Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krowiarka bez urazy, ale przerwijcie już to  pierdolamento o waszej sierpcolandii bo w doope nie lezie.  jest akurat czas kiedy ludzie faktury dostają, czlowiek chce zobaczyć a tu...... Zaraz jeszcze napiszecie, że waszym sierpczankom to można raciczki całować. 

• Haha 2
Opublikowano

Pfff czego zazdrościć? tej ułomności, która przejawia się chorym samozachwytem i przekonaniem, że wszyscy inni doją żur? Sorry kobito zejdź na ziemię 

Bo nie mowa teraz o cenach itd tylko o tym jak przedstawiasz jakas swoją wizję 

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano

Jaka zazdrość.  Więc ile dostają dostawcy z Zuromina ,mniej od Was 10-20groszy bo jakoś nikt nie chce powiedzieć jak Was broni mleczarnia w zurominie? dając gorszą cenę niż w zakładzie w Sierpcu? 

Opublikowano

Nie znam nikogo z tamtych terenów ale w tamtym roku prezes osm Sierpc chyba w poradniku rolniczym zdementował te informacje, gdyby kłamał to myślę że ktoś z Żuromina by o tym napisał. Też to trochę dziwny tok rozumowania, raz twierdzisz że kupują taniej, raz ze w Żurominie płacą taniej, dla mnie to się ani kupy ani d*py nie trzyma 

Opublikowano

Fajnie że wam tak płacą u mnie przejęli w tamtym roku prawie wszystkich dostawców z sąsiedniej wioski po zlikwidowanym Danone ja jestem w president pije swoje mleko nie bronię ich bo to Francuzi i na pewno by nas kopneli w pupę ale w kryzysie nie zeszli poniżej 1 zł a cenę mam Koło 1.62 nie mam jeszcze faktóry ps prób mleka też nie da rady załatwić że słoiczka 

Opublikowano
21 minut temu, zkordalski napisał:

Jaka zazdrość.  Więc ile dostają dostawcy z Zuromina ,mniej od Was 10-20groszy bo jakoś nikt nie chce powiedzieć jak Was broni mleczarnia w zurominie? dając gorszą cenę niż w zakładzie w Sierpcu? 

Mam dużo znajomych, bo byli w Żurominie i po przejęciu są wniebowzięci ;)

Opublikowano (edytowane)

Krowiarkach to patriotka ale przesadza. Ja też uwielbiam SWOJ SPOMLEK i to bardzo prawda ZosiuSamosiu??

Jak by każdy Polak podchodził patriotycznie- konsumencki podczas zakupów to może nie mieli byśmy kryzysu. Nie biorąc już pod uwagę kupowania sera po 9 zł i pchanie go na rynek przez lidera mleczarstwa z rozbujany ego.... Śmiech....:) Nam też kiedyś od tego lidera prawie mleko świeże wybuchło:)

Edytowane przez Skubis69
Pdf
Opublikowano

Ludzie aż taki syf oddają ze nie chca napić się swojego mleka? U mnie somatyka 250 średnio się trzyma i mleko ze zbiornika cały czas pije i małe dzieci też. Ile u was potrącona na udziały i jakie korzyści macie bedac udziałowcami? 

Opublikowano

Ten nasz lider ciągnie ten ser z jednego powodu aby zdestabilizowac rynek i obniżyć cenę mleka przerzutowego na którym opiera swoją produkcji w 25-30% i również u swoich dostawców którzy widząc wyższa cenę u sąsiednich mleczarnia zanadto narzekają. 

Opublikowano (edytowane)

Żadnych korzyści nie ma z udziałów. @Krowiarka jaką masz średnią komórek i bakterii na fakturze? 

Chciałem dostać aktualny cennik Mlekovity i nie dali. Kierownik pozwolił co najwyżej popatrzeć. Niewiele się zmieniło w porównaniu z tym co wrzucał @PATr

Łodczepczepta się łod Mlekovity dobra!xD

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No nic dziwnego jak mieli po 90 groszy a potem więcej.  Tylko ja chce się dowiedzieć ile dostają dostawcy OSM SIERPC oddział Żuromin bo już wiemy że  mniej niż główna.  Więc ? Czemu nikt tego tematu nie chce wyjaśnić 10-20 groszy mniej a jest to pewne bo przedstawiciel od pasz rozmawiał i z dostawcami z Sierpca i Żuromin i to rolnicy mówili którzy oddają właśnie mleko . Jakiś temat Tabu czy co

Opublikowano

Panowie po co ta agresja:D

Teście mojej szwagierki oddają do żuromina. Owszem dostają o 20 gr mniej niż ja. Ale to tylko i wyłącznie dlatego że mają 7 krów i sporo mniej przedziałów ilościowych. A u nas każdy przedział to 4gr.  I są zachwyceni. Przed przejęciem dostawali po 70gr za mleko. Po dostali z miesiąca na miesiąc  1,4zł. 

Nie mamy wygórowanego ego, poprostu bronimy swojego zakładu bo traktujemy go jak naszą wspólną własność. Owszem kroi nam udziały ale te pieniądze nie idą na byle co. Tylko z tych pieniędzy udzielane są nisko oprocentowane kredyty dla rolników, oprocentowane na 4%. A na koniec roku mleczarnia oblicza dochody, koszty, pieniądze potrzebne na inwestycje i to co zostaje wypłaca w postaci premi rolnikom. Dlatego od września do listopada mieliśmy na fakturach 1.9zł, a nawet i 2 zł się trafiło. Zresztą podobną politykę prowadzi sporo spółdzielni. Niestety niektóre zachowują się jak prywaciarze i w zasadzie rada nadzorca nie ma żadnego spływu na nic, a pieniądze co zarobi idą na niewiadomo co.

Co do wyników to mam 200tys somatyków i 20 tys bakteri. Próg jest u nas 400tys somatyków i 100tys bakteri. Gdy złe wyniki utrzymują się przez dłuższy czas wywalają  cię z mleczarni.

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Thomas2135 napisał:

Żadnych korzyści nie ma z udziałów. @Krowiarka jaką masz średnią komórek i bakterii na fakturze? 

Chciałem dostać aktualny cennik Mlekovity i nie dali. Kierownik pozwolił co najwyżej popatrzeć. Niewiele się zmieniło w porównaniu z tym co wrzucał @PATr

Łodczepczepta się łod Mlekovity dobra!xD

Bo tam jest taka zasada od kilku lat, popatrzeć można ale o kopii to nawet nie chcą słyszeć, jedynie można go uzyskać jak instruktor przyjedzie do ciebie i sam sobie zrobisz kopie bo on też ma tylko jeden żeby przypadkiem nie rozdał

Opublikowano

Ja brałem z mleczarni na 1.5% ....a były i na 1 tylko okres spłaty 1 rok.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DanielFarmer napisał:

Sapinski pod trybunał stanu! Kolaboruje z Niemcami :)
Bugii nisko oprocentowany kredyt 4%? buahaha.Przeciez na 4,2-4,3 to od ręki dostaniesz w banku komercyjnym.

Hmm, 4% to raczej z dopłatą z agencji. A na obróbkę pola na wiosnę lub inne szybko potrzebne wydatki to ja w banku widziałem po 12% jak się podliczyło wszystko.  Zresztą te zarobione 4%przez mleczarnię  i tak wróci do dostawców na koniec roku w postaci premi.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
Ehh Bugii jaki Ty naiwny,wierzysz w te wykresy i informacje które Ci na koniec roku dają?Nam też premie co roku dają w grudniu z nadwyżki ale nie wierzę że ostatni grosz Ci oddadzą i wszystko co Ci się należy.Ale dobra nie ten temat,czekamy na cenę za marzec....
Opublikowano

Wszystkiego nie mogą Ci oddać, za coś muszą inwestować. Jeśli dobrze pamiętam to Sierpc w 2017 zarobił 13 mln. Co do Żuromina ro wątpię żeby dostawali mniej, a już jak słyszę że ktoś coś komuś powiedział bo od kogoś słyszał to wgl wiarygodność spada do zera. Mi też jeden przedstawiciel od pasz powiedział że w życiu nawet 10tys nie wyciągnę od krowy. W tym momencie jest ponad 11...

Opublikowano (edytowane)

Mówili to dostawcy z Zuromina. Więc są to fakty tylko moje pytanie brzmi ile mniej. Nic więcej .

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
59 minut temu, zkordalski napisał:

No nic dziwnego jak mieli po 90 groszy a potem więcej.  Tylko ja chce się dowiedzieć ile dostają dostawcy OSM SIERPC oddział Żuromin bo już wiemy że  mniej niż główna.  Więc ? Czemu nikt tego tematu nie chce wyjaśnić 10-20 groszy mniej a jest to pewne bo przedstawiciel od pasz rozmawiał i z dostawcami z Sierpca i Żuromin i to rolnicy mówili którzy oddają właśnie mleko . Jakiś temat Tabu czy co

Człowieku sam sobie strzeliles w stopę. Raz wiesz to od przedstawiciela pasz, raz mówili ci to dostawcy z Żuromina. Każdy w aneksie który podpisywał ma wyszczególnione za co i ile płacą. Daj mi wartości z faktury za mleko a powiem ci po ile wyjdzie. Tylko z faktury a nie ze ktoś tam powiedział że słyszał jak pod sklepem mówią że Józka szwagier ma kolegę co jego brat ma tłuszcz 4,5

• Like 1
Opublikowano

OSM Szczekociny 1,22 brutto poniżej 10 tyś za luty. Od 10 jest +7 gr ale w lutym tylko 14 razy :) W marcu powinno być około 11 ale ten próg 10 jest niemozliwy. Ja od roku tylko 2 razy spadłem poniżej tych 10 ale większość nigdy nie miała. Mleczarnia ma bardzo dużo małych i zrobili próg bez sensu 4-10tyś w którym mają zdecydowaną większość dostawców. Trzy progi  poniżej są po 1 grosz każdy a tu 7 :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v