Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Troker1979 napisał:

Nie zgłaszaj tej sztuki na dopłaty a i jeszcze zapytaj w ARIMR czy podkładki z odpowiednią datą nie da się podłożyć(choć pewnie nie te czasy. Zawsze można zwalić na irz że coś tam się chyba zawiesiło a rejestrowało się na 7 dzień i ups po terminie).

Chodzi bardziej o to że sprzedałem cielaka i zapomniałem przemieścić. Chociaż wchodziłem w irz i nie mam propozycji do przemieszczenia więc ten gość tego też nie zrobił. Także temat rozwiązany. Datę sie wpiszę żeby pasowało:)

@ChiquitaB kontrolę to ja mam co roku. Niby komputer losuje a od 3 lat jest kontrola u mnie. Powód to parę obór wolnostanowiskowych na gminie a mają jakąś liczbę do sprawdzenia co roku. Więc kontrolują cały czas tych samych 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

To luz zdzwonić się z kupcem i tyle.

Miałem to samo po przejęciu gosp 3 kontrolę przez 3 lata. Teraz w grudniu miałem z dobrostanu a w styczniu z mleka. Jeszcze została z agencji na resztę pierdół ale mam nadzieję że nie bedzie

Opublikowano
55 minut temu, krzychu121 napisał:

Chodzi bardziej o to że sprzedałem cielaka i zapomniałem przemieścić. Chociaż wchodziłem w irz i nie mam propozycji do przemieszczenia więc ten gość tego też nie zrobił. Także temat rozwiązany. Datę sie wpiszę żeby pasowało:)

@ChiquitaB kontrolę to ja mam co roku. Niby komputer losuje a od 3 lat jest kontrola u mnie. Powód to parę obór wolnostanowiskowych na gminie a mają jakąś liczbę do sprawdzenia co roku. Więc kontrolują cały czas tych samych 

Bo teraz propozycje chyba nie przychodzą ,brałem od koleżanki byczka i ona to zgłosiła przez irz ,a ja żadnej propozycji nie dostałem .

Opublikowano

Witam

Nie wiecie czy można jakoś poprawić błąd w przemieszczaniu bydła, zamiast daty przemieszczenia wpisałem datę urodzenia i już jest problem bo ten co mi sprzedał, wpisał inną datę.

Opublikowano
7 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Jak akurat do kontroli ci nie wytypują to i kary raczej nie nałożą

Naszły mnie słuchy że agrocentrum przymierza się do dawania budek dla cielakow na zasadach jak silosy

Biofeed daje od kilku lat, Cargill też więc bardzo możliwe. Firmy cały czas szukają jak uwiązać do siebie rolników 

Opublikowano (edytowane)

Rezygnacja z doplat nie zwalnia cie z przestrzegania ich wymogow😑 jestem ciekawy jak rozumieć to ich wymagania 3 upraw i zmianowanie. Niby przy powyżej 75% roślin pastewnych to nie będzie dotyczyło ale czy np qq na zielone będą liczyli jako pastewne? Mam same lucerny i qq. I bądź tu mądry. Ugorowanie juz w tym roku trzeba wpisać ale może być z działka że zbożem itd ale np zmianowanie i monokultura juz leczona wstecz.

Ten byczek to czysty hf ni w ząb ni ma nic z bs

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
38 minut temu, Kierownik napisał:

kto z Was hodowców bydła mlecznego myślał już nad rezygnacja z dopłat? Teraz podstawa będzie dosyć niska. do tego ugorowanie.

Czemu chcesz rezygnować ? Jakiś idiota to wymyśla ale nie wiem czy można zrezygnować z dopłat i automatycznie wymogów 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Ten byczek to czysty hf ni w ząb ni ma nic z bs

Wiem właśnie, chciałem urozmaicenia i pokryłem bs a tu i tak wyszedł Hf 😁 Albo mnie wet w konia zrobił ? 🧐😄

Opublikowano
krzychu121 napisał:

38 minut temu, Kierownik napisał:

kto z Was hodowców bydła mlecznego myślał już nad rezygnacja z dopłat? Teraz podstawa będzie dosyć niska. do tego ugorowanie.

Czemu chcesz rezygnować ? Jakiś idiota to wymyśla ale nie wiem czy można zrezygnować z dopłat i automatycznie wymogów 

z tego co wiem to kary za nieprzestrzeganie ichniejszych norm to ucinanie procentów z dopłat, a jak nie składam wniosku o dopłaty to nie ma kary.... czy źle rozumiem?

Opublikowano

Juuuuuu ,dać ciepłej qq ,czy innej kiszonki ,to potem tematu  nie można opanować . Ostatnie wiatry przez dziurę napompowały mi pryzmę jak balon ,to musi być siła ,wszelkie opony na bok pozwalało . Tam będę miał ,,dobrze''😐 , Folię kupiłem jakąś skandynawską ,czarno białą ,z czymś tam co odstrasza gryzonie . Pewnie   horrory  im opowiada ,a te zapewne głuche i ją jeb.. 😐

Opublikowano
3 godziny temu, Eliot napisał:

Ostatnio wyskoczyły mi duże komórki somatyczne, macie dobry produkt na mykotosyny który nie wiąże witamin??

Ale w całym stadzie czy jakieś pojedyncze sztuki Ci tak nabily?