Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

przecież są dwa krzyżaki pod kierownicą. 4 lata już chodzi i w końcu ciągnikiem mogę normalnie jechać a nie od pobocza do pobocza. Nawet za cenę wymiany tego orbitrola to chociaż nie strach wrzucać 9.

Opublikowano

Ja jak założyłem orbitrol to zrobiłem na sztywno i zaraz miałem problemy. Raz że kabina chodziła na poduszkach a dwa że kolumna wspomagania wychylała się przód tył szczególnie jak miałem założony obciążnik z przodu. W pewnych momentach blokowało mi kierownicę.

Opublikowano
9 minut temu, mani51 napisał:

Ja jak założyłem orbitrol to zrobiłem na sztywno i zaraz miałem problemy. Raz że kabina chodziła na poduszkach a dwa że kolumna wspomagania wychylała się przód tył szczególnie jak miałem założony obciążnik z przodu. W pewnych momentach blokowało mi kierownicę.

u mnie ta ostatnia część na wielofrez nie ma żadnej blokady (orginalnie tak było w MTZ-50) i może się swobodnie poruszać po wielowypuście

Opublikowano

No właśnie o to mi chodziło że ma być w jednym miejscu możliwość przesuwania przód tył bo zrozumiałem że całkiem na sztywno to macie. A swoją drogą po zmianie na orbitrol na tyle lżej chodzi kierownica że nawet na tym krzyżaku luzu szybko nie będzie.

Opublikowano

Musi być nowy i musi być do MTZ? Generalnie nie jest to super ciągnik do tura ale myślę że Metal-Technik MT02 byłby rozsądnym wyborem. Tylko nie bierz amortyzacji w komplecie - samemu zrobisz za połowę ceny.

Opublikowano
Dnia 11.12.2022 o 13:20, marcianjargit napisał:

Ktorego mtz nowego polecicie do tura ,?

Ten nowy MTZ Belarus powinien wystarczyć do wszystkich zadań specjalnych. Tylko trzeba mu dorobić TUR-a.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, karbex napisał:

Idealny do tura - w małej stodole się obróci bez problemu ;)

razem ze stodołą

Mi się podobają te nowe MTZ-ty  typy 622 - mniejsze , zwrotne, zamiast C-360

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

Mam problem z zwolnica. Był luz na piaście koła w związku z od kręconymi śrubami zabezpieczającymi.
Wymieniłem wszystkie trzy łożyska:  2 stożkowe, jedno wałeczkowe.
Pierścień żeliwny dystansowy zostawiłem stary 6,8mm grubości. Pierścień jest zgodnie z katalogiem między łożyskami stożkowymi. Bieżnie łożysk osadzone do końca.
Bieżnia łożyska walcowego,  wystaje nad piastę koła. Dokręcanie śruby i w zależności jak mocno do kręcę może być luz, brak luzu i łożyska/piasta stoi. Czy tak ma być? Chyba nie

IMG_20221221_165121_compress34.jpg

Opublikowano

masz na myśli te śruby  z czerwonym lakierem ? widocznie pierścień jest za cienki i za mocno się skręca, dawno już to rozbierałem, ale tam jeszcze mogą iść podkładki  w środku

Opublikowano (edytowane)

mtz-belarus-reduktor-zwolnica-mostu-prze

a nie , jednak z tą uszczelką bym cię wpuścił w maliny, ona tylko uszczelnia, tu masz regulację:

3 72-2308121-02 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 6,1mm 72230812102 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-04 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 6,24mm 72230812104 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-06 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 6mm 72230812106 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-07 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 6,6mm 72230812107 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-08 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 8mm 72230812108 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-09 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 7,07mm 72230812109 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  

3 72-2308121-10 PIERŚCIEŃ PÓŁOSI MTZ 7,28mm 72230812110 (b/d) (b/d)
+
-
szt.  
Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Dokładnie. O pozycji nr 3 piszemy. Ale to nic jakby u mnie nie zmieni. Gdyz bieżnia łożyska walcowatego wystaje nad piastę. Na to przychodzi gruba podkładka i dwie śruby. Dokręcanie śruby napręża cały układ...

Opublikowano

Czasem pierścień trzeba przeszlifować, ale to skrajny przypadek. Pierścień ma blokować wewnętrzne pierścienie , aby ich nie skręcić na sztywno, czyli u ciebie trzeba grubszy niż teraz masz

Opublikowano

Trzeba dokupić podkładki dystansowe albo dorobić grubszy pierścień. To nie są żadne kosmiczne technologie. W tej chwili jak pierścień jest za krótki to przy skręceniu śrub wewnętrzne bieżnie ściskasz za mocno i dlatego piasta przestaje się obracać.

Opublikowano
Dnia 24.12.2022 o 22:14, mani51 napisał:

Trzeba dokupić podkładki dystansowe albo dorobić grubszy pierścień. To nie są żadne kosmiczne technologie. W tej chwili jak pierścień jest za krótki to przy skręceniu śrub wewnętrzne bieżnie ściskasz za mocno i dlatego piasta przestaje się obracać.

Cos jest nadal nie tak. Założyłem dwa pierscienie na próbę 2x6,75mm. Nadal mocne dokręcanie dwóch śrub blokuje łożyska.

Łożyska są zgodne z katalogiem do mtz 82. Niestety stare łożyska nie mogły iść na wzór bo się rozpadły i brak napisów. Czy były dwa rodzaje zwolnic? Niby bierzcie zewnętrzne idealnie pasują w gniazda.

Szukałem i znalazłem na jednym filmie że łożysko stożkowe zewnętrze można przełożyć przez gniazdo simmeringa. U mnie to nie przechodzi, może w tym szkopuł...

4min 40s widać o czym mówię.

IMG_20230114_185645_compress11.jpg

IMG_20230114_185641_compress26.jpg

Opublikowano

Może problemem jest osadzenie któregoś z łożysk ? niemożliwe, aby 12mm nie wystarczało do odpowiedniego zluzowania łożysk, zerknij, czy pierścień łożyska zewnętrzny wchodzi do końca a także zmierz grubość pierścienia wewnętrznego starego łożyska i porównaj z tym, co zakładasz