Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 26.10.2018 o 19:22, leszek1000 napisał:

Jak teraz mam 1.03 zł a będzie miał 1,35zł to jest dla mnie raj. Przy 10tyś litrów jest sporo więcej kasy 

W skali roku blisko 40k. To już można za tą kasę coś kupić czy zainwestować 

Opublikowano (edytowane)

No wiem. Ale dopiero za rok w grudniu będzie zerwanie umowy

Bo adwokat wysłać mam list, że nie możemy za 3 miesiące zakończyć umowy 

Wypowiedzenie dostali,ale w umowie jest jakiś haczyk. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

radzę ci to skonsultować z prawnikiem, serio

Mlekovita przedział 10-15k 3,6 bi 4,15 tl . 1,51zł brutto

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus11 napisał:

Powoli czas na likwidację produkcji mleka bo to robi się już chore wszystko drożeje a nam znów do dołu. 1.28 netto paranoja

Jak dla Ciebie to mało to musisz się podszkolić jak efektywnie wydawać pieniądze i oszczędzać tam gdzie można. Niech mi ktoś da 1.35 brutto średnio za rok to będę kochał krowy bardziej od kobiety 

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Podejrzewam że to nie żaden haczyk tylko zapewne jest napisane "wypowiedzenie 3 miesiące ze skutkiem na koniec roku" 

Czyli czy założysz wypowiedzenie 2 stycznia czy 30 września to wyjdzie na to samo

Taki zapis jest w 99% mleczarni, tylko czasami jest nie 3 tylko 6 miesięcy

Opublikowano

Tymi umowami powinien się zająć  UOKiK powinno być 3 mies i możemy iść dokąd chcemy a nie z końcem roku dopiero. To poniekąd ograniczanie swobody. Co do samej ceny to moja 'kochana' Mlekowita ostatnio coś słabo chyba sobie radzi jeśli chodzi o zbyt, duże promocje w marketach np masło po 2.99zł a i po promocji też na półce najtańsze masło to z Mlekowity. Produkty słabe niestety mają w szczególności sery. Masło to z centrali to do masła niepodobne, moje z oddziału to przynajmniej pachnie jak trzeba.

A tak w innej kwestii czy ktoś z was albo któryś z waszych znajomych wygrał z Mleczarnią jeśli chodzi i oszukiwanie na parametrach/litrach? Był ktoś na tyle uparty że walczył z nimi? (ale to na pewno mleczarnia i tak go wyrzuciła i powód i tak zawsze się znajdzie). Jest  jakiś sposób żeby pobierać wiarygodne próbki z tych samych dni co mleczarnia bierze? Znam przypadek, że rodzice i syn oddają mleko z jednego schładzalnika i kierowca bierze 2 próbki i różne wyniki wychodzą. Młody ma gorsze

Opublikowano

Czy w mlekovicie czy mlekpolu to standard i se możesz... jesteśmy szarakami i nic nie da się udowodnić. Nie jeden badał na własną rękę, dochodził swego i co...tylko problemów se najszybciej można narobić, a i tak tego nie uwzględnią. Stoją na wygranej pozycji. Dużo Cię oszukują?

Opublikowano

wytłumacz mi na przykładzie mlekpolu jak mogą rolnika oszukiwać na parametrach? Nie wiem jak inni, ale u mnie nie ma tak, że zmieniły się parametry ot tak. Zawsze jest to albo zmiana paszy albo zasuszenie lub wycielenie krowy. Praktycznie cały czas mam białko >3,3 dochodzące np.  teraz 3,6 i to od połowy września i tłuszcz nie mniej jak 4,5. oczywiście jakieś wyjątki się zdarzają ale to nie jest odchylenie na poziomie 0,5% z dnia na dzień. Jeżeli tak bardzo mnie mlekpol okrada, to ile powinienem mieć białka? 4%? Nie raz i nie dwa woziłem mleko od pojedyńczych sztuk do badania na antybiotyk lub somatyczne i brałem przy okazji próby ze zbiornika. Zawsze się parametry zgadzały a somatyka się trochę różniła ale pi razy drzwi chyba nie więcej jak 15-20tyś. bakterii, ale nie pamiętam gdzie więcej i jaka dokładnie różnica 

Opublikowano

Wy macie ubaw a dla mnie ten temat jest żałosny, a dokładniej zachowanie pewnych delikwentów. Ledwo komu zabiorą 5 groszy i już narzekanie bo mleko po 1.40 albo 1.50 zł i k**wa k**wa likwidacja, nie ma sensu robić i to wieczne narzekanie. Mi za 2017 wyszła średnia 1.35 brutto i to była najlepsza cena za mleko jaka moja mleczarnia mi płaciła na przestrzeni ostatnich 10 lat, a taki mlekpol czy Mlekovita na mój litraż dałby spokojnie 1.5 albo i lepiej nie wspominając o Piątnicy itp. 

Za ten rok jak średnia wyjdzie 1.17-1.2 zł brutto to będzie już dobrze, doje za 20-30 groszy taniej niż większość tych krzykaczy tutaj, a znajdą się pewnie i osoby co mają jeszcze gorzej. 

I jakoś bez żadnych prowow wymieniłem z połowy park maszynowy na nowy, ciągnik nowy też sobie w tym roku kupiłem, więc albo ze mną jest coś nie tak albo już sam nie wiem, no chyba że Wy chcecie z 1 krowy średnio robić na rok czystego dochodu z 5 tysięcy, i mając teraz z 50 sztuk to parę lat i milioner. 

• Like 1
Opublikowano
wiesz co było żałosne? napisanie że będziesz bardziej kochał krowy jak kobiety. są ważniejsze rzeczy od krów i pieniędzy. zapytaj się @pedro2 czy jak by było mleko po 2zl to dalej by hodował krowy mimo swojego stanu zdrowia? i co uważasz że pieniędzmi można sobie nadrobić wakacje albo wspólne chwile z rodziną? zastanów się nad sobą a przede wszystkim pomysł o tym co napisałeś, bo sam z siebie zrobiłeś bałwana, a ci ,,delikwenci" widocznie potrafią cenić swoją pracę a przedewszystkim to co tracą przez te twoje kochane krówki
  • Like 4
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Bez przesady. Nie trzeba być psychologiem, żeby wiedzieć, że kolega nie mówi poważnie o kochaniu krów.

Jak nie będzie dał rady wstać z łóżka, to z niego nie wstanie. Póki co, to da radę i doi i chciałby za to dobre pieniądze. Ja tu nic dziwnego nie widzę.

PS. Z całym szacunkiem, Karol i Pedro, nie chcę Was urazić i życzę Wam zdrowia, ale przez wzgląd na stan Waszego zdrowia kolega nie będzie zwijał interesu.

Edytowane przez LTZ55a
  • Like 1
Opublikowano
nie jestem chory w żadnym wypadku i nikomu tego nie życzę, ale są takie choroby jak w przypadku pedro2, że mimo że wszystko jest ok, to z zwierząt musi zrezygnować bo może nie dożyć 50 lat. są choroby i są wypadki. w ubiegłym roku dopadło mnie zapalenie płuc to po 5min pracy przy bydle musiałem sobie przerwę robić bo robiło mi się słabo. wiecie jak to wygląda jak 60letni ojciec musi sam 80szt bydła oporzadzić mimo że krowy dostają prosto z wozu? 4godziny rano 4 wieczorem a w między czasie sam co zdążysz zrobić? W sezonie bez ludzi nic nie zrobisz. teraz na troche wiekszym gospodarstwie trzeba 2 facetów bo sam się człowiek zajeździ i mam na to doskonały przykład w rodzinie. teraz córka z żoną same prowadzą gospodarstwo 40 mlecznic +młodzież bo prow ich obowiązuje do końca roku i nie mogą zlikwidować bydła. po prostu trzeba przy swoich planach brać poprawkę w przypadku niespodziewanej choroby lub wypadku
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v