Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, cabwie napisał:

Tez myślę o widełkach tylko zastanawia mnie jak się ma sterowanie sekcją plywajacą mógłbyś wrzucić fotkę w którym miejscu go zamontowałeś Rozdzielacz dałeś pod siedzenie czy na zbiornik ?

u mnie jest z tyłu ciągnika, podobnie jak w MF-ach, sekcje hydrauliki zewnętrznej mam wkręcone bezpośrenio w rozdzielacz

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

u mnie jest z tyłu ciągnika, podobnie jak w MF-ach, sekcje hydrauliki zewnętrznej mam wkręcone bezpośrenio w rozdzielacz

Jakbyś mógł wrzucić fotki jak masz zainstalowany joystick No i jak z tym sterowaniem sekcją plywajacą 

Opublikowano

ale co Cię tam boli w tej sekcji z pozycją pływającą? tak samo się steruje jak każdą inną. Teraz jak bym kupował rozdzielacz do MTZ to kupiłbym dwie sekcje z pozycją pływającą, na podnośnik i jedna para wyjść i trzecia sekcja z zatrzaskami jako druga para wyjść. Założyłem trzy sekcje pływające i teraz jak by mi przyszło podpiąć jakiś silnik hydrauliczny to trzeba dźwignię trzymać cały czas albo wiązać drutem.

Opublikowano
5 godzin temu, mani51 napisał:

ale co Cię tam boli w tej sekcji z pozycją pływającą? tak samo się steruje jak każdą inną. Teraz jak bym kupował rozdzielacz do MTZ to kupiłbym dwie sekcje z pozycją pływającą, na podnośnik i jedna para wyjść i trzecia sekcja z zatrzaskami jako druga para wyjść. Założyłem trzy sekcje pływające i teraz jak by mi przyszło podpiąć jakiś silnik hydrauliczny to trzeba dźwignię trzymać cały czas albo wiązać drutem.

Nie boli mnie sekcja plywajaca tylko to czy joystick ma na tyle ruchu żeby wbić 4 pozycję Co do Twojego problemu z silnikiem to na zwykłej sekcji wystarczy ze zmienisz kołpak na taki z zatrzaskiem koszt ok 50 zł i po problemie 

Opublikowano

Bez problemu wysterujesz wszystkie pozycje, tylko joy z kulką niestety niedaje rady z pływającą, kulki się urywają, dlatego wymieniłem po roku na 2 manipulatory z linką na widełki

nie mam juz joya

Opublikowano
cabwie napisał:

Nie boli mnie sekcja plywajaca tylko to czy joystick ma na tyle ruchu żeby wbić 4 pozycję Co do Twojego problemu z silnikiem to na zwykłej sekcji wystarczy ze zmienisz kołpak na taki z zatrzaskiem koszt ok 50 zł i po problemie

jakiej firmy bierzesz rozdzielacz? I gdzie go kupujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

jakiej firmy bierzesz rozdzielacz? I gdzie go kupujesz?

Badestnost 3 sekcyjny sterowany linkami kupiłem w Mizarze a 2 sekcyjny na Allegro to jest sklepdlarolnika

2 godziny temu, jahooo napisał:

Bez problemu wysterujesz wszystkie pozycje, tylko joy z kulką niestety niedaje rady z pływającą, kulki się urywają, dlatego wymieniłem po roku na 2 manipulatory z linką na widełki

nie mam juz joya

Masz jakiś namiar na te manipulatory 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

te rączki potrafią się ułamać, materiał twardy ale bardzo kruchy, jedną dorobiłem z rączki od MTZ

E to nic poważnego dzięki za info 

Opublikowano (edytowane)

Przedni napęd w MTZ 820 można włączać/wyłączać w trakcie jazdy ?  Pytam bo ja tak zawsze robię a nie wiem czy coś się nie wysypie w napędzie  - oczywiście przy małym gazie i minimalnej prędkości i zauważyłem, że łatwo wyłączyć jak jedzie pod górkę z górki już nie da rady.

Edytowane przez rbit
Opublikowano

można aby nie przy dużym obciążeniu bo wtedy może chrupnac. Panowie jaki silownik polecacie do podnosnika? hydrosily za 1000? czy skrawmet za 400 też będzie ok?Pytam bo juz mi sie znudziło co sezon uszczelniacze zmieniac i w nowym może dłużej to wytrzyma

Opublikowano (edytowane)

Ja założyłem większy siłownik, no i nie podkręcać zaworu bezpieczeństwa ponad 160 bar, bo tyle ta hydraulika ma mieć

włącznik klawiszowy świateł w nowszych MTZ działa na 2x czy na raz ? chodzi mi o włączenie świateł pozycyjnych a potem mijania

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
jahooo napisał:

Ja założyłem większy siłownik, no i nie podkręcać zaworu bezpieczeństwa ponad 160 bar, bo tyle ta hydraulika ma mieć

włącznik klawiszowy świateł w nowszych MTZ działa na 2x czy na raz ? chodzi mi o włączenie świateł pozycyjnych a potem mijania

u mnie jest 140 bar i to na nieoryginalnym rozdzielaczu sprawia że rwie do góry jak szalony i tu tez boję sie wiekszego siłownika zakładać zeby nic nie wyrwac.Ciekawe czy ten skrawmetu jest na uszczelniaczach wargowych czy oringach

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mój MTZ z 2007 roku, włącznik klawiszowy działa na 2x. Tylko nie wiem czy działa bo dawno nie używałem.

Co do siłownika:

Mam standardowy C100 + dwa wspomagające (made in stodoła). Agregat talerzowy 2,5m (hydropak rozłożony) z siewnikiem talerzowym podnosi.

Opublikowano

Panowie. Dzisiaj przy wyrabianiu pod pszenicę coś zaczelo terkotac. Wychodzę patrzę podpora wału przedniego napedu wisi na jednej  śrubie. Okazuje się że 2 gwinty zerwane. Ale dalem ciut dłuższe śruby i na klej je dałem. Planuje rozwiercić już wszystkie otwory jak będzie już po robocie i nagwintowac na m18 i wkleić szpilki. Wytoczył bym sobie w pracy takie szpilki z jednej żeby wkręcić w korpus na m18 z drugiej strony m16 żeby przykręcić przystawkę. Co myślicie ? A może ktoś już coś podobnego przerabiał?

Opublikowano

Dnia 17.03.2023 o 19:02, robi57362 napisał:

można aby nie przy dużym obciążeniu bo wtedy może chrupnac. Panowie jaki silownik polecacie do podnosnika? hydrosily za 1000? czy skrawmet za 400 też będzie ok?Pytam bo juz mi sie znudziło co sezon uszczelniacze zmieniac i w nowym może dłużej to wytrzyma

Ja z 5 lat temu założyłem c110 z hydrosiły ten nie skręcany jak te orginalne i  do dziś suchy, tylko co z tego jak wyrwał mocowanie siłownika do mostu. Założyłem wspomaganie z Agricoli i na razie wszystko śmiga, także nie czy pchał bym się w koszta na c125 bo już na c110 podnosi więcej niż ta konstrukcja jest w stanie wytrzymać bez przeróbek.

Opublikowano
10 minut temu, Skoczek1994 napisał:

Ja z 5 lat temu założyłem c110 z hydrosiły ten nie skręcany jak te orginalne i  do dziś suchy, tylko co z tego jak wyrwał mocowanie siłownika do mostu. Założyłem wspomaganie z Agricoli i na razie wszystko śmiga, także nie czy pchał bym się w koszta na c125 bo już na c110 podnosi więcej niż ta konstrukcja jest w stanie wytrzymać bez przeróbek.

bo przy zmianie trzeba było wymienić śruby mocujące do korpusu, one się wypracowują i potem kuku

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

bo przy zmianie trzeba było wymienić śruby mocujące do korpusu, one się wypracowują i potem kuku

2 godziny temu, Skoczek1994 napisał:

Ja wziąłem ten c125 bo na sklepie mieli wtedy c100 ten skręcany i c125 nie skręcany a różnica cenowa była nie wielka nie całe 200zł. Ciężarów takich nie dźwigam żeby wyrwało całe mocowanie.