Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe jak tam teraz, ale tak realnie wygląda sytuacja z dostawcami? Ilu uciekło, ilu jest "w toku" a ilu w planach? Co do ostatniego - myślałem że już nic nie pogorszy sytuacji osm ale zapomnialem ze zaraz wybory i pis zechce wpie*olić swoje 3 grosze do kotła

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, karol091193 napisał:

I bardzo dobrze. Może nie widzisz tego, ale jestem z tego powodu za***iście zadowolony, że nie doszło do porozumienia. 😁😁😁 Jesteśmy z tego powodu bardzo szczęśliwi, bo pierwsi po d*pie dostali by dostawcy. Sam było by tylko lepiej. Moim zdaniem Łowicz jest za duży żeby wchodzić w grę bez znajomości dokładnej analizy przedsiębiorstwa. Wy sami nie wiecie ile macie długu. wszędzie gdzie się wypowiadają dostawcy to każdy mówi o innej kwocie. Kto narobił długu w Łowiczu? Mlekpol a może Mlekovita? To wy wybraliście złodziej a do nas macie pretensje?! Po to są wasze udziały aby spłacić chociaż część tego za co sami odpowiadacie. W jakiś sposób ostatnio ,,połknięta" Sudowia Suwałki jest zadowolona. Kto dostosował się do warunków i wymagań, chociaż takie same są w każdej mleczarni. Oni są zadowolony i duża część rolników po samej wypłacie odrobiła sobie udziały, a różnica na 1 litrze to było 50gr i więcej. A teraz rolnicy mogą się rozwijać i sam zakład również jest modernizowany. I podobnie było by z łowiczem. Zakład byłby zmodernizowany i w ciągu kilku lat na pewno powiększony. Skorzystalibyście wy i pracownicy aktualni i nowi. Wiesz co było powodem, aby polmlek przejął was wszystkich i dla czego dał takie warunki? wątpię. Gdyby lowicz połączył się z mlekpolem albo mlekovitą to ceny na stałe poszybowały by w górę nie tylko w Łowiczu ale i u innych podmiotów aby nie stracić dostawców. Na tym właśnie stracił by polmlek bo musiałby podnieść ostro ceny aby utrzymać dostawców. wiąże się to z tym, że czysty zysk właściciela byłby sporo mniejszy. Dali wam wyższa cenę na rok czy 2 aby nie dopuścić konkurencji na ich teren. Ale się nie bój. jeszcze ceny pójdą w dół, a przynajmniej u takich dostawców poniżej 30tys litrów miesięcznie. Muszą to sobie odbić bo nie są fundacją charytatywną. Tam rządzi właściciel i z dnia na dzień cena mleka może spaść z 1,5zl na 30gr bo nie macie tam żadnego głosu

Do tego umowy mają na 2 lata bez możliwości odejścia co niektórzy co przeszli z Rypina do polmleku, do jednego faceta przyjechali opowiadali że zwrócą zaległą wypłatę za Rypin, facet pojechał   podpisać umowę, w umowie ani słowa o zadośćuczynieniu i nie podpisał ;) dobrze zrobił bo ja też wypowiedzenie złożyłem ;) mam w umowę ze raz w roku 3 miesiące przed końcem roku mogę złożyć wypowiedzenie ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, JohnnyKongo napisał:

Waldemar Wojciechowski - kiedyś leżał z zapita gębą w krzakach a teraz walczy o mleczarnie o Polskę o chłopa o ruch pielgrzymkowy i o miejsce w sejmiku wojewódzkim z listy PIS. Podobno cena w Łowiczu +10 gr.

Ciekawe ile wytrzymają nim bańka pierd#%&ie

Opublikowano
każda umowę można rozwiązać, to tylko chwyt aby głupi rolnik tak myślał. A z tym zadośćuczynieniem bardzo dobrze zrobił bo na pewno nic by nie dostał. niby umowa ustna też jest wiążąca, ale najpierw trzeba to udowodnić
Opublikowano
33 minuty temu, RolnikTivi napisał:

Do tego umowy mają na 2 lata bez możliwości odejścia co niektórzy co przeszli z Rypina do polmleku, do jednego faceta przyjechali opowiadali że zwrócą zaległą wypłatę za Rypin, facet pojechał   podpisać umowę, w umowie ani słowa o zadośćuczynieniu i nie podpisał ;) dobrze zrobił bo ja też wypowiedzenie złożyłem ;) mam w umowę ze raz w roku 3 miesiące przed końcem roku mogę złożyć wypowiedzenie ;)

Nie wiem kto Ci takich bajek naopowiadal . Jest normalnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia 

Opublikowano
7 godzin temu, JohnnyKongo napisał:

Waldemar Wojciechowski - kiedyś leżał z zapita gębą w krzakach a teraz walczy o mleczarnie o Polskę o chłopa o ruch pielgrzymkowy i o miejsce w sejmiku wojewódzkim z listy PIS. Podobno cena w Łowiczu +10 gr.

Przecież ten krzykacz nawet się wypowiedzieć nie umie a chce być w sejmiku województwa? Nic dziwnego że te województwo tak wygląda skoro macie tam takich radnych haha Złym objawem jest to że właściciele spółdzielni nie kierują się własnym dobrem i rozsądkiem tylko słuchają się takich propagandzistów którzy nie wiadomo skąd wyrośli i na czyje polecenie działają. 

Opublikowano

tradycja tradycją a real to co innego jeżeli łowicz się z nikim nie połączy to ja daje noge bo szans raczej nie widzę narazie licze na zdrowy rozsądek i mam nadzieje że dojdzie do połączenia.

• Thanks 1
Opublikowano
skoro chcą samodzielności i ratowania WŁASNEJ spółdzielni, to niech zrzekną się rolnicy wypłaty przez 1, 2 lub3 miesiące oraz wszyscy pracownicy. Wypłaty to jeden z większych kosztów jakie ponosi spółdzielnia. Pospłacają kredyty i zobowiązania i wyjdą na zero albo i na plus. wtedy można zacząć wszystko od nowa. Przypominam to jest WASZA WŁASNOŚĆ i wy za wszystko odpowiadacie
Opublikowano

ponad połowa dostawców Łowicza to mali dostawcy(względem odstawionego surowca) 20k-30k troche ponad 23%, tych ponad 30k było około 3%. Jeśli na zebraniach nie przedstawia się ceny np mlekpolu, tylko wylicza opłaty karne za podwójny zbiornik, przepadek udziałów, minimalny próg dostaw...to wynik głosowania staje się bardziej realny? Wracając do cen ile miałbym w mlekpolu za 35k kg mleka , białko 3,46 tłuszcz 4,5 somat 275

Opublikowano

W Łukowie kiedyś nie płacili i trzeba było przeżyć , tylko to było ponad 20 lat temu.

Opublikowano
50 minut temu, boo45 napisał:

ponad połowa dostawców Łowicza to mali dostawcy(względem odstawionego surowca) 20k-30k troche ponad 23%, tych ponad 30k było około 3%. Jeśli na zebraniach nie przedstawia się ceny np mlekpolu, tylko wylicza opłaty karne za podwójny zbiornik, przepadek udziałów, minimalny próg dostaw...to wynik głosowania staje się bardziej realny? Wracając do cen ile miałbym w mlekpolu za 35k kg mleka , białko 3,46 tłuszcz 4,5 somat 275

z tego co pamiętam to chyba ci się kończy wypowiedzenie w Łowiczu a jeszcze nie wiesz gdzie pójdziesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, boo45 napisał:

Po wrześniowej podwyżce bedzie coś ok. 1,6zł brutto ryczałt przy tej ilości i parametrach

Opublikowano

raczej nie....u mnie było około 16 za przyłączem a 3x razy tyle za samodzielnością.....frekfencja mizerna...ludzie boją się zmian np jak w łowiczu wyjdzie antybiotyk to płaci się za daną komorę....a w innych podmiotach za całe auto lista kar była długa także sami wiecie :( szczerze jeśli na zebraniach byłby ktoś np z mlekpolu(ze względu na ostatni wynik głosowania rady gdzie większość była zslekpolem)to wynik głosowania rolników prawdopodobnie byłby inny. O Łowiczu złego słowa nie powiem, bo jadnak każdy dostawca jakoś się rozwija, pieniążki zawsze na czas, paliwo, serwis dojarki, zbiornika, pasze, nabiał który przywozi kierowca. Dla rolników połączenie z mlekpolem byłoby najlepsze. Majątek by pozostał, jedynie liczba właścicieli się zwiększyła. Większość zdecydowała i należy to uszanować, co będzie czas pokaże.

Opublikowano
1 godzinę temu, boo45 napisał:

raczej nie....u mnie było około 16 za przyłączem a 3x razy tyle za samodzielnością.....frekfencja mizerna...ludzie boją się zmian np jak w łowiczu wyjdzie antybiotyk to płaci się za daną komorę....a w innych podmiotach za całe auto lista kar była długa także sami wiecie :( szczerze jeśli na zebraniach byłby ktoś np z mlekpolu(ze względu na ostatni wynik głosowania rady gdzie większość była zslekpolem)to wynik głosowania rolników prawdopodobnie byłby inny. O Łowiczu złego słowa nie powiem, bo jadnak każdy dostawca jakoś się rozwija, pieniążki zawsze na czas, paliwo, serwis dojarki, zbiornika, pasze, nabiał który przywozi kierowca. Dla rolników połączenie z mlekpolem byłoby najlepsze. Majątek by pozostał, jedynie liczba właścicieli się zwiększyła. Większość zdecydowała i należy to uszanować, co będzie czas pokaże.

Mlekpol Ci udziałów nie odda . 

Opublikowano
4 godziny temu, boo45 napisał:

Nie wiem czy nie można złego słowa powiedzieć, płacili tyle żebyś nie zdechł z głodu,ale i za bardzo się nie rozwijał,nie masz po prostu porównania do innych podmiotow. A teraz zbierają żniwo tego jak płacili,zostali im sami prawie mali bez perspektyw 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v