówił że w ostatnim czasie podpisał ponad 300 umów z dostawcami ROTRu i ciekawe czy Winnica nie robi tak że przejmuje najpierw dostawcow a potem przejmą ROTR bo mówił że prowadzili z nimi rozmowy ale nasz prezes stawia swoje wymagania,ale no cóż czas pokaże, dodam że sporo ludzi odeszło też do POLMLEK Grudziądz.Tragedia co tu się dzieje 

Edytowane przez Gores
Opublikowano
2 godziny temu, nowaczek96 napisał:

Na południu Wielkopolski jest to samo, oddaje mleko to lokalnej mleczarni i sytuacja niemal identyczna jak u Ciebie. Mleka mam ciut więcej niż Ty, ale cena identyczna jest. Gdybym chciał odejść to jeszcze minimum 15gr/l zabiorą z ceny przez 6 miesięcy. Poczekamy aż cena się poprawi i wtedy może zrobimy desant stąd, bo jest gdzie.

Co do Sieradza to z ceną też nie szaleją, więc szukałbym ciekawszego odbiorcy na Twoim miejscu.

Opublikowano

Spomlek juz jezdzi po woj.lodzkim może zadzwonić i sie zapytac czy maja kogoś w twojej okolicy, radomsko napewno tez tam jezdzi, szczerze warto zaryzykowac i odejść.

Opublikowano

Ja się dziwię tym z rotru ze tak długo tam siedzę ja bym już dawno się pożegnał z takim zakładem.  Albo może tak się boją zmiany

Opublikowano

Radomsko szalu nie robi, zachęcają wysoka cena a wystarczy zapytać tych którzy tam już oddają od lat, dwa różne światy i ceny. 

Co do cen macie rację, też jestem z Łódzkiego i przykro się czyta jak na Podlasiu itd za to samo mleko dostają ludzie 30 gr więcej, a zmienić mleczarni nawet nie ma gdzie, bo nie ma konkurencji i wszystkie płacą na jednym poziomie.

Opublikowano
11 godzin temu, zkordalski napisał:

Ja się dziwię tym z rotru ze tak długo tam siedzę ja bym już dawno się pożegnał z takim zakładem.  Albo może tak się boją zmiany

Boją się zmiany, pan prezes tez, jakby to ująć mąci ludziom w głowach a wiesz "pan prezes to po szkole dobrej to ma racje zawsze" taka metalnosc jeszcze jest na wsi. Ja się osobiście dziwię tylko takiej rzeczy że skoro za styczeń jeszcze kasy nie ma to ja już bym mleczarki na podwórko nie wpuścił. Wielu odeszło z rotru z dnia na dzień bez wymowienia jeśli nic się tej mleczarni nie wisi to problemów nie stawiają. Może jak ktoś to przejmie to prezes ręki na udziałach nie położy i być może je odzyskam, prawie 50k

Opublikowano (edytowane)

Przyszl faktura z mlekpolu za luty.

Tl 4.19

bi 3.39

przedzial 15-30tys 

cena 1.5297 zl.

Jest to cena brutto dla ryczaltowca.

Na udzialy z tego idzie jeszcze 2gr przy 16 tys litrow okolo 320zl poszlo na udzialy

Edytowane przez wojtazz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v