Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja tak zrobiłem ostatnio z tą dolną gumą na łączeniu gardzieli z kombajnem. Zamówiłem pasek zbrojonej gumy 4mm na allegro (jedna firma tnie każdą długość co 10cm) i wyszło mnie z przesyłką 36zł i nie 180 jak jest w jednym ze sklepów.

• Like 1
Opublikowano

W kwestii gumy my założyliśmy bizonowską. 

Mam takie zapytanie odnośnie panewek na lewatorach. Według katalogu są tam 4 numery z tego co się zorientowałem po niemieckich stronach z częściami jest to numer 618186 tylko po co pozostałe numery.

Opublikowano (edytowane)

A tak pytanie z innej beczki. Ma ktoś na sprzedaż podbieracze wyległego zboża do mercatora? Są dostępne w sklepach nawet nie tak drogie ale nie jestem pewny co ich jakości. Chyba że ktoś może polecić konkretne.

Edytowane przez wojtek5477
Opublikowano

Podspawywanie płaskownika nic nie daje!! Trzeba raczej nowe ,one muszą być sprężyste, a płaskownik się wygnie i kicha! Pewnych rzeczy nie da się przerobić ,trzeba dedykowane!

Miałem taki kombajn, ogólnie ok, pasy Gates kupowałem i się sprawdziły, łożyska ten najtańsze NIE radzę zakładać, !! dobre są  słowackie INA, dużo tańsze niż oryginał  a jakoś porównywalna

Opublikowano

Mam pytanie co do tylnej osi. Musiałem zmienić oponę z oryginalnej na 11.5/80-15.3 i widzę ze będzie  przycierać o końcówkę drążka od strony siłownika. Nie bardzo jest co i jak wyregulować?

aa.thumb.jpg.8991a4ce62c37ed73d580d2daf6c1cd4.jpg

zaznaczyłem miejsce na przykładowym zdjęciu z netu

Opublikowano

Tam nic nie wyregulujesz, u mnie też są powymieniane opony na  11,5/80 15,3 i mam luz od przegubu  około 1 cm. Może rozwiązaniem będzie zmiana kół prawego na lewe, bo numer numerowi nie jest równy u wszystkich producentów opon

Opublikowano

Ooo z tą zamianą kół to dobry pomysł bo na drugim mam starą oponę. Te stare opony są twarde i nic się nie uginają, wiec nawet minimalny luz ratuje. 

Ja nawet nie mam 1cm luzu na tej nowej, praktycznie na styku idzie.

To mnie zawsze denerwuje przy starym sprzęcie kupujesz nowe zakładasz i lipa.

Wymieniałem sito żaluzjowe na nowe to teraz przyciera z jednej strony,. Stare było ok. (wiadomo wszystko poprzekaszane, swoje już popracowało i wypracowało.)

Opublikowano
wojtek5477 napisał:

A tak pytanie z innej beczki. Ma ktoś na sprzedaż podbieracze wyległego zboża do mercatora? Są dostępne w sklepach nawet nie tak drogie ale nie jestem pewny co ich jakości. Chyba że ktoś może polecić konkretne.

W tamtym roku kupiłem takie:https://www.google.pl/search?q=podno%C5%9Bnik+%C5%82anu&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiF57Xp9cjiAhUBLlAKHSIbD-MQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=360&bih=512#imgrc=pAXu5FMCrgy27M Robią robote ale jakość malowanie pozośtawia wiele do życzenia , farba odchodzi płatami już w sklepie

Opublikowano

Tego typu podbieracz - kiedyś kupiłem, na wymianę, mam dość wąskie pola i wiadomo bruzdy - nierówności. Jak złapie trochę ziemi to już idzie w dół jak pług. Za mało sprężysty. Jak kupiłem kombajn to miałem jakieś takie ze sprężyna są delikatniejsze, ale jak złapie ziemi to nie podwija się pod spód. Tych już nie kupuje

Opublikowano

Mam u siebie identyczne jak te z linku i nie powiem bo sprawdzają się. Wiadome jest ,że czasem złapie ziemi ale źle nie jest. Co do malowania u mnie farba sie poprostu wytarła więc czy by w sklepie odeszła czy na polu jest to bez różnicy

Opublikowano

Kiedyś bawiłem się z takimi podnośnikami image.jpeg.b27726a3ea94e06310bb6be3f225cb6d.jpeg i mimo dość dobrego wrażenia postanowiłem je wywalić i przesunąć motowidło do przodu, przed linię bagnetów. Jest znacznie lepiej,  wygodniej

Opublikowano

Przymierzam się do sieczkarni do senatora. Tych sieczkarni i montażu widzę ze jest kilka sposobów. Tak przyglądam się ze mój senator ma dłuższy tył niż w merkatorach. Czy w środku są jakieś kierownice, blachy, żeby słoma spadała w sieczkarnie.

Niektórzy mają sieczkarnie zamontowane na samym końcu, a u nie których jest tak jakby zaraz za wytrząsaczami.

Będę robił napęd bezpośrednio z silnika i kompletuje części. A nie mam gdzie podejrzeć w jakiej odległości - bo z oryginału to nie ma żadnych uchwytów.

Opublikowano
2 godziny temu, mariank1 napisał:

Przymierzam się do sieczkarni do senatora. Tych sieczkarni i montażu widzę ze jest kilka sposobów. Tak przyglądam się ze mój senator ma dłuższy tył niż w merkatorach. Czy w środku są jakieś kierownice, blachy, żeby słoma spadała w sieczkarnie.

Niektórzy mają sieczkarnie zamontowane na samym końcu, a u nie których jest tak jakby zaraz za wytrząsaczami.

Będę robił napęd bezpośrednio z silnika i kompletuje części. A nie mam gdzie podejrzeć w jakiej odległości - bo z oryginału to nie ma żadnych uchwytów.

W środku za klawiszami jest blacha żeby słoma spadała na sieczkarnie

Opublikowano

Witam. Silnik perkins 6 wymieniał ktoś uszczelke pod głowicą? Potrzebowałbym namiary jakim momentem dokrecac oraz kolejność. Ewentualnie kupował ktoś w necie uszczelke i może podać skąd kupił?

Opublikowano
8 godzin temu, 4porucznik01 napisał:

witam. rozbierał ktoś już rozdzielacz w mercatorze ? nie odbija dzwignia w jedna stronę  i zastanawiam się czy nie pekła tam jakaś sprężynka ?

Jest tam jedna sprężyna która lubi pękać. Ściągnij sobie katalog części i po numerze ją kupisz.

Co do rozdzielacza nie ma tam  cudów, trzeba tylko uważać na jedną ze śrub, jest przelotowa i ma być pod nią podkładka miedziana.

Stara uszczelkę zwilż delikatnie Dirko i będzie cacy.

2 godziny temu, bartek500 napisał:

Witam. Silnik perkins 6 wymieniał ktoś uszczelke pod głowicą? Potrzebowałbym namiary jakim momentem dokrecac oraz kolejność. Ewentualnie kupował ktoś w necie uszczelke i może podać skąd kupił?

http://www.rgknightandson.co.uk/files/6.354.pdf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez FantasticMrF
      Witam

Mam problem z zablokowaną skrzynią w Zetorze 8045
      Lewarki zmiany biegów normalnie działają. Biegi wszystkie normalnie wchodzą, jednak nawet na luzie po puszczeniu sprzęgła silnik dostaję sporę obciążenie tak jakby zablokowały się biegi.
      Po zdjęciu pokrywy wszystko jest w porządku.
      Co może być przyczyną?
    • Przez gospodarz1997
      Witam. Mam Ursusa 4011 skrzynia i silnik 355. W silniku lub skrzyni tak na środku łączenia skrzyni z silnikiem słychać szum dość głośny... Jak by śrutownik haha. Po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia. Biegi chodzą elegancko nawet nie zgrzytaja. Po włączeniu pompy hydraulicznej tak samo szumi nawet bardziej. Po wyłączeniu silnika wał odbija w druga stronę tak jak powinien ale silnik staje wraz. Tak jak by się ocieral o coś i go to zahamowało. Co to może być. W silniku jest do roboty pompa i wtryski. Był dzisiaj mechanik za 3tyg go weznie na warsztat. Chciałbym wiedzieć mniej więcej na co się przygotować  czy ktoś tak miał? Mam tez Ursus 360 i s porównaniu na siedzeniu słychać silnik a w tym praktycznie tylko ten szum... 
    • Przez Hari123
      Witam temat moze i prosty dla co niektorych ale mam problem z sprzeglem w t25 otoz po wcisnieciu sprzegla do konca majac ciagnik na biegu wszystko jest ok, ale po dodaniu gazu ciągnik sam jedzie tak jakby sprzeglo nie było do końca wcisniete. W tym roku podczas remontu wymieniłem na nowe osobiście koło zamachowe, tarcze sprzegłową, docisk, łabki, łożysko w skrócie wszystko co z sprzeglem związane, przejechane mam teraz ok 30mth i dopiero teraz cos jest nie tak, dodam że sprzeglo dzisiaj regulowalem od nowa bez większych efektów, proszę o radę  
    • Przez gadget
      Witam
      Zdecydowałem się na założenie nowego tematu bo  problem jest raczej niestandardowy a biorąc pod wzgląd że mamy w Pl sporo ciągników w wersji angielskiej to być może ktoś zetknął się już z tym problemem
      Otóż jest problem ze sprzęgłem w mf 235, jest to wersja angielska.
      Kupiłem nowe tarcze produkcji Ursusa i problem jest taki że po złożeniu i ,,zjechaniu'' silnika nie ma sprzęgła ( dźwignia sprzęgła wpada w podłogę) tak jak by tarcze były za grube?? podczas skręcania obudowy sprzęgła z kołem zamachowym widać jak pieski w pewnym momencie się cofają pod wpływem działającej na nie siły, w przezierniku pod obudową  sprzęgła widać że łożysko oporowe ma sporą drogę do pokonania żeby mieć kontakt z pieskami a prawidłowo odległość powinna być nieznaczna
      Po włożeniu starej tarczy jest nieźle ale nie tak jak trzeba, od kiedy go mam sprzęgło nie było rewelacyjne( jest zdecydowanie cieńsza  czyt. wyeksploatowana). Jest możliwe że tarcze w wersji angielskiej były węższe albo inne było koło zamachowe lub docisk i ktoś wymieniał jeden z powyższych elementów i teraz to się po prostu nie zgrywa?? zupełnie zaskoczyła mnie ta sytuacja i nie wiem co z tym zrobić, dodam tylko że jeśli skręcę  sprzęgło z kołem zamachowym tak że zostaje jakieś 2 mm luzu ( nie skręcam na maxa) to dźwignia sprzęgła jest twarda i wszystko ładnie się wysprzęgla. Wygląda na to że jeśli obie tarcze były by cieńsze lub pomiędzy obudową sprzęgła a kołem zamachowym były by jakieś podkładki ok 2-3 mm to wszystko by hulało tylko że raczej na pewno ich tam nie było
    • Przez koda92
      Witam
      W moim case Mxm 140 2004 r brakuje wtyczki do sprzęgła wiskotycznego. Jak go kupiliśmy już nie było. Wiszą tylko kable. I mam pytanie czy można kupić gdzieś taki kabel, wtyczkę ? Bo szukam na int i jest tylko sprzęgło, a nie ma nic o kablu. Może ktoś coś wie o dostępności takiej wtyczki, kabla. Bo wentylator chodzi na full cały czas. Zimno, gorąco, cały czas te same obroty. 
      Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v