Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To trzeba sobie najpierw ich naprodukować co by dzieci zarabiały na rodziców. Nie zdziwiłbym się, że nakaz wzrostu stawek za prąd poszedł od **ujni. To jeden z kolejnych już sposobów by wykończyć dobrze działającą branżę. 

Opublikowano

Wszystko jest przemyślane. Cena za mleko spadnie. Kto nie przeinwestowal, potrafi ekonomicznie zarządzać gospodarstwem i produkować jak najtańszym kosztem mleko to przetrwa. Niestety selekcja naturalna w tej branży jest co kilka lat. Dadzą cenę pod 2 zł, w szale i dobrej koniunkturze budują obory , później przychodzi kryzys, płacz i bankructwo...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Z tym bankructwem to drobna przesada. ;) Sama znam osobiście 2 zbankrutowane gospodarstwa, ale tam oprócz obór były jeszcze kredyty na ziemię i sprzęty o wartości takiej prawie co te obory. A i nowe BMW pod domem w jednym przypadku. Sama obora to żaden problem, bo się spłaca, ziemia niby też, ale drogi sprzęt to już inna sprawa.

• Like 3
Opublikowano

A w naszym terenie kolejna padła . Nowa obora troche sprzetu kupno jałowic które doiły potem pochorowały i teraz już jest po licytacjach komorniczych.... :(. Wiec jak tu ktos pisze stawiac brac kredyt na jałowice  wszystko pasuje jak jest dobrze .... Ale jak tanio produkowac skoro kiedys by jako tako żyć wystarczyło sprzedać 5 tyś mleka a dziś 25 tyś  i miec ten sam poziom zwierzęta co raz bardziej dostają po d*pie człowiek siwych włosów a koszty rosną a cena bez zmian od paru nastu lat .....

Opublikowano
Dnia 26.11.2018 o 17:06, Thomas2135 napisał:

Ok 1,73 na rękę dla ryczałtowca.

Tutaj i z kryzysem idzie jeszcze przeżyć,ale drugiemu co ma 1,09 to już nie tęgie ha,ha. Jeśli hossa na poziomie 1,19,to bessa ? Jak to się mówi ,, zanim tłusty schudnie,to chudy zdechnie''. No chyba że,, chudy zaprawiony w bojach,to  go i obuchem  nie dobijesz''. Na razie my nie beczmy, trzoda jest po 4 zł,tu jak żyć?,A w 97 r sprzedawałem po 3,5 zł:(

• Sad 1
Opublikowano

Dlatego właśnie napisałam kupione sztuki to loteria. Sama kupiłam kiedyś 30 cieliczek niemieckich miały być zdrowe i rewelacyjne według sprzedawcy. Przyjechały z łysymi d*pami i bardzo szybko zaczęły kaszleć, dwie były częściowo ślepe. Reklamowałam, dostałam zwrot kasy za 1 sztukę jedna mi padła i tylko dlatego jedna, że miałam lekarza Vet na miejscu. Nigdy więcej nie kupię żadnej krowy z Zachodu małej czy dużej. Kiedyś kupiłam 3 jałówki niemieckie wysoko cielne. Jedna dawała mleko z białkiem na poziomie 2, druga cały czas ciekła nawet po dojeniu, trzecia zacieliła się po roku dojenia dała byczka i odjechała bezpotomnie. Nie powiem córki po pozostałych wychowane przeze mnie są dobre, ale to co przyjeżdża to badziewie z wadami i po chorobach.

Opublikowano (edytowane)

I to mnie dziwi. Hodowle bydła mają po kilkadziesiąt lat, dużo na wysokim poziomie a dalej często g**no do nas przyjeżdża.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Już ci powiem dlaczego to czysta ekonomia. :) Farmerzy produkują dla siebie i na handel, co widać  np. po kryciu z połowa stada była u mnie po swoim byku owszem z papierami, ale nieznanym. Część była po bykach z niskim indeksem czyli tanich i tylko kilka perełek bo dobrych buhajach, ale akurat te miały łyse zadki. Pewnie były dla siebie, ale mocno się pochorowały i je sprzedali.

Opublikowano (edytowane)

cena prądu wzrasta ponieważ polskie elektrownie muszą płacić karę za emisję CO2 lub kupować drogie kwoty emisyjne. Wszystko to przez podpisywane protokoły i wprowadzane ograniczenia w emisji w UE. Płacimy za brak elektrowni atomowych w tej naszej Kambodży Europy i za lata zaniedbań w inwestycjach energetycznych.

nie wiem czy jest w Europie drugi kraj podobnej wielkości bez elektrowni atomowych,które jakby nie patrzeć dostarczają najczystszej energii ...

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja kupiłem na początku 7 szt nowej rasy, potem 4 i 3 małe. To tyle z zakupów i po nieco ponad 6 latach ani jednej czarno białej krowy, cielaka na 40 szt. Dałoby się to szybciej zrobić, ale różnie bywało. Więcej nie nam zamiaru kupować.

Opublikowano
Jak już jesteśmy przy jalowkach to też z 20lat zero zakupów ale aktualnie byczków za dużo się wysypało i dobrze byłoby młodzieży kupić kilka sztuk.Ktos tu kupował z krasowa wielkiego pod wys-maz?rzetelna firma ta BIS? mają teraz trochę młodzieży do sprzedania i zastanawiam się czy warto?
Opublikowano

Jak na 20szt krów 10 jałówek to dobrze ? Ciekawe czy u nas jeszcze cenie zmniejszą. Jak teraz jest 1zł to po nowym roku będzie 90gr 

Ogólnie mam 20szt jałówek w różnym wieku 

Przechodzić narazie nie mogę bo tak stwierdził prawnik. A teraz cena gusowska 1,37 netto 

Opublikowano

@DanielFarmerSztuki rozne ale czasami można cos niezłego sobie wybrac. mój ojciec kiedyś kupił tam chyba z 10 szt to 3 jeszcze mam i są super. Wet mi mówił że bis badal i kilka miało ibr. Tylko to było w ubiegłym roku albo jeszcze wcześniej. Ale jak nastawiasz się na zakup to nastaw się i na na to. Jeżeli własnych jałówek ci wystarczy to lepiej kup parę porcji sexa więcej to przynajmniej będziesz wiedział co masz.

Opublikowano
może starczy może nie,skąd wiem ile krów wypadnie.a za wysokocielne nie chce płacić po 6-7tys gdy mam paszy swojej nadto i bym młode dochował... zmartwiłes mnie z tym ibr... myślałem że choć to z głowy że z urzędy na zachodzie leczą a przecież jeszcze są inne choroby bvd,neospora itd
Opublikowano (edytowane)

@DanielFarmer

z 10 lat temu to każdy chwalił jałówki które tam kupił , później gość sprowadzał jakieś czeski na które strach było patrzeć i tym popsuł sobie renomę, tera nie wiem co on tam ma bo dawno tam nie byłem, dużo osób kupuje teraz u gościa obok sam mam od niego kilka sztuk i dobrze się doją

Edytowane przez redbull
Opublikowano
25 minut temu, DanielFarmer napisał:

może starczy może nie,skąd wiem ile krów wypadnie.a za wysokocielne nie chce płacić po 6-7tys gdy mam paszy swojej nadto i bym młode dochował... zmartwiłes mnie z tym ibr... myślałem że choć to z głowy że z urzędy na zachodzie leczą a przecież jeszcze są inne choroby bvd,neospora itd

W lizie też możesz spróbować coś kupić z młodzieży. Kiedyś wiem że mieli, teraz to huk wie

Opublikowano (edytowane)

Orientuje sie ktos jak z przejsciem do Mlekovity i ile to moze trwac ? To jest kwestia powiedzmy miesiaca, zalatwienia dokumentow itd czy raczej dluzszy okres? Moja mleczarnia byla znana z tego, ze przy odejsciu robila problemy i mleko pozaklasowe. Jakis patent na to ? Co jakby wstawic drugi zbiorniczek i doic im po 20 litrow na odbior, a reszte z glownego zbiornika odstawiac do Mlekovity i tak przez caly okres wypowiedzenia? Chyba nie moga sie doczepic o ilosc litrow.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Lokalna Mleczarnia, nie bedziesz znal chyba, ze jestes w poludniowej wlkp. Umowe musze sprawdzic, ale watpie, zeby byly jakies zapisy o minimalnej ilosci mleka.

A orientujesz sie jak jest z przejsciem, jakies porady?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

asus921 napisał:

Orientuje sie ktos jak z przejsciem do Mlekovity i ile to moze trwac ? To jest kwestia powiedzmy miesiaca, zalatwienia dokumentow itd czy raczej dluzszy okres? Moja mleczarnia byla znana z tego, ze przy odejsciu robila problemy i mleko pozaklasowe. Jakis patent na to ? Co jakby wstawic drugi zbiorniczek i doic im po 20 litrow na odbior, a reszte z glownego zbiornika odstawiac do Mlekovity i tak przez caly okres wypowiedzenia? Chyba nie moga sie doczepic o ilosc litrow. Powiedz kierowcy że sprzedajesz krowy żeby nieprzyjeżdzał od jakiegoś dnia. Załatw tylko umowę z mlekowitą i problem z głowy. Chyba że mlekowitą będzie chciała jakiś dokument Z poprzedniej mleczarni  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
    • Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v