Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Doloress
Opublikowano
20 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Wie ktoś jak płaci teraz spomlek słyszałem ze ponad 1.6 wychodzi?

Bzdura... przy ładnych parametrach 1.50 netto. 1.60 z dodatkiem z funduszu. 

Opublikowano

Jak by było białko lepsze i na udziały 5 a nie 10 gr. to by było dopiero ładnie, ty będziesz miał pewnie 10 gr. więcej albo i lepiej.

Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał:

zgaduję: Wzbogacisz się na bykach?

chyba, że jesteś spawaczem,to pogratulować 

Co do byków masz rację  mam zamiar trzymać bo szkoda budynków ale głównie dla obornika no i na pewno też jakiś grosz z tego zostanie, mam wystarczająco dużo ziemi żeby przeżyć. Już bardzo dużo w życiu osiągnołem więc jakoś przeżyję. Od 20 lat nie mam nawet jednego dnia wolnego, nawet w gorączce trzeba iść i zapieprzać. Najmądrzejsi  to są ci co mają jeszcze młodych rodziców ,ale i wam się dobre skończ, chyba że macie tak narobione w głowach że tylko pieniądze  nic więcej to życzę powodzenia!

• Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Zdzinio napisał:

Co do byków masz rację  mam zamiar trzymać bo szkoda budynków ale głównie dla obornika no i na pewno też jakiś grosz z tego zostanie, mam wystarczająco dużo ziemi żeby przeżyć. Już bardzo dużo w życiu osiągnołem więc jakoś przeżyję. Od 20 lat nie mam nawet jednego dnia wolnego, nawet w gorączce trzeba iść i zapieprzać. Najmądrzejsi  to są ci co mają jeszcze młodych rodziców ,ale i wam się dobre skończ, chyba że macie tak narobione w głowach że tylko pieniądze  nic więcej to życzę powodzenia

Hahahhahah nie moge z gościa kazdy robi to co lubi. Ake zeby byki trzymać dla obornika to jeszcze tego nie słyszałem hahahahahaahah

Opublikowano
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Hahahhahah nie moge z gościa kazdy robi to co lubi. Ake zeby byki trzymać dla obornika to jeszcze tego nie słyszałem hahahahahaahah

To widocznie jeszcze mało słyszałeś i widziałeś hahahaha!

Opublikowano
17 minut temu, Zdzinio napisał:

To widocznie jeszcze mało słyszałeś i widziałeś hahahaha!

Skoro 25 lat stażu pracy przy bydlew to dla ciebie malo to spoko. 😀 a jak chcesz trzymac byki dla obornika to nie lepiej slome wymiecic wlasnie na drogocenny obornik ??? 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Kurde Ryki Szaleją.Sierpc ładnie,o Piątnicy nie ma co gadać a nasz Łaciaty w środku stawki...

U was planują 20groszy ale to jeszcze nic pewnego 

Opublikowano (edytowane)

Chyba i z tą naszą mlekovitą nie za ciekawie nie to że bez żadnej premii to jeszcze i po parametrach ostro lecą na tłuszczu 0,5 procenta , na białku trochę mniej a wcześniej ich chwaliłem, że  dobrze liczą -cofam tamte słowa . Te nadmierne inwestycje zaczynają nam się odbijać czkawką. 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano

U mnie w górę poszedł tłuszcz i białko. Nie narzekam na to tylko mlika mało przez problemy.

Opublikowano

Do wiosny to w mojej okolicy tynkiem ze scian i wyslodkami beda karmic krowy. Zarcie idzie w mega tempie, sam nie wiem czy mi qq starczy, sianokiszonki z zapasem. Scialem 4ha qq na przyszly rok 8.5 zaplanowane

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

U mnie w górę poszedł tłuszcz i białko. Nie narzekam na to tylko mlika mało przez problemy.

Sprawdzałem parametry w innym labolatorium to tłuszcz miałem 4,73 a z naszej mleczarni 4,26 różnica spora a co za problemy masz?

Mlekovita cena za listopad przedział 20-30 tyś tł 4.26 bi 3.49 1.54 brutto z oceną, jak na lidera, to szału nie ma. ......

Opublikowano

W każdej gazecie tylko puchary i nagrody najlepszy w każdej kategorii a jak się na zebraniu spytałem na którym miejscu jest mlekovita z ceną mleka dla rolnika czy miescimy się w pierwszej 10 to powiedzieli że  takich statystyk nie  prowadzą i tyle w temacie 

59 minut temu, ChiquitaB napisał:

Do wiosny to w mojej okolicy tynkiem ze scian i wyslodkami beda karmic krowy. Zarcie idzie w mega tempie, sam nie wiem czy mi qq starczy, sianokiszonki z zapasem. Scialem 4ha qq na przyszly rok 8.5 zaplanowane

Starej kukurydzy starczy mi do końca stycznia a z tego roku też jest 13ha a i sianokiszonki jest zapasu na pół roku 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Jaro70 napisał:

Sprawdzałem parametry w innym labolatorium to tłuszcz miałem 4,73 a z naszej mleczarni 4,26 różnica spora a co za problemy masz?

Mlekovita cena za listopad przedział 20-30 tyś tł 4.26 bi 3.49 1.54 brutto z oceną, jak na lidera, to szału nie ma. ......

Mlekovita to nie lider zwykły przecietniak , Piątnica, Sierpc to sa liderzy

Edytowane przez Takisobierolnik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.12.2018 o 21:29, mpersen napisał:

Byłem pare dni temu,to mnie prawnikiem straszyli,ze jak nie beda pelne dostawy to mleczarnia poniesie straty,ogolnie cyrk, a co do udzialow to podobno caly czas kraza gdziesz,slowa pana Jablonskiego,cena bez zmian ale wiesz ja bylem jeszcze przed Mikołajkami wiec moze cos sie zmieni XD

Mogą sobie straszyć prawnikiem. Ja przestałem oddawać z dnia na dzień i też mogłem ich straszyć że przez złe zarządzanie spółdzielnią to ja ponoszę straty. Bank ma gdzieś czy mleczarnia płaci 1,20 czy 1,80.

Mlekpol przy tych samych parametrach daje 1,59

Edytowane przez Awdesq123
Opublikowano

Tak na poważnie mówiąc to z Mlekowitą coś nie za bardzo jest... albo tak słabo płaci bo tak chcą albo słabo płaci bo nie stać jej na lepszą cenę co patrząc że niby jest liderem jedno i drugie wydaje się strasznie dziwne... Kasę na proszkownię mieli, na przejęcie kilku zakładów  też tylko czy to teraz nie odbija się czkawką...? Czyżby za zbyt wiele sobie pozwolili? Ja w planach było połączenie z Łowiczem a teraz za grudzień koło 1.40 wyjdzie przy 10-15tyś...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v