Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiego modelu zetora będzie pasować plecak w poczciwej sześćdziesiątce. Mój niestety pękł i chce coś konkretnego zamontować żeby choć trochę pochodziło.

Opublikowano
Dnia 30.08.2021 o 09:08, Rogaś12 napisał:

Witam, od jakiego modelu zetora będzie pasować plecak w poczciwej sześćdziesiątce. Mój niestety pękł i chce coś konkretnego zamontować żeby choć trochę pochodziło.

Żeby długo chodziło trza siłownik wspomagający założyć

Opublikowano
Panowie mam problem. Kupiłem używany kpl plecak wszystko wydawało się być w dobrym stanie. Podnośnik bardzo dobrze podnosił i nie opadał. Zaorane zostało ok hektara i przestał podnosić, jedynie delikatnie drgnie. Dopiero podnosi jak użyje się drugiej dźwigni do kiprowania. Co się stało? Co może być przyczyną? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
Opublikowano

Podejżewam że coś z rozdzielaczem w środku ale dokładnie opisz bierzesz dźwignie od podnośnika ma max i nie podnosi a jak weżmież  te od kopru to normalnie czy jak

Opublikowano

dźwignia od podnośnika na max i nie podnosi ale jak kiper wezmę do góry to powoli podnosi. dodatkowo jak zmieniam położenie dźwigni od regulacji siłowej i pozycyjnej to rusza się dźwignia od podnośnika. może coś z dźwigienkami?

Opublikowano

Miałem kiedyś taki przypadek że nie chciał podnosić jak było ruszyć dzwignia od regulacji siłowej to podnosił winą były zużyte dźwigienki ale takiego przypadku to nie miałem podejżewam  że bez zdjęcia się nie obejdzie dopiero później można coś więcej powiedzieć 

Opublikowano

Winny okazał się rozdzielacz. Podmiana na stary i działa podnośnik, tylko że ten stary mi puszcza trochę... Da się samemu zregenerować tamten który przestał podnosić? Bo był w lepszym stanie jak ten, nie opadał podnośnik i szybciej podnosił dopóki działał. Jeszcze jedno. Dźwignia od podnoszenia po podniesieniu na maxa odbija o jakiś cm. Tak ma być? Bo mam wrażenie że jak przytrzymam ją żeby nie odbiła to pompa chyba głośniej chodzi. Czy przykręcić bardziej tą dźwignie do tego pół ksiezyca i tyle żeby nie odbijała?

Opublikowano

Z rozdzielaczem to możesz spróbować na yt widziałem filmik jak ktoś wymienia tam oringi tylko jeszcze żeby go wyjąć trzeba praktycznie większość dźwigienek rozebrać a z tą dźwignią to jak trzymasz cały czas to dalej głośno pracuje i czy na podnośniku w tym czasie nic nie jest podpięte 

Opublikowano

Żeby rozdzielacz wyjąć trzeba go odpiąć i tłok odkręcić i wychodzi bez rozbierania dźwigienek, tak wyciągałem 🙂 No jak trzymam na końcu to wydaję mi się że głośniej pracuje z podpięta maszyną, bez nie sprawdzałem

Opublikowano

Co może być powodem tego że traktor nie podnosi do końca owijarki? Jak się odpali to podniesie ale powoli opada i dalej już nie chce podnieść znowu. Podnosi tylko tak że tył owijarki zahacza o ziemię. Sprzęt chodzi tylko w owijarce a dzieję się to od momentu gdy było za mało ojeju w skrzyni. Dolałem ale nie podnosi nadal. Myślałem że jest zepsuty ten wałek poziomy ( nie wiem jak się to nazywa) ten który idzie pod wyjściami do hydrauliki, który jest połączony z zaczepem cięgna górnego. Bo jakoś tak dziwnie chodzi. Średnio się znam na tym bo traktor używany 4 razy w roku ;)

Opublikowano

Regulacji siłowej, pozycyjnej, funkcji dociążania osi ciągnika, a jak silownik będzie miał przeciek to bedziemy mieli zabawę w korygowanie położenia, czy jadąc dłuższa trasę trzeba się oglądać czy maszyna na podnośniku już opadla nisko i trzeba ją podnieść....

Opublikowano
Dnia 21.09.2021 o 13:39, debrzyna napisał:

A może taki patent ? Można więcej sekcji dołożyć

Ja bym tak nie robił jak ktoś dobrze zregeneruje podnośnik to jest parę lat spokoju z tym a to mi się nie widzi dużo przeróbek 

Opublikowano

Jaka może być przyczyna, że podnośnik w C4011 "skacze" a tym samym z siewnikiem tłucze w traktor. Dopiero ustawienie dźwigni od podnośnika max do przodu czyli na docisk pomaga i wtedy jest normalnie.
W zeszłym roku miałem to samo i mechanik wymienił pierścienie i oringi na tłoku i mówił, że będzie ok. Z uwagi, że traktor użytkowany jest tylko do opryskiwacza, rozsiewacza do nawozów i siewnika dopiero teraz przy siewie zobaczyłem, że jest znowu to samo. Czy to może być wina rozdzielacza?

Opublikowano
9 godzin temu, m_i_c_h_a_l napisał:

Jaka może być przyczyna, że podnośnik w C4011 "skacze" a tym samym z siewnikiem tłucze w traktor. Dopiero ustawienie dźwigni od podnośnika max do przodu czyli na docisk pomaga i wtedy jest normalnie.
W zeszłym roku miałem to samo i mechanik wymienił pierścienie i oringi na tłoku i mówił, że będzie ok. Z uwagi, że traktor użytkowany jest tylko do opryskiwacza, rozsiewacza do nawozów i siewnika dopiero teraz przy siewie zobaczyłem, że jest znowu to samo. Czy to może być wina rozdzielacza?

Jak masz ustawioną dźwignie aluminiowe tą krótką do przodu czy do tyłu ciągnika jak do przodu to masz włączone dociążanie gdy ciągnik się zakopuje to cięgło naciska na mechanizm podnośnika a od podnosi maszynę do góry zobacz czy to nie to 

Opublikowano

Jak jest duża nieszczelność na tłoku, to też będzie podskakiwał, bo pompa cały czas "dobija" ciśnienie. U mnie jest to samo, bo już lata, jak nie było zaglądane, więc pewnie uszczelniacze już wywaliło, ale póki podnośnik trzymał, to nie szarpał. Ja mam dodatkowo dane dwa pierścienie metalowe u góry tłoka i dwa na dole. Dzięki temu patentowi, wytrzymało dobre 10 lat bez opadania, ale nic nie jest wieczne. Robiłem w zimie podnośnik koledze, bo też mu tak szarpał i opadał, to po wymianie uszczelniaczy na tłoku, jak ręką odjął. Może gówniane te uszczelniacze były i już się wywinęły? Jak jest bardzo porysowana tuleja, to taka wymiana też na długo nie pomoże, bo się guma potnie. Niestety, ale w podnośniku wspólny olej ze skrzynią i mostem, to nie jest zbyt dobry pomysł. A ten podnośnik ci trzyma, czy opada po wyłączeniu pompy/zgaszeniu silnika? U mnie tyle lat od nowości i do rozdzielacza nie było zaglądane, natomiast oringi na tłoku, to i owszem parę razy się to robiło, bo to najczęściej siada.

Opublikowano (edytowane)

Podnośnik w tamtym roku po wymianie pierścieni i uszczelniaczy trzymała ale teraz już powoli opada.

Zauważyłem też, że nie wiem czemu korzystając tylko z dźwigni od podnośnika delikatnie wyrzuca olej wyjściem hydraulicznym do którego podłączam, np. wywrot przyczepy.

Edytowane przez m_i_c_h_a_l
Opublikowano
Dnia 27.09.2021 o 21:13, ma123 napisał:

Jak masz ustawioną dźwignie aluminiowe tą krótką do przodu czy do tyłu ciągnika jak do przodu to masz włączone dociążanie gdy ciągnik się zakopuje to cięgło naciska na mechanizm podnośnika a od podnosi maszynę do góry zobacz czy to nie to 

Ustawiona jest do góry.

Opublikowano

Witajcie,

Pewnie było nie raz ale przeszukiwać 108 stron to mordęga więc wybaczcie za powielanie:

Jakie są prawidłowe wysokości minimalne i maksymalne ramion podnośnika? (wydaje mi się że mój podnośnik za nisko podnosi, ale przed przestawieniem na wielowypuście wałka tych ramion chciałbym sprawdzić wysokości).

(wajcha od podnoszenia max do tyłu przesunięta a widzę że do błotników dobre 10cm jeszcze jest od tych ramion)