Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

W takim razie jestem niudolnym hobbystą z brakami bazy paszowej.

Witam w klubie 🤣

2 godziny temu, JohnnyKongo napisał:

Te mam takie wrażenie. Łowicza już chyba nikt nie chce ... może jakiś naiwny inwestor spoza Polski się trafi. Może Polmlek ale chyba ramach pomyłki. Osobiście sądzę, że ten kto to weźmie kupi czy przyłączy to się z ch... na głowy pozamieniał ... sorry ale takie są twarde fakty.  Pracowano na to około 8 lat. 

Też tak myślę,ze z tym mlekpolem to propaganda żeby już więcej ludzi nie uciekło 

2 godziny temu, rewolwer napisał:

tak jak pisałem osm Łowicz wykończa sami rolnicy.

innym mleczarnia takie spierdaling  pasuje

po co kupować czy bratać się czy  wkładać duza kasę

taniej przejąć dostawców a jak widać Ci sami sznurkiem leca

kolego ta cudowna mleczarnia orała/wykańczała mnie ponad 10 lat. Wybacz,żal pozostaje że tak to się kończy, ale  jak place za pasze czy paliwo nawozy lub opłacam rachunki to nikt nie zrozumie że nie mam kasy bo z sentymentu mleko odstawiam poniżej kosztów produkcji

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Najbardziej smieszy mnie to w Łowiczu ze od czasu gdy jestem na wymowieniu tak parametry mleka obcinaja zeby zaplacic jak najmniej hahahha bo skoro ma sie stado pod ocena i wyniki wychodz tl 4,05 bi 3,36 a lowicz wysyla sms z parametrami tl 3,39 bi 3,23 to jest czysta gra na niekorzyść rolnika zal heszcze tylko za wrzesien kase ściągnąć i witaj mlekovito. A co do tego 10 gr to chyba glupi w to wierzy. Ceny mleka obnizaja od marca gdzie było mniejsze zadłużenie to teraz podniosa gdy jest pomad 110mln zadluzenia ??? Ahahha

Opublikowano

Nie chciałem nikogo obrazić.  Ale i mnie też brakowało paszy od kiedy zajmuje się tym ja tego problemu nie ma. Regularne przesiewanie traw odpowiednie naworzenie i plon jest. Moja baza arealowa jest minimalna w porównanie do stada a jednak tego problemu nie ma.  Np ostatnio zaorałem łąkę która była 4 sezony a to dlatego że nie było już tam kończyny. Śmiali się Ci co nigdy nic nie zrobili że po co skoro nie tak dawno to robiłem.  A potem lament ze u mnie padał deszcz czy coś a u niego obok nie ns trawę mam a on jakieś odrosty. Jeśli ktoś się poczuł urażony przepraszam.

Opublikowano (edytowane)

To Ty suszy porządnej chyba nie widziałeś. Przesiewanie, nawożenie g..o da jak wody nie było. Siane i nawet wilgotne łąki poschly. W ubiegłym roku z kolei wszystko pływało i zebrać się nie dało sporej części. I jak te zapasy na 1.5 roku narobić?

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Widziałem widziałem jednak to w warmińsko mazurskim odnotowano najwięcej arealow kwalifikowanych pod klęskę suszy. A co z tym Rypinem kupi to ktoś czy po prostu wszystko będzie stało i niszczalo?  Co do zapasów fakt też zostało mi 10 ha lak sianych które dawały plon 2 i 1 rok widok kiepski wody za kostki.  Ale inne dały taki plon ze do tej pory skarmiam 3 pokos. A w chwili obecnej mam ponad 600swierzej trawy Plus 150 siana sypalem nawozy wieczorami na 2 trawy i mimo suszy i tak te180 wpadło a z tych kiepskich odrostow zrobiłem siano.  Na wsi jest jedno gospodarstwo które ma zapas traw kukurydzy m jakieś 5 lat w tym roku wszystko sprzedaje ludziom.

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano (edytowane)

A mieliście kiedyś sytuacje że próby somatyki wzięte jednego dnia i u zootechnika 350 a mleczarnia 750? Jak to możliwe?

U nas polmlek wczoraj wycenił tłuszcz 4.0 białko 3.2 ilość 15-30 tys. 1,40 zł netto

Edytowane przez grucha18
Opublikowano
8 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Najbardziej smieszy mnie to w Łowiczu ze od czasu gdy jestem na wymowieniu tak parametry mleka obcinaja zeby zaplacic jak najmniej hahahha bo skoro ma sie stado pod ocena i wyniki wychodz tl 4,05 bi 3,36 a lowicz wysyla sms z parametrami tl 3,39 bi 3,23 to jest czysta gra na niekorzyść rolnika zal heszcze tylko za wrzesien kase ściągnąć i witaj mlekovito. A co do tego 10 gr to chyba glupi w to wierzy. Ceny mleka obnizaja od marca gdzie było mniejsze zadłużenie to teraz podniosa gdy jest pomad 110mln zadluzenia ??? Ahahha

Mi żadne parametry nie spadły, według mnie to sa pieniądze mlekpola żeby więcej dostawców nie uciekało

Opublikowano

Najwyższy czas na ostateczne sfinalizowanie rozmów, pierwsze decyzje konsolidacyjne oraz ogłoszenie na jakich zasadach nastąpi przejęcie, nowy cennik, czy będą nowe trasy odbioru, czy będą zmiany w pobieraniu prób itp. itd.

Opublikowano
52 minuty temu, zkordalski napisał:

Widziałem widziałem jednak to w warmińsko mazurskim odnotowano najwięcej arealow kwalifikowanych pod klęskę suszy. A co z tym Rypinem kupi to ktoś czy po prostu wszystko będzie stało i niszczalo?  Co do zapasów fakt też zostało mi 10 ha lak sianych które dawały plon 2 i 1 rok widok kiepski wody za kostki.  Ale inne dały taki plon ze do tej pory skarmiam 3 pokos. A w chwili obecnej mam ponad 600swierzej trawy Plus 150 siana sypalem nawozy wieczorami na 2 trawy i mimo suszy i tak te180 wpadło a z tych kiepskich odrostow zrobiłem siano.  Na wsi jest jedno gospodarstwo które ma zapas traw kukurydzy m jakieś 5 lat w tym roku wszystko sprzedaje ludziom.

Rypina nikt nie kupił.  Za mała mleczarnia za duze długi. Rolnicy całymi wioskami przeszli do innych mleczarni. Przedstawiciele sami jezdzili po terenie i werbowali.

Ponoć Rotr kupuje mleko przerzutowe i produkcja trwa ale jaka prawda nie wiem .

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, grucha18 napisał:

A mieliście kiedyś sytuacje że próby somatyki wzięte jednego dnia i u zootechnika 350 a mleczarnia 750? Jak to możliwe?

U nas polmlek wczoraj wycenił tłuszcz 4.0 białko 3.2 ilość 15-30 tys. 1,40 zł netto

A ja juz myślałem że tylko w mlekpolu takie rzeczy. U mnie z tego samego odbioru w mleczarni 550(poprzedni odbor ok 1000)a u weta jednego i drugiego po ok 220. Pytam jak to możliwe- To nie wiesz?cud

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
dla żartów rzuciłem na poprzedniej stronie, że mlekpol dla Łowicza dopłaca. Myślicie że Borawski byłby taki głupi aby wsadzić kasę w niepewny biznes? chyba, że między sobą ustalili sposób przejęcia mleczarni, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Mleczarnia a raczej rada Łowicza jest nieprzewidywalna, tym bardziej po tym jak odwołała się poprzednia, tzn. zrezygnowała przed samymi najważniejszymi decyzjami w całej waszej historii. Kto uwierzy w te bajki, że nagle sytuacja finansowa się polepszyła jak kilkanaście dni wcześniej planowano połączenie z inną marką i wyszły na jaw długi i przekręty. Tonący brzytwy się chwyta
Opublikowano
rada mlekpolu przyjechała na zebranie dużo wcześniej, więc miała czas się dogadać i możliwe że po cichu wszystko jest rozgrywane oraz to, że mlekpol nakazał dołożyć do ceny premię, bo faktycznie przejąć same budynki bez dostawców to gówno a nie interes
Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.08.2018 o 09:07, zkordalski napisał:

A u nas nie? W moich stronach średni zbiór zborza to 2.5 tony a słomy mają po 2-3 bele z ha. Jak patrzę na yt niektórzy kosza 3 trawy gdzie u nas 2 zeszły dopiero tydzień temu akosze jako jeden z pierwszych bo mam w miarę co.....aby kukurydza się trzyma dziś kolejna odstawa z 1200 zeszły w dwa tygodnie na 960.... porażka 

gdzie ta agrotechnika i nawozenie  ze takie slabe plony twój post a przeciez  susza to nie problem dobra odmiana i powinieneś mlocic 8t 

A tak poza tym President od września +5gr

Edytowane przez komodo
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Mówię o paszy objetosciowe nie teściowej ☺ i co do plonu zborza napisałem  w moich stronach nie ze u mnie ja miałem średnio od 4-5 T najgorzej wypadł owies bingo który był spalony ale dzięki obornikowi i szybkiemu siewie było jako tako.

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

W mlekovicie ma być premia kukurydziana za wrzesień. Pewnie info. A w mlekpolu była jakaś podwyżka bo słyszałem o 12groszach

Opublikowano

Tylko Was informują o premiach za mijający miesiąc a nas za przyszły także dowicie się chyba na koniec września jeśli rzucą za wrzesień.

Opublikowano

A dlaczego premii nie dają po każdym pokosie traw? Czym tak wyjątkowym wyróżnia się kukurydza? Podwyżka to podwyżka. Dla mnie to trochę takie dziecinnie zabawy w nazewnictwo. Może nie chcą 4 czy 5 razy w roku wysyłać smsów z podwyżką bo za szybko by się chłopy dorobiły, ale znając życie kukurydziankę rozbilby na 5 :-)) 

Opublikowano

Wszyscy tak nazywają. Co Ci to przeszkadza? Koszenie kukurydzy jest największym jednorazowym wydatkiem i dobrze, że coś dają. Wiadome jest, że to jednorazowa premia. 

Opublikowano

Dla mnie największym jednorazowym wydatkiem będzie odnowienie UZ po tegorocznej suszy, ale ok. Rozumiem że koszenie qq jest dużym wydatkiem w skali roku, tylko po co udają że to ich obchodzi nazywając to "premią kukurydzianą" .Taka śmieszna gra pozorów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v