Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Tez mi się nie chce w To wierzyć niech bierze ich mlekpol

No chyba kazdy rozumie, że właśnie dlatego wysyłają te sms bo te wypłaty są zagrożone. Boją się już masowej ucieczki

to serio biznesmeni i handlowcy z wysokiej półki, wiedzą jak nie wzniecać paniki i tonować nastroje. Jestem ciekaw miny tych, którzy nie wiedza co się dzieje w lowiczu 🤣

Opublikowano

Na forum Rypin chłopaki też pisali że dostawali takie esemesy ten sam cyrk. ....niech ich przejmuje kto ma to zrobić to budynki zakłady nie będą niszczaly jak w rypinie. Taka poterzna mleczarnia i pada żal. ....kolejna zresztą 

Opublikowano (edytowane)

Wydarzenia z Łowicza przechodzą samych siebie. Branża jak istnieje jeszcze takich wydarzeń nie doświadczyła no ale kiedyś musiał być ten pierwszy raz. Oby ten Łowicz nie podzielił losu Rypina. Czas ucieka a sąd czeka!!! Tym czasem GDT -3,6%

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
23 minuty temu, zkordalski napisał:

Na forum Rypin chłopaki też pisali że dostawali takie esemesy ten sam cyrk. ....niech ich przejmuje kto ma to zrobić to budynki zakłady nie będą niszczaly jak w rypinie. Taka poterzna mleczarnia i pada żal. ....kolejna zresztą 

Żal to kolego moich pieniędzy i innych też... Miałbym ładny ciągnik za udziały na podwórku. To mnie wk***ia najbardziej juz teraz

Opublikowano
14 godzin temu, grzesiu napisał:

Dokładnie tak jak kolega pisze. Uważam, że w Mlekpolu brak jest głupich którzy likwidowaliby taką markę. Bądź co bądź markę zaniedbaną ale która w niektórych rejonach kraju może okazać się samograjem. Wydaje mi się, że troche te opakowanie jest przy drogie jak na markę tej klasy bo opakowanie marki premium a marka mleka spadłą z pozycji. Tutaj zadanie dla Mlekpolu aby kupić od swoich dostawców tańsze opakowanie a, że będą kupować od nich jeszcze więcej więc może i taniej. (mamy kolejną zaletę połączenia) Potrzeba tylko mądrze wydatkować pieniądze w promocje tej marki. Mleko Białe z Zambrowa tez nie zniknęło jest i ma się dobrze. Ludzie zrozumcie że Mlekpol nie przyłącza zakładów w swoje struktury po to aby z nim walczyć wewnętrznie tylko po to aby zrobić krok w przód i razem wyjść na przeciw konkurencji a w efekcie końcowym w postaci BDB cen za surowiec. 

Odnośnie samego połączenia nie wydaje mi się aby nastało ono szybko. Mlekpol i jego prezes nauczony doświadczeniem wie jak dobrze przeprowadzić taką operację. Nie wydaje mi się też,  że  spółdzielnia Łowicz ma tylko 20mln długu!!!! W bilansie na koniec roku było znacznie więcej!!! Moim zdaniem jest tam DUŻO DUŻO WIĘCEJ   skoro głównodowodzący opuścili ten tonący okręt. Tym bardziej, że rada mówi o zagrożonych wypłatach za surowiec we wrześniu także kasa jest wyczyszczona do cna!!! Banki więcej nie dadzą. Reasumując jeszcze nic nie jest przesądzone wszystko się zdarzyć może. 

Od kiedy to w bilansie podawana jest strata albo zysk? Bilans to zestawienie aktywów i pasywów. Zysk lub stratę podaje się w rachunku wyników,  a wszystko to zarówno Łowicza, Mlekpolu czy Mlekowity można sobie sprawdzić w monitorze spółdzielczym przeczytać i porównać zamiast głupoty wypisywać. Jak ktoś będzie potrzebował to mogę podesłać link. A ten radny, który powiedział, że na wypłaty nie będzie to Miziołek - przewodniczący przez rok rady nadzorczej, którego wymienili na D. Uczciwka, który nie może przeżyć tego i takie bajki opowiada. Jego jako przewodniczącego rady chyba też pociągną do odpowiedzialności, bo to jego protegowany zarząd tych strat narobił przez rok, więc koledzy trochę sami też nieraz musimy myśleć.

Jeszcze jedno jak już tu piszę. Zarząd gdyby się nie podał do dymisji to w czwartek miał być odwołany, a że nie przyszli przekazać stanowisk następcą to tylko o nich świadczy. 

Opublikowano

Kolego a gdzie ja piszę o stracie czy zysku? Piszę o długu czyli zobowiązaniach. Skoro jesteś tak dobry z analizy finansowej to sobie zerknij ile na koniec 2017r ich było a później mnie atakuj. Dziwne że OSM Łowicz miała w gronie swoich dostawców tak wybitnych finansistów i pozwolono doprowadzić do tak dramatycznej sytuacji to aż nie możliwe. 

Opublikowano

Co wy z tymu udziałami co wam to daje poco to płacicie teraz mleczarnia sie rozpada i co wy możecie jaki macie na to wpływ no ale kto bogatym zabroni sie dzielić z mleczarnią 

• Confused 1
Opublikowano

Wiesz Ty jak działa spółdzielnia i jaki wpływ ma rolnik na to czy mu pobierają udziały? Zapewniam, że nikt z własnej woli na udziały nie wpłaca.

Opublikowano

Oddawałem do osm Radomsko z 12 lat około 80tys rocznie i nikt mi na siłe nie odliczał na udziały chciałem to z mojej własnej woli mogłem wpłacać a nie mleczarnia z przymusu pobierała przynajmniej miałem spokój jak zakończyłem kariere z mlekiem czy mi oddadzą czy nie oddadzą

Opublikowano
@JohnnyKongo masz po części rację ale mimo wszystko ten bilans można sobie wsadzić... sposobów na ukrycie albo chociaż przytuszowanie realnej sytuacji finansowej jest wiele, sam pracowałem kiedyś w "fyrmie" gdzie rok finansowy operacyjnie był Mega na plus a bez kombinacji z terminami faktur nie byłoby na wypłaty więc na prawdę nie ma co brać tego na poważnie. Skoro upadaja to jest do dupy i zapasu nie ma albo za chwilę nie będzie
Opublikowano

pierdolonto,pan kierownik handlu podniesie cenę sera w blokach z 5 na 6 złotych,śmietanę sprzeda za 13, nie 12 i na wypłaty za mleko po 75gr brutto i restrukturyzacja jak ta lala. Wojciechowski co tam najwięcej się udzielał na proteście  stwierdził, że dostawcy mogą jeszcze pocierpieć jeśli osm da się uratować. Miód na uszy RN 🤣

Opublikowano

Łowicz marka  jest do uratowania juz tylko pod wielkim podmiotem   . Swoje produkty sprzedaja niezbyt drogo a  markety wykorzystuja zakład do osiagniecia wielkich marż na produktach . ciekawi mie jak wygladają rozmowy z podmiotem co chce ich przejac i czy niechca zadurzo dla siebie  . W tej chwili powinno sie liczyc  dobro rlnikow a czy tak jest ? 

Opublikowano

Łowicz jako samodzielny podmiot jest skończony. Jeśli dobro rolników ma jeszcze jakieś znaczenie konieczna jest natychmiastowa konsolidacja z większym podmiotem. Nie trzeba przy tym wcale likwidować całkowicie marki Łowicz. Podmiot, który przejmie Łowicz w długiej perspektywie zwiększy swoją siłę negocjacyjną, także nie wszystko jeszcze stracone.

Opublikowano
4 godziny temu, krzysieek napisał:

Coś myślę że to celowe działanie doprowadzić do takiego stanu mleczarnie. Wierzyć się nie chce że tak nieudolnie rządzili.

Dokładnie też mi się tak wydaje. Ciągną do tego stopnia aż naprawdę nie będzie czego ratować czy przejmować. Jak zwołują chętnych do przejęcia i  olewają bo raptem wszyscy się nagle rozchorowali, nie ma z kim gadać.. widać jak komu zależy.

Co do ratowania Thomas wyobraź sobie,że z dnia na dzień nie przyjeżdżają ci po mleko, a dookoła nie ma chętnych do przyjmowania...? Ratunek teraz tylko poprzez przejęcie przez któregoś molocha spółdzielni. Na jakich warunkach to już inna sprawa, ale żeby w ogóle był zapewniony odbiór i zapłata. 

Swoją drogą ciekawe kto wygra ci, którzy już uciekają gdzie się da czy ci, którzy zostaną przejeci.   O ile tam jeszcze będą jacyś dostawcy zanim ktoś to przejmie. Poczytać komentarze w necie to tam rizpierducha jest niezła...

Opublikowano

Jak łowicz przed biedronka to ma ściągnięte gacie do kostek ceny ich produktów tam są poniżej dopuszczalnych i znanych norm. A potem sprzedaż jest a kasy nie ma.

Opublikowano

Mlekovita tez woli doplacac niz zarabiac, po embarglo wydziedziczyli z supermarketow Mlekpol a pozniej sie dziwic ze cena slaba. Prezes Borawski mowi ze trzeba konsolidowac mleczarnie po czym przejmoje jakies popierdolki. Na poczatek niech dwie najweksze mleczaki sie zlacza a nie rywalizuja o miejsce na polkach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v