Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajna dupa była, ubrana jak do biura a nie na gospodarstwo, pożartowaliśmy, wypełniła papiery a raczej przepisała z kontroli oddziału powiatowego i pojechała. Tylko raz miałem taką kontrol, to była raczej kontrola kontroli.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Miałem 21.01

Sprawdzają ogólnie pomieszczenia, mierzą , kolczyki czy wszystkie są i czy nie ma w nie ingerencji, paszporty czy podpisane i czy z tyłu jest obecny właściciel, karty leczenia, leki dezynfekujące, VIRKON

Z czego Masz kontrolę? Dobrostan? Cross?

Nie pytałem tylko powiedziała o tych rzeczach co pisałem żeby przygotowac, a więcej nic nie mówiła. Prawdopodobnie to największa skuzbistka czyli może się przyjedzie.... c wszystkiego. 

Opublikowano

To przygotuj jak wyżej było pisane, jak będą jakieś braki to grzecznie z nią i powiedz,ze uzupełnisz

1 minutę temu, artek27 napisał:

Nie pytałem tylko powiedziała o tych rzeczach co pisałem żeby przygotowac, a więcej nic nie mówiła. Prawdopodobnie to największa skuzbistka czyli może się przyjedzie.... c wszystkiego. 

Przed chwilą, slawek74 napisał:

przez kilkanaście lat nie miałem kontroli jednoosobowej oprócz takich z mleczarni

z IW zawsze pojedynczo z arimr w parach

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

przez kilkanaście lat nie miałem kontroli jednoosobowej oprócz takich z mleczarni

Pojedynczo kiedyś była pani z  weterynarii i chciała łapać krowie siuśki. 

Opublikowano

U nas zawsze sami jeżdżą i zalezy na kogo się trafi. Papiery to ksiega bydla, jak samemu pasze robisz to zapis kiedy i z czego i w jakich proporcjach. Kiedy trutki wykładane i to tez musisz mieć zapisane, księgę oprysków. Kurs na opryskiwacze, aktualne badania, badania wody własnej bądź z gminy tej z ich ujęcia, do tego ostatnia faktura za wode. Faktury za mleko z parametrami.  Szafka na śor, stacje deratyzacyjne musza być. Srodek dezynfekcyjny, ewentualne leki pochować zeby nikt nie widział. Kolczyki musza być oba a jak nie ma to szybko zamawiać, u mnie przeszlo jak kilka brakowało ze juz mam zamowione i ksero kartki pokazałem jej. Ogolnie czystość, atestu dojarki nie wolali bo miałem dopiero założona, pasze na paletach, . W 5 lat mialem 3 kontrole, dzisiaj miałem ubój z koniecznosci i byl powiatowy, zobaczyl ze obore stawiam to juz sie zapowiedział ze wpadnie jak bedzie gotowa😅 co do krowy, 2 dni temu juz stala sama a wczoraj jak by ją pieruny strzelił, zero czucia tylnich nóg i dzisiaj poszla na mięso chociaż cos za nią wpadnie ale masakra wet nie wiedział co ja sieklo i przestała jesc odrazu. 

Opublikowano
32 minuty temu, soltys48 napisał:

To przygotuj jak wyżej było pisane, jak będą jakieś braki to grzecznie z nią i powiedz,ze uzupełnisz

z IW zawsze pojedynczo z arimr w parach

Jaka różnica między dobrostanem a cross? 

20 minut temu, ChiquitaB napisał:

U nas zawsze sami jeżdżą i zalezy na kogo się trafi. Papiery to ksiega bydla, jak samemu pasze robisz to zapis kiedy i z czego i w jakich proporcjach. Kiedy trutki wykładane i to tez musisz mieć zapisane, księgę oprysków. Kurs na opryskiwacze, aktualne badania, badania wody własnej bądź z gminy tej z ich ujęcia, do tego ostatnia faktura za wode. Faktury za mleko z parametrami.  Szafka na śor, stacje deratyzacyjne musza być. Srodek dezynfekcyjny, ewentualne leki pochować zeby nikt nie widział. Kolczyki musza być oba a jak nie ma to szybko zamawiać, u mnie przeszlo jak kilka brakowało ze juz mam zamowione i ksero kartki pokazałem jej. Ogolnie czystość, atestu dojarki nie wolali bo miałem dopiero założona, pasze na paletach, . W 5 lat mialem 3 kontrole, dzisiaj miałem ubój z koniecznosci i byl powiatowy, zobaczyl ze obore stawiam to juz sie zapowiedział ze wpadnie jak bedzie gotowa😅 co do krowy, 2 dni temu juz stala sama a wczoraj jak by ją pieruny strzelił, zero czucia tylnich nóg i dzisiaj poszla na mięso chociaż cos za nią wpadnie ale masakra wet nie wiedział co ja sieklo i przestała jesc odrazu. 

Ja ostatnio miałem w 2017 kontrolę. 

Opublikowano
2 godziny temu, dejmian90 napisał:

Jakiej mocy agregat prądotwórczy jest potrzebny żeby dał radę obsługiwać dojarkę konwiową i zbiornik 800  litrów? Starczy 7,5 kw czy jednak potrzeba 9?

Konwiową, wannę i wyciąg do obornika chińczyk 5,5kW ciągał

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał:

U mnie chcieli jeszcze zaświadczenie że woda jest przydatna do użytku i książeczka zdrowia.

1 godzinę temu, Tuńczyk napisał:

Ja korzystam z wody z wodociągów to jeszcze fakturę chciał zobaczyć

U nas na wodę mimo że z wodociągów to i tak chcieli badanie żebyśmy sami robili badanie na swój koszt dodatkowo

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

. Masz szczęście że powiadomili, mi to się trafiło dwie godziny przed,i kilka kontroli [nie wiem 6-7-8 ],,z partyzanta''. Tak że papiery na bieżąco, bo nie znasz dnia ani godziny. A znam takiego że oprócz coś tam ze świniami ,nie miał nigdy.  i ,najważniejsze nie podskakuj ,[ bo mogą zdarzyć się osobniki z innego wymiaru i cię nie zrozumieją😶], i do kawy coś

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Ogolnie kazda kontrole mialem zapowiedziana minimum 2 tyg przed. Jedna mi nie pasowała bo zniwa itp to kazała zgłosić się za miesiąc i jak sam zadzwoniłem to juz plusik złapałem bo mowila ze nikt nigdy nie oddzwania 😆

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Magic jaka podbudowę masz? Ten proponował kruszywo 10cm b10 - 25cm podsypka 4cm i kostka...

Dwie frakcje kruszywa łącznie 40cm, 15 cm c12, podsypka i kostka

Opublikowano (edytowane)

Jest ogolnie lista ubojni które to robia, u mnie jest 10km ode mnie. Trzeba umówić powiatowego weta na ta sama godzine co tych z ubojni, on bada i mówi czy mogą zabijać i pismo wystawia i tyle, jak temp by miala to odpada odrazu na starcie. Zobaczymy ile wyjdzie za nią ale dosyc ladnie wyglądała a lepsze to niż by miala zdechnac. Całość zajęła im 45 minut od zajechania na podworko do wyjechania , jak masz tura czy ładowarkę to mowil ze 25 minut maks im schodzi

Edytowane przez ChiquitaB