Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, leszek1000 napisał:

curiavia Inowrocław  12tyś l 1.02 zł. Super kto ma mniej ? 

8tys. i 0.97zl. Też Cuiavia...

Każdy mi mówi, że mleko pewnie mi zdrozalo, bo cena masła szaleje, no taki ch... Od sierpnia 2gr mniej od jednostki białka 

Opublikowano
właśnie te mleko Eko jest z certyfikowanych gospodarstw. puki co chyba większość tego mleka przyjeżdża z Litwy gdzie są 2 (słownie DWA) gospodarstwa oddające mleko do Piątnicy. Ale chyba o ich wielkości nie muszę pisać. U nas przejście na ekologie to nie takie cyk i już. kolega od lat prowadzi ponad 100ha gosp. na ekologi i ma te Unijne certyfikaty. teraz odchodzi z mlekpolu właśnie do Piątnicy. Zauważcie że na etykietach z mlekiem Eko nie ma made in Poland tylko EU.
Opublikowano
28 minut temu, leszek1000 napisał:

Ja planuję się przenieś,albo likwidacja. Nie za takie pieniądze. Zbudował proszkownie i teraz na kredyty potrzebuję 

Do jakiej mleczarni przenosiny planujesz?

Opublikowano
9 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ja planuję się przenieś,albo likwidacja. Nie za takie pieniądze. Zbudował proszkownie i teraz na kredyty potrzebuję 

Pośrednik z Gniezna to jest Intermilk? A o lacpolu nie myślałeś?  Jeżdżą chyba w strony Inowrocławia.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Nie wiem. Nawet z prezes nawet przyjechał. Lacpol pierwsze słyszę. Chcieliśmy do strzałkowa tam cena 1,4,ale już więcej nie chcieli. 

Jak chcesz się przenieść to lepiej do jakiegoś większego podmiotu, bo w mniejszym to za jakiś czas może być to samo 

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Jak chcesz się przenieść to lepiej do jakiegoś większego podmiotu, bo w mniejszym to za jakiś czas może być to samo 

Nie  konieczne duży będzie lepiej płacił  np. Piątnica nie duża mleczarnia a rolnikom od ponad 10 lat płaci najlepszą cenę z całej Polski i żaden mlekpol czy mlekovita nigdy jej nie dorówna  w kwestii ceny dla rolnika. ......

Opublikowano
4 godziny temu, Piotrass napisał:

Jaka cena w mleczarniach Osm Koło, Mlekowita ,Polmlek przy ponad 60 tys litrow tl 4,2 bialko 3,4, obecnie w swojej mleczarni otrzymuje 1,27 netto,

Przy takiej ilosci i parametrach jakbys dobrze gadal ,to w polmleku mialbys 1.5 - 1.6 brutto. A np. O Gizycku nie myslales? Oni przyjmują i tam byś miał 1.7

Z taka iloscia to polmlek lepszy od mlekovity. 

Opublikowano
8 minut temu, leszek1000 napisał:

Jak mleczarnia ma dobre produkty i zbyt. To cena będzie zawsze dobra . 

I musi się jeszcze chcieć podzielić zyskiem a nie  tak jak inni nie  długo prezesi będą latać prywatnymi odrzutowcami a producenci mleka rowerami 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak mleczarnia ma dobre produkty i zbyt. To cena będzie zawsze dobra . 

Markę raczej. Idą w produkt luksusowy, ekologiczny  a na taki zawsze klient z grubszym portfelem się znajdzie. Ten trend się pogłębia. Nawet Mlekpol i Mlekovita mają wymuszone przez markety bez GMO. Za parę lat będą żądać eko?

Prawda. Ale nasz prezes ma gdzieś rolników. 

Tyle płacić przy obecnej sytuacji na rynku to tragedia. Ale prezes choć na tyle przytomny by ciąć koszty by... nie było jak w Łowiczu czy Rotr. Słabe pocieszenie, wiem.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
Dnia 12.09.2018 o 16:39, Xawier napisał:

Mi zawsze gorzej wychodzą jak z oceną białko się zgadza ale tłuszcz to jakaś masakra najwięcej to ponad 1% ukradli

u mnie to samo tłuszcz się nie zgadza w tym msc o 0,5%

Opublikowano
9 godzin temu, xzzz napisał:

u mnie to samo tłuszcz się nie zgadza w tym msc o 0,5%

Nigdy parametry się nie będą zgadzać toćka w toćkę bo są inaczej liczone w federacji liczą od każdej sztuki i nie uwzględniają ilości mleka ile dana sztuka da a jedna  da 5l o tł   5% a druga 30 litrów o tł 3.o  i jak mają wyjść te same parametry,  w federacji wyjdzie im wtedy tł 4 a w mleczarni może być  3.5

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v