Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co poradzić jak tematy się wiążą? Da się tu zacytować niewłaściwy post i przenieść do luźnych rozmów, by tam kontynuować?

Opublikowano
daj spokój. choćby się paliło i waliło to zawsze akurat ten temat będzie zbaczał w innym kierunku. w końcu o maszynach tutaj nie rozmawiamy. Inaczej się nie da. zluzuj majty i dajcie ludziom dalej pisać bo swoim usuwaniem postów robicie jeszcze gorszy burdel. przecież cenę ludzie podają przez 2 lub 3 dni w miesiącu. wam korona z głowy nie spadnie z tego powodu, a jak chce ktoś znaleść cenę to niech 2 czy 3 strony się cofnie i ją znajdzie
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Fakt, że tematy się wiążą, a może tutaj napiszemy tylko suchą cenę i jeszcze raz w luźnych rozmowach też cenę, bo tam można wszystko i to co nam przyjdzie na myśl przy okazji cen. I żeby nie dostać bana ;) obiło mi się o uszy, że Sierpc szykuje ładną premię za każdy litr oddanego mleka przez 11 miesięcy ile to powiem jak będę miała pewniaka.

Opublikowano

Krowiarka napisał:

Fakt, że tematy się wiążą, a może tutaj napiszemy tylko suchą cenę i jeszcze raz w luźnych rozmowach też cenę, bo tam można wszystko i to co nam przyjdzie na myśl przy okazji cen. I żeby nie dostać bana ;) obiło mi się o uszy, że Sierpc szykuje ładną premię za każdy litr oddanego mleka przez 11 miesięcy ile to powiem jak będę miała pewniaka.

krowiarko droga zdradzisz na ile pewne informacjie i o jakich groszach slyszalas

Opublikowano
Dnia 3.12.2018 o 12:28, damianzetor9540 napisał:

Skąd jesteś? Sam jestem ciekaw jak płaci, w tamtym roku byłem tam u niego na tym nowym gospodarstwie prosić o opinię na temat prasy to mleczarnia jeszcze nie była budowana,a ostatnio jechałem to już stoi i mleczarka też jakaś jeździ, chyba że woza tylko swoje mleko z tego starego gospodarstwa od Złoczewa

Odstawiam do Wielunia  , podobno już kilku przeszło  i mieli obiecane po 1,3 ale czy dostali?

Opublikowano

dotarło dotarło i dlatego wywołało to śmiech, ale nie zapominajcie że w mońkach mamy niższą cenę średnio od 10 grosz mlekpolu i mlekowity nawet od hajnówki bo przeskakując próg 19 tyś z 4.4tłi 3.6 białko mieć 1,32netto to nikt mi nie powie,że mamy dobrą cenę więc nawet z tym dodatkiem w skali roku wyjdę gorzej od dostawców  innych mleczarni którzy nie dostaną żadnego dodatku. Jeśli się mylę to uświadomcie mnie

Opublikowano

Czyli miałbyś 1,41 będąc na ryczałcie. W Mlekpolu miałbyś przy tych parametrach z 20gr więcej albo i nie (bywają miesiące że różnice w cennikach się zacierają i są znacznie mniejsze)  .  W dodatku żywienie nonGMO a i premie na koniec roku wcale nie są pewne. 

Opublikowano

arku3060 napisał:

dotarło dotarło i dlatego wywołało to śmiech, ale nie zapominajcie że w mońkach mamy niższą cenę średnio od 10 grosz mlekpolu i mlekowity nawet od hajnówki bo przeskakując próg 19 tyś z 4.4tłi 3.6 białko mieć 1,32netto to nikt mi nie powie,że mamy dobrą cenę więc nawet z tym dodatkiem w skali roku wyjdę gorzej od dostawców  innych mleczarni którzy nie dostaną żadnego dodatku. Jeśli się mylę to uświadomcie mnie

za październik przy tl4,59 i bi 3,54 miałem 1,49 netto do 15tys litrów więc ty w przedziale 15-30 tyś miałbyś co najmniej 1,51 netto może 1,52netto. dodatkowo miałbyś wyniki z każdego lub prawie każdego odbioru z parametrami mleka. w sumie mieszkam kilka km od Moniek i z kim bym nie rozmawiał to wszyscy mówią że mlekpol ma straszne wymagania a jak zaczynam z kimś na ten temat dyskusję to nagle okazuje się że nie taki straszny mlekpol jak go malują 😂 a jak mówię że krowy się leczy, a nie oddaje się mleko ze słoiczka z dobrym mlekiem to nagle oburzenie że nie wiem co mówię. najlepsza reakcja jest jak pokazuje wyniki z komórkami somatycznymi na poziomie 120-150tyś średniej z 3 miesięcy 😅 Da się?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, avanttura napisał:

Odstawiam do Wielunia  , podobno już kilku przeszło  i mieli obiecane po 1,3 ale czy dostali?

Ile masz w Wieluniu ? Dużo litrów? Działa ta mleczarnia jeszcze czy już na skraju upadku? 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano
16 godzin temu, radekz200 napisał:

Ostatnio właśnie chciałem pisać ze mlekovicie teraz bliżej do polmeku niz mlekpolu 🙂 

Musieli coś dać bo rolnicy od nich uciekać zaczęli. 

Przyjdzie kryzys to Polmlek zaorze rolników 

Opublikowano
Dnia ‎04‎.‎12‎.‎2018 o 10:09, ChiquitaB napisał:

3.3 i 4.2 od 10-15 oddzial Świecie swiezo przejety, do znajomego ma przyjechac ktos ale z lidzbarka bo przy ok.25tys litrow ma mniej niz ja za mleko. Ale pewnie odbior i tak ze swiecia bo mamy 30km do nich a tak wcale tu nie brala mlekovita

A lidzbark to nie polmlek? Ja odstawiam też do swiecia .wiadomo, cena zawsze mogła by być wyższa,ale przy Łowiczu to i tak jest dużo lepiej 

Opublikowano

Tam sie w poscie orzanalem bo miala byc Lubawa, podobno od nas by mieli brac do Lubawy tak kier. skupu mowil niby, jeszcze ma przyjechac do znajomego oaobiscie to podjade tez i jak podpasuje mi zeby brala raz ta mleczarnia raz stara to odrazu przechodze. Mam 3msc wypowiedzenia i zabieraja dodatek wiec by sie troche na plus wyszlo. Dzis faktura i cena 1.20 netto za 3.48 i 4.3tl przy niecslych 10tys. Promlecz

Opublikowano
8 godzin temu, nemezis napisał:

Koło za listopad 1,55 netto przy 3,8b , 4,8 tł  4500l/ms bez uż.ml . Niestety  od grudnia obniżka ok 10gr

Chyba trochę popłynął kolega z tą ceną ☺brutto może jakimś cudem tak 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v