Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Łatwo się im rozwijać, kiedy  rypią rolnika ile się da i na czym się da a za cały  2018 nawet średniej krajowej ceny nie utrzymają ale grunt to statuetki do kolekcji dokładać i w rankingach  na pierwszym miejscu być

Edytowane przez Jaro70
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie o to chodzi , że taka Mlekovita postępuje jak zwykły prywaciarz, który ma gdzieś rolników a dba tylko o osiągnięcia i wzbogacanie firmy.. nie to co Piątnica, Sierpc , Ryki itd. , gdzie też inwestuja ,a mimo to na pierwszym miejscu jest dostawca i płacą mu godnie za ciężką pracę.

@Thomas2135 a  w poprzednich latach Mlekovita płaciła więcej od innych? Bo chyba nie , więc to nie jest tak , że teraz duże inwestycje to słabo płaci, tylko cały czas mają dostawców gdzieś..

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

Bo w mlekovicie rada nadzorcza nie ma nic do powiedzenia niestety ... Do samego prezesa nie mam zastrzeżeń bo to naprawdę łepski gość ale wiadomo mu najbardziej zależy na biznesie-rozwoju. I tu właśnie powinna być rada aby te dwa odmienne stanowiska nieco zrównoważyc. A jak jest każdy wie nikt nie zadaje pytań tylko ręka do góry. 

Opublikowano

Może i nie płaciła najlepiej ale nie była tak mocno w d. ...e jak obecnie, a jak nie  ma kasy to niech te puchary sprzeda bo ładnie ich się uzbierało -kiedyś  w agrobiznesie pokazali -tylko co nam po nich 

Opublikowano

Zawsze krok tzn kilka-kilkanaście groszy za mlekpolem, gdzie jeszcze udziały pobierają.

Opublikowano
19 minut temu, ChiquitaB napisał:

Z tego co slyszalem to nastepcy brak bo wlasciciel tzn prezes nie ma komu tego przepisac. I znajdz tu zaufanego i zdolnego aby tym zarzadzal. Chyba ze zrobią jakas fuzje

Czyli źadna to spółdzielnia,po prostu prywatna firma, w spółdzielni nie było by problem z e znalezieniem nowego prezesa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Zawsze krok tzn kilka-kilkanaście groszy za mlekpolem, gdzie jeszcze udziały pobierają.

Jak rośnie wartość spółdzielni to i udziały muszą rosnąć chyba logiczne? W Mlekovicie wartość urosła o 300mln zł dostawcy pokrywają kredyt za tą inwestycję a udziału w majątku nie mają. Co niektórzy z tego powodu zaczynają się oburzać. 

Opublikowano

Niech pobierają. Chodzi o to, że wypracowują większy zysk jeśli mogę tak to określić. Rolnik Mlekpolu dostaje wyższą cenę za mleko i jeszcze na udziały wystarcza odłożyć. Kiedyś może te udziały da się odzyskać i będzie niezła premia na starość.

Opublikowano (edytowane)

W sklepie mleko w butelce mlekovita 2,39 Piątnica 2,99. A w dużych sieciach całkiem poniżej 2 zł znajdziecie

18 minut temu, grzesiu napisał:

Jak rośnie wartość spółdzielni to i udziały muszą rosnąć chyba logiczne? W Mlekovicie wartość urosła o 300mln zł dostawcy pokrywają kredyt za tą inwestycję a udziału w majątku nie mają. Co niektórzy z tego powodu zaczynają się oburzać. 

Podziel to na 20 oddzialow

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano
22 godziny temu, DanielFarmer napisał:

uuuu Mońki przyszalały

w tamtym roku premia wynosiła 10 gr za kazdy litr od stycznia do końca listopada to wtedy była wypłata 2.82 na fakturze ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Niech pobierają. Chodzi o to, że wypracowują większy zysk jeśli mogę tak to określić. Rolnik Mlekpolu dostaje wyższą cenę za mleko i jeszcze na udziały wystarcza odłożyć. Kiedyś może te udziały da się odzyskać i będzie niezła premia na starość.

żebyś sie nie zdziwił.....

Dziadkowie byli czlonkami OSM Złotów, rodzice przejeli te udziały i jak zaprzestali produkcji mleka to po blisko 30 latach pobierania 'na udziały' dostali ok 500,-🤔

• Sad 1
Opublikowano
11 minut temu, DanielFarmer napisał:

a podstawowa cena w ciągu 2018 roku jaka była?

u mnie ilość to od 24 do 32 tys miesięcznie a parametry to różnie jak słabsze to powyżej 1,4 a teraz mam białko 3.6 i tłuszcz powyżej 4 to cena z poprzedniej faktury to 1,57 brutto 

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik115 napisał:

16 tys 1,35 zł dla ryczałtowca. Brak słów... Polmlek

I dlatego ja od nich ucieklem. Płaca każdemu inaczej. Jak inne mleczarnie przyjmują to coś podwyżki u nich wyszarpiesz ale jak bessa to i 80 gr. Idź do nich z wypowiedzeniem to Ci dołożą na dwa miesiące 

• Like 1
Opublikowano

criskp86 napisał:

u mnie ilość to od 24 do 32 tys miesięcznie a parametry to różnie jak słabsze to powyżej 1,4 a teraz mam białko 3.6 i tłuszcz powyżej 4 to cena z poprzedniej faktury to 1,57 brutto 

Nie myślałeś do naszej mlekpolowego bagienka się przenieść? zawsze kilka groszy miałbyś więcej

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Pablo16 napisał:

I dlatego ja od nich ucieklem. Płaca każdemu inaczej. Jak inne mleczarnie przyjmują to coś podwyżki u nich wyszarpiesz ale jak bessa to i 80 gr. Idź do nich z wypowiedzeniem to Ci dołożą na dwa miesiące 

Gdzie się przeniosłeś?

Opublikowano

Soltys48 ale też są mleczarnie które wypłacaja tzw. "udziały". Mojemu koledze przepisywali gospodarkę (Młody Rolnik) i wyplacili cała kasę, jak dobrze pamiętam to było ponad 30 tys. 

Opublikowano
15 godzin temu, Jaro70 napisał:

Czyli źadna to spółdzielnia,po prostu prywatna firma, w spółdzielni nie było by problem z e znalezieniem nowego prezesa 

ta  , ta nowy prezes nie problem , tylko pewno dobrze byłoby zeby to jakos prowadził ,  mlekowita sporo odstawia produktow do marketow a tam cene dostaną wiadomo jaką , do biedry wstawiaja nie pod swoją marką tylko  ,mleczna dolina ' do tego cena proszkow mlecznych na swiecie nie powala .Chyba ŁOWICZ   zmieniał prezesa i co ztego ? a tak swoj drogą ile lat prezes MLEKPOLU zarządza spółdzielnią ?

Opublikowano

To dostawy i parametry nie najgorsze mi za przedział 15-30tys tl 4 bi 3.2 proponuje 1,47 netto i teraz ciekawe czy tylko na początku będzie fajnie czy tak jak piszą zależy ile wywalczysz.Znajomy przeszedł ponad 30tys 1.6ma. Znam też takiego 80tys 1.7 także chyba trzeba zaryzykować gorzej chyba nie będzie jak w Łowiczu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v