Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U nas chyba każdy ma extra , a u Was jak ?. Jak się bawić to się bawić , przyszły wyniki z federacji . Bi 3,25 tł 4,66 a w mleczarni bił 3,07 tł 4,37... Ostatnio ojciec widział cysterne z Sierpca mleko z Kosowa brali no śmiech na sali..

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
26 minut temu, ThePerkins napisał:

U nas chyba każdy ma extra , a u Was jak ?. Jak się bawić to się bawić , przyszły wyniki z federacji . Bi 3,25 tł 4,66 a w mleczarni bił 3,07 tł 4,37... Ostatnio ojciec widział cysterne z Sierpca mleko z Kosowa brali no śmiech na sali..

Pod ocena długo jesteś?

Opublikowano

Mlekpol za luty brutto ryczałt do reki 1.51zl. 4.2tluszcz 3.4bialko. Na fakturze bedzie 2 gr wiecej bo udzialy pobieraja. Cena bez oceny uzytkowosci mlecznej. 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, ThePerkins napisał:

U mnie w okolicy też większość miała pozaklasowe, nawet jakieś strajki urządzali i blokowali bramę ale co i jak to nie wiem ;) U mnie też po za klasówka ale delikatnie po za granicami więc średnia wyjdzie extra. 3 osobom z dnia na dzień przestali odbierać mleko z powodu bakterii i zmuszeni byli szukać kogoś na szybko, ktoś z za sokołowa pdl przyjeżdża i zbiera ten bród za złotówkę ;) A jeżeli chodzi o zebranie to będą wprowadzać GMO tylko jeszcze nie wiedzą kiedy, nie będzie dzielenia na dostawców z i bez GMO, tłumacząc się tym że jest to mała mleczarnia i nie opłaca im się dzielić, zaś będzie to tylko obowiązek z naszej strony i bez żadnej dopłaty. Obowiązek narzucony odgórnie z którego mamy większy koszt produkcji.

Edytowane przez kierowiec
Opublikowano

Osm Ostrowiec Świętokrzyski kolejna obniżka już nie tak drastyczna ale .... -4 grosze co daje całe 1.44 zł przy parametrach bi 3.51 tl 4.15 . Mleka coraz więcej a kasa taka sama 

Opublikowano

Nie pod oceną nie jestem , ale pewnie będzie trzeba iść, ale najpierw trzeba tam do mleczarni wpaść i zbadać zobaczymy co  oni tam wybadają ... U nas podobno dale każdy extra, ale nikt sie chwalił nie będzie że ma poza klasę ... A Jabłonna nie chciała wziąć ?, bo tą firmę to chyba wiem ,która nawet bo nwm czy sąsiad nie oddaje za Sokołów gdzieś. A Kosów jak coś to tylko sprzedaje, bo dzieje się tam teraz co dzieje i trzeba coś z mlekiem zrobić ... Handlują z Hohlandem i teraz ppewnie z Sierpcem ...

Opublikowano
2 godziny temu, kierowiec napisał:

U mnie w okolicy też większość miała pozaklasowe, nawet jakieś strajki urządzali i blokowali bramę ale co i jak to nie wiem ;) U mnie też po za klasówka ale delikatnie po za granicami więc średnia wyjdzie extra. 3 osobom z dnia na dzień przestali odbierać mleko z powodu bakterii i zmuszeni byli szukać kogoś na szybko, ktoś z za sokołowa pdl przyjeżdża i zbiera ten bród za złotówkę ;) A jeżeli chodzi o zebranie to będą wprowadzać GMO tylko jeszcze nie wiedzą kiedy, nie będzie dzielenia na dostawców z i bez GMO, tłumacząc się tym że jest to mała mleczarnia i nie opłaca im się dzielić, zaś będzie to tylko obowiązek z naszej strony i bez żadnej dopłaty. Obowiązek narzucony odgórnie z którego mamy większy koszt produkcji.

Z za Sokolowa to pewnie Jablonna oni wszystko biora ale malo placa.

Opublikowano
To tak jak i mlekpol niby nie kupuje i nie kupował ani litra mleka z zewnątrz ,prezesi się zapierają a wiadomo że kupował, Zarząd Sierpca też nie jest instytucją dobroczynną,jak może po 1,1-1,3zl kupić cysterny mleka extra z dowozem to kupuje a Wam obniża bo po co ma płacić,nie bądźmy naiwni
Opublikowano

A ja myślę ze kolega widział poprosty cysterne z napisem Mega Sierpc czyli firmy która się zajmuje transportem  mleka w całym kraju  ale nie mylić tego z osm Sierpc i myślę tak to właśnie było Sam takie cysterny widziałem nie raz w kole, Łowiczu czy nawet pod malutkimi krosniewicami A Sierpc ma tyle swojego mleka ze sam sprzedaje bo nie jest w stanie przerobić na chwilę obecną 

• Like 2
Opublikowano

Sierpc ze "ścieku" nie zrobiłby tak dobrych jakościowo produktów. Piszę to ogólnie, a która mleczarnia przerabia syf to niestety pokażą to produkty. Ostatnio prawie "wybuchła " mi w lodówce maślanka znanej tu firmy i chwalonej przez jej dostawców. I to będąca jeszcz w terminie przydatności. :o

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@Krowiarka to nie temat na wywody nad produktami poszczególnych mleczarni. A jesli wybuchła w lodówce to weź pod uwagę to, że mogła być źle przechowywana zanim dotarła do Ciebie. I to nie musi być wina producenta. 

Opublikowano

Zosiu wiem, że mogła i dodam, że to nie z twojej firmy wasza jest zawsze świetna ;) ale ruszyło mnie to, że ktoś pomawia Sierpc o kupowanie mleka przerzutowego i kombinowanie.

Opublikowano
56 minut temu, Krowiarka napisał:

Sierpc ze "ścieku" nie zrobiłby tak dobrych jakościowo produktów. Piszę to ogólnie, a która mleczarnia przerabia syf to niestety pokażą to produkty. Ostatnio prawie "wybuchła " mi w lodówce maślanka znanej tu firmy i chwalonej przez jej dostawców. I to będąca jeszcz w terminie przydatności. :o

Takie wybuchowe produkty to typowy błąd na produkcji, albo uszkodzone podczas przeładunku/transportu. Żebyś wiedziała ile tego w każdej mleczarni się odwala to szczeka by ci opadła.;) Widocznie pracownicy za mało zarabiają ¬¬

Opublikowano

Dopóki sierpc nieodpali nowej serowni na pewno nie kupi mleka z innej mleczarni. 

Co do obrony rolnikow to wlasnie skupuje mleko po 1.5-1,6zl a sprzedaje przezotowe po 1.2zl. Bo ma go za duzo co do mozliwosci przerobu. 

Jest inna mleczarnia co ma gdzies rolnikow i skupuje ser niemiecki po 9zl. Kroi go i sprzedaje pod swoim logiem. Nie potrzebujac do tego rolnikow i ich mleka.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v