Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

i przerwa w sejmie do wyborow- nigdy tego nie bylo. ciekawe co knuja ???

nauczyli się z wyborów prezydenckich we Warszawie. Jaki cały czas gadał a Trzaskowski cicho siedział. 
Zapewne liczą się z tym że teraz mogą już tylko tracić cokolwiek by nie zrobili/powiedzieli. Można jakieś procenty jeszcze uciułać w terenie i trzeba się rozjechać i bardziej kameralnie. Układ preferencji wyborczych wydaje się na tyle stabilny w elektoracie że lepiej nie kusić losu aby przez jakieś durne wystąpienie któregoś ze swoich niepotrzebnie tracić bodaj u tych którzy PiS uznają za zło konieczne.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

U nas na magazynach w okolicy już zaczyna wchodzić samozatrudnienie, a jak nie pasuje to Ukrainiec już czeka za rogiem :)

No u nas jeden nawet bloki miał stawiać dla Ukraińców żeby w jego fabrykach mulali ale skończyło się na ulicy i uzbrojeniu działek. Z tych hord rządnych pracy za 1500 2000 PLN ukrainców pies z kulawą nogą się nie pojawił i h*j się przeprosił z rodakami których już nie ma po nastu pod bramą zakładu blagajacych wręcz o robotę. 

Ukrainiec u nas jest dopóki nie może dalej emigrowac i tyle. 

Nadzieja w ukraińskich robotnikach raczej płonna i jako straszak dla miejscowych też już żaden. 

10 minut temu, dysydent napisał:

nauczyli się z wyborów prezydenckich we Warszawie. Jaki cały czas gadał a Trzaskowski cicho siedział. 

Cicho siedział bo rurę taśmą kleił ale jak wiemy gówno z tego wyszło! 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja zatrudniam 20 pracowników sezonowych na 2 miesiące i płaca minimalna w górę oznacza że będę musiał od nich odprowadzać wyższe składki do KRUS-u.

Podaj jakieś konkretne liczby. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 2
Opublikowano

W 2018 było to 142+42 miesięcznie, w 2019 jest to 152+42 a w 2020 będzie to 175+42, przy minimalnej 4tyś będzie to 260+42, podane stawki są stawkami miesięcznymi za jedną osobę zatrudnianą przez rolnika.

Opublikowano (edytowane)

wezmy sytuacje sprzed 8 lat , płaca 6 zł za godzine nie była  rzadkoscią na prowincjach ale również na ochronie w miastach , wziołeś wypłaty 1,5 tys i co mogłeś zrobić lub co kupić , teraz na ochronie 11 zł /h a zarabiają do 3 tyś , czy koszty wzrosły na tyle aby ta podwyżka płacy tę nadwyżke  pochłoneł ? nie , wiecej zostaje a argumenty iż wszystko wydamy na podwyżki a reszte zabierze rząd są nie logiczne .

9 godzin temu, DTaras napisał:

Normalnym jest, że gdy pracownik niewykwalifikowany dostanie 4 tys. to specjalista za tyle samo nie będzie się wyceniał.

ostatnio do sąsiada przychodzi opiekunka z gminy ma kilka osób , ja tą prace wycenił bym wyżej niż dyrektora MOPS .          Tomasz0611 zdajesz sobie sprawe że za 10  lat ukrainców do pracy nie bedzie  a sytuacja bedzie tak jak ze szparagami w niemczech , jak ludzi do prac sezonowych sie nie nauczy żę mogą na trym zarobić , to sami sobie pozbieramy  owoce , a nauka jest tylko za dobrą płace , 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Slodki66 napisał:

No u nas jeden nawet bloki miał stawiać dla Ukraińców żeby w jego fabrykach mulali ale skończyło się na ulicy i uzbrojeniu działek. Z tych hord rządnych pracy za 1500 2000 PLN ukrainców pies z kulawą nogą się nie pojawił i h*j się przeprosił z rodakami których już nie ma po nastu pod bramą zakładu blagajacych wręcz o robotę. 

Ukrainiec u nas jest dopóki nie może dalej emigrowac i tyle. 

Nadzieja w ukraińskich robotnikach raczej płonna i jako straszak dla miejscowych też już żaden. 

Tylko ciekawe.  co ci wszyscy Ukraińcy u nas robią . Pewnie na urlopy przyjechali 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

O ku. 400 zł miesięcznie stracisz przez te podwyżki. Ulman stracił 10 gr na paliwie nastepny byznesmen pełną gębą. Ja z podatków najwięcej płace vatu więc przez podwyżki minimalnej z tysiąc pewnie na vacie dojdzie i z dwa na składkach.Zdaje sobie sprawe że nie tylko minimalna wzrośnie bo wszystkim trzeba będzie podnieść. Procentowo dochodowy mają obniżyć więc i pare złotych się zyska. https://www.pit.pl/aktualnosci/ile-wyniosa-nowe-wyzsze-koszty-uzyskania-przychodow-od-1-pazdziernika-2019-r-964144 . 

Jak jeszcze w przyszłym roku uda się pisowi budzet spiąc bądź deficyt niewielki zrobić to porządzą długo. A tak nawiasem co niektórzy niech się cofną do 2015 roku i poczytają co wtedy prognozowali i zastanowią kto wyszedł na matoła który pojęcia nie ma.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

ostatnio z olx zatrudnie kierowców - obywatelstwo polskie  ,  chyba komuś transport z kierowcą pojechał , coraz wiecej firm ma problem z ukraincami , w sąsiednim miasteczku był okres ża na kasach i w sklepach pojawiło sie sporo pracownic ze wschodu , ale ich ubyło nie wiem czemu ale lokalna biedronaka gdzie ich sporo było praktycznie chyba na dziennej zmianie nie ma żadnej ,

Opublikowano (edytowane)

A jak będę musiał płacić 25 na godzinę zamiast 14 obecnie to zagwarantujesz mi że w 2023 kilogram truskawek będzie kosztował minimalnie 5zł zamiast obecnych 3zł ?? Że kilogram różyczki brokuła będzie po 3zł zamiast obecnych 2zł?? Że kilogram bobu będzie po 8-9zł zamiast obecnych 5zł? Też chciałbym więcej zarabiać. Bo jakoś pensje cały czas w górę a ceny produktów rolnych tak jakby zatrzymały się przez 10 ostatnich lat, nie liczę 2 ostatnich bo tu mocno susza namieszała.

3 minuty temu, jarecki napisał:

ostatnio z olx zatrudnie kierowców - obywatelstwo polskie  ,  chyba komuś transport z kierowcą pojechał , coraz wiecej firm ma problem z ukraincami , w sąsiednim miasteczku był okres ża na kasach i w sklepach pojawiło sie sporo pracownic ze wschodu , ale ich ubyło nie wiem czemu ale lokalna biedronaka gdzie ich sporo było praktycznie chyba na dziennej zmianie nie ma żadnej ,

A w Warszawie przez ostatni rok to już praktycznie sami Ukraińcy na kasach, nieważne czy to Tesco, czy Biedronka, czy Lidl.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

zupełnie nie wiem dlaczego w mojej okolicy ich niema , może za małe płace w stosunku do wynajmu mieszkania ? Tomasz 06 11 a jaką miałes gwarancje 3 lata temu że zarobisz na truskawkach płacac miej pracownikom ?  tu gwarancji nie ma , trzeba is w kierunku towaru albo ładnego konsumcyjnego , albo przymysłowy zbierany mechanicznie , bez wzgledu czy to truskawka , jabłko , zawsze na towarze konsumcyjnym był lepszy zarobek 

Opublikowano

jarecki - wcale nie jest powiedziane, że z dodatkami opiekunka nie miałaby podobnej pensji niż dyrektor. Tylko, że gdy opiekunkę w robocie trafi szlag to dyrektor za to odpowiada nawet i wolnością. Ze dwie stówy może zarabiać wtedy więcej.😉 Przy podniesieniu minimalnej dalej tak będzie gdyż... dyrektor to dyrektor - ma co innego na głowie. Pisałem wcześniej - radą na takie sytuacje (wg zwolenników) jest przemieszczanie pracownika i restrujturyzacja zakładu lub nawet likwidacja. Damian również zapomniał o zależnościach. Ten towar z polski idzie także na wschód i zachód oraz północ i południe, te 15% produkcji to 60% procent rynku, pomimo braku pracownika wciąż jest jeszcze bezrobocie czyli pracownik jest nieeksploatowanym zasobem. Sklepy sprzedawców zatrudniają na niepełny etat a reszta jest do wypracowania. Rotują pracowników lub robią sztuczny nabór aby ukryć zaplanowane nadgodziny czy choćby stałą załogę na urlopy wysłać a raz na kilka lat zmieniają załogi co ma jeszcze dodatkowy wymiar. To nie jest efekt dobrobytu czy wyzysku. Przedsiębiorstwo powinno mieć cel - zysk z działalności bo z zysku pokrywa się rozwój. Najprościej optymalizuje się koszty stałe. Zapominacie i jakby nie podążacie. Przy wzroście minimalnej wzrośnie średnia a także mandaty, opłaty, wpływy z dochodowego no i pensja posła. Emeryci będą czekać ma waloryzację najmniej rok... Jeszcze jedno jarecki - "prawo niech zostanie prawem a sprawiedliwość sprawiedliwością" Paweł - nikt na matoła nie wyszedł gdyż to wciąż kreatywna księgowość i proces trwa. Powiem tyle, że nakaz owego minimum to zwiększanie wpływów na pokrycie wydatków przy czym inwestycje to ile z tych wydatków?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie opieracie swoje zyski na łupieniu pracownika i stąd ten lament. Jak john deery drożeją co roku o kilka procent ( ogólnie maszyny, taki skrót) to i tak je  kupujecie, ale pensje podnieść to już ciężko. Powiem szczerze że mi też ale nie obwiniam rządu za to że Polska idzie do przodu bo to jednak ostatnio na każdym kroku widać. I zbyt na wszystko jakiego nie było nigdy. A akurat działam w branży typowo eksportowej. Dobra czas do pracy się wziąść bo to klikanie piniędzy bynajmniej mi nie przynosi.

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 1
Opublikowano

Paweł - wziąć. A ponadto jaki kuźwa wyzysk? To, że młody po szkole dostanie na rękę więcej od doświadczonego to nie jest wyzysk? Gdzie Polska poszła do przodu? W jakiej dziedzinie? Póki co to jest supermarket z tanimi towarami i własną walutą to można poszaleć. Ja tego nie widzę. Pomóż mi, wskaż w czym ten krok naprzód widać. Pensje podnieść o 50% to to samo co wzrost ceny maszyny o 4%? A co z Ursusem? Przecież będzie musiał koszty pokryć i będzie kosztował najmniej tyle co ów dżon dir - kupisz?

Opublikowano
46 minut temu, PawelWlkp napisał:

No właśnie opieracie swoje zyski na łupieniu pracownika i stąd ten lament. Jak john deery drożeją co roku o kilka procent ( ogólnie maszyny, taki skrót) to i tak je  kupujecie, ale pensje podnieść to już ciężko. Powiem szczerze że mi też ale nie obwiniam rządu za to że Polska idzie do przodu bo to jednak ostatnio na każdym kroku widać. I zbyt na wszystko jakiego nie było nigdy. A akurat działam w branży typowo eksportowej. Dobra czas do pracy się wziąść bo to klikanie piniędzy bynajmniej mi nie przynosi.

Ojo, joj,joj.joj jak mi Fendt zdrożał. 😂 Traktuj to jako narzędzie do pracy , np łopatę, a nie dobro luksusowe i ból minie. I tak sam na 5 ciągników nie siądę, więc to też miejsce pracy. Do tego co tam wsiada mam zawsze tylko prośbę aby nie palił w kabinie, bo potem na wymioty mnie zbiera.
Polska idzie swoim torem i to nie zasługa rządu tylko tych szarych przedsiębiorców, co to ich cała masa. To zwykli ludzie co im się wydaje, albo chce im się więcej czyli jakoś próbują wyjść na swoje. Cały zbyt to nasza zasługa, ( dlatego pytałem o tych radców przy placówkach dyplomatycznych i co robią). Rządy się zmieniają, aprzyroda radzi sobie z każdym następnym. Problem w tym że po każdym powinno zostać więcej dobrego niż głupizny. A jak jest? No to widać.

• Like 1
Opublikowano

Czemu generalizujesz? Część traktuje Polskę jako przystanek, ale nie wszyscy. Rozmawialiśmy z chłopakami co niedaleko na budowie robili, to mówili, że u siebie na budowie zarobia koło 1000zl, tutaj w zależności od tego co robi i jakie ma doswiadczenie to mówili, że od 2 -4. Dla niektórych to już wystarczająco.

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

Czemu generalizujesz? Część traktuje Polskę jako przystanek, ale nie wszyscy. Rozmawialiśmy z chłopakami co niedaleko na budowie robili, to mówili, że u siebie na budowie zarobia koło 1000zl, tutaj w zależności od tego co robi i jakie ma doswiadczenie to mówili, że od 2 -4. Dla niektórych to już wystarczająco.

Jaka część? Zgoda że nie wszyscy. 

Opublikowano

w podwyższeniu  najniższej krajowej chodzi tylko o zwiększenie opodatkowania Pracy. Chcą tym ratować bankrutujący ZUS. 

Kalkulator wynagrodzeń

Przelicz zarobki brutto/netto, oblicz składki i koszty pracodawcy

1 633,78 PLN kwota netto
2 250,00 PLN kwota brutto
2 710,81 PLN łączny koszt pracodawcy
40% zabiera nam  Państwo. Podnosząc najniższą krajową zwiększają sobie wpływy.
40% to bardzo duży podatek, ale trzeba mieć pieniądze na socjal. Państwo nic nam nie daje, tylko zabiera więcej i daje kwotę pomniejszoną.
Może ktoś napisze jakie są kwoty wolne od podatku w innych krajach Unii europejskiej i jak jest opodatkowany pracownik zarabiający minimum. Wtedy będzie obraz kto pracuje efektywniej i jakie kto ponosi koszty  pracy.     
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Paweł - wziąć. A ponadto jaki kuźwa wyzysk? To, że młody po szkole dostanie na rękę więcej od doświadczonego to nie jest wyzysk? Gdzie Polska poszła do przodu? W jakiej dziedzinie? Póki co to jest supermarket z tanimi towarami i własną walutą to można poszaleć. Ja tego nie widzę. Pomóż mi, wskaż w czym ten krok naprzód widać. Pensje podnieść o 50% to to samo co wzrost ceny maszyny o 4%? A co z Ursusem? Przecież będzie musiał koszty pokryć i będzie kosztował najmniej tyle co ów dżon dir - kupisz?

Czy wy nie widzicie że był czas że 50% młodych wypierdzielało za granice i nigdy nie wróci, a wy chcecie dalej brnąć tą uliczką bo wam się opłacalność nie zgadza bo maszyna za pól bani to narzędzie pracy a pracownik to zło konieczne i ma za***rdalać za 20 tys rocznie. Gospodarstwo od taty pracownik za grosze i biznesmeny pełną gębą. A co mnie ursus obchodzi. Mi on do niczego potrzebny nie jest. Jak nie potrafią konkurować ani jakością ani ceną niech zaczną robić co innego. Jak nie widzisz że się coś zmienia to może gdzieś wyjedź rozejrzyj się. I fakt idzie to wszystko na naszych plecach ale sory kiepsko mi się pracowało jak znajomy mówi że jego szef na wywiezieniu pralek do portugali i spowrotem trzepie większą kase dziennie niż ja przez miesiać. Teraz ma innegoszefa tamten siedzi i też tak pewnie narzeka na rząd jak co niektórzy tu. A jak ci w kraju tak źle pojedź gdzieś gdzie dobrze i tam szukaj szczęscia. przecież emigracja to szansa na rozwój jak to mowili poprzednicy. A życie szybko płynie i szkoda je tracić na pisanie o rzeczach na które nie mamy wpływu.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Ale niech ten co robi za minimalną weźmie kredyty, założy plantację truskawek czy uj wie czego i się dorabia, broni mu ktoś ?? Żeby godnie żyć z truskawek nie trzeba mieć 50ha, dobry rok i z 4ha można 200tys na czysto zrobić, tylko trzeba chcieć a nie stać w kolejcie w GOPS/MOPS/PUP :) Tak samo można kredyt nakupić maszyn tokarek/frezarek i się dorabiać, czy ktoś komuś broni ??

Ostatnie 2 lata warzywa i owoce w cenie, trzeba było założyć plantację, wykonać studnię głębinową, nakupić maszyn, deszczownię, pielnik, opryskiwacz, odpowiednie ciągniki, postawić chłodnię i trzepać kasę, ale nie, lepiej dostać socjal za darmo i narzekać jaki to prywaciarz wyzyskiwacz. A co ja mam płacić po 2,50 za zebranie łubianki truskawek gdzie na skupie są po 5zł, a gdzie moje koszty, gdzie opryski, amortyzacja maszyn, sadzonki, żeby założyć 1ha truskawek potrzeba około 20tys PLN. Ale nie lepiej stać pod płotem i narzekać jak to sąsiad się dorobił. 

Dlaczego ktoś kto wziął kredyty, zainwestował ma teraz utrzymywać darmozjadów, każdy ma równe szanse, sam startowałem z 10ha i starej sześdziesiątki, przez 15 lat starczyło na 2 nowe ciągniki, 30ha ziemi i wiele więcej, wszystkie kredyty spłacone i to za czasów złej platformy a nie państwa dobrobytu PiS-u ?

Kierowcy samochodów ciężarowych tzw.Tirów nie są zadowoleni z podwyższenia minimalnej, bo oficjalnie tyle zarabiają a reszta pod stołem. Podwyższenie minimalnej sprawi, że będą ubezpieczeni od wyższej kwoty, przez co będą musieli więcej oddawać do ZUS-u i w podatkach zamiast brać do własnej kieszeni.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Czy wy nie widzicie że był czas że 50% młodych wypierdzielało za granice i nigdy nie wróci, a wy chcecie dalej brnąć tą uliczką bo wam się opłacalność nie zgadza bo maszyna za pól bani to narzędzie pracy a pracownik to zło konieczne i ma za***rdalać za 20 tys rocznie. Gospodarstwo od taty pracownik za grosze i biznesmeny pełną gębą. A co mnie ursus obchodzi. Mi on do niczego potrzebny nie jest. Jak nie potrafią konkurować ani jakością ani ceną niech zaczną robić co innego. Jak nie widzisz że się coś zmienia to może gdzieś wyjedź rozejrzyj się. I fakt idzie to wszystko na naszych plecach ale sory kiepsko mi się pracowało jak znajomy mówi że jego szef na wywiezieniu pralek do portugali i spowrotem trzepie większą kase dziennie niż ja przez miesiać. Teraz ma innegoszefa tamten siedzi i też tak pewnie narzeka na rząd jak co niektórzy tu. A jak ci w kraju tak źle pojedź gdzieś gdzie dobrze i tam szukaj szczęscia. przecież emigracja to szansa na rozwój jak to mowili poprzednicy. A życie szybko płynie i szkoda je tracić na pisanie o rzeczach na które nie mamy wpływu.

Tak jak młodym opłacalność tu na miejscu się nie zgadzała, tak i teraz tym co pozostali może przestać się zgadzać. Takie życie. 
Jednak pragnę zauważyć iż kiedy zachód chciał dobra naszych kierowców, czyli jakby nie patrzeć podniesienia pensji minimalnej, to rząd stawał na głowie aby do tego nie dopuścić i chyba do dziś pozostał w tej pozycji. Argumenty były takie że rozłoży to naszych przewoźników. To teraz robi to samo na własnym podwórku i jest OK?
Sprawa kolejna to taka że ta maszyna za pół bani robi na pensję nie jednego a kilku pracowników. Robi bo musi i jej pracy nikt własnymi pazurami nie wykona, 
Nie będzie tej maszyny? To nie będzie na pensje. No i oczywiście na nowego merca dla mnie, bo przecież co roku wymieniam na nowego. 😂

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ostatnie 2 lata warzywa i owoce w cenie, trzeba było założyć plantację, wykonać studnię głębinową, nakupić maszyn, deszczownię, pielnik, opryskiwacz, odpowiednie ciągniki, postawić chłodnię i trzepać kasę, ale nie, lepiej dostać socjal za darmo i narzekać jaki to prywaciarz wyzyskiwacz. A co ja mam płacić po 2,50 za zebranie łubianki truskawek gdzie na skupie są po 5zł, a gdzie moje koszty, gdzie opryski, amortyzacja maszyn, sadzonki, żeby założyć 1ha truskawek potrzeba około 20tys PLN. Ale nie lepiej stać pod płotem i narzekać jak to sąsiad się dorobił. 

przecież za zbiór truskawek nie musisz płacić płacy minimalnej możesz dać po 1 zł ,, próbuj '' ulman kilka razy pisał że się płaci tyle na ile pracownik sie zgodzi , wiec po co ten krzyk nikt niekaże płacić po 2,5 za zebranie łubianki truskawki .

1 godzinę temu, mirro napisał:

Jednak pragnę zauważyć iż kiedy zachód chciał dobra naszych kierowców,

:D:D Ty w to wierzysz co napisałeś ?  oni chcieli dla siebie dobrze a szczegulnie francuzi i ich kierowcy , którzy nie są konkurencyjni wzgledem kierowców ze wschodu     trzeba znalezć rzetelny artykuł ja mam tylko taki https://forsal.pl/artykuly/1406866,pakiet-mobilnosci-oto-skutki-dla-polskich-przewoznikow.html

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Kierowcy samochodów ciężarowych tzw.Tirów nie są zadowoleni z podwyższenia minimalnej, bo oficjalnie tyle zarabiają a reszta pod stołem. Podwyższenie minimalnej sprawi, że będą ubezpieczeni od wyższej kwoty, przez co będą musieli więcej oddawać do ZUS-u i w podatkach zamiast brać do własnej kieszeni.

to tak samo jak z paragonem , to że ktoś go nie wyda nie oznacza ze podatku nie ma wliczonego w koszta a tylko chce sie wiecej nachapać , tak samo firmy transportowe , oni mają koszt usługi wyliczony od faktycznej płacy a że robią inaczej to jest tylko ich bonus .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A Ty nie widzisz tu jakiejś sprzeczności w działaniu? Kierowcy nie domagali się płac zachodnich, choć pewnie o nich marzyli. U nas co jakiś czas kolejna grupa zawodowa idzie po podwyżki i dostaje. Nagle rząd bierze się za podwyższanie czegoś i twierdzi że to dla dobra wszystkich. Minister Emilewicz łapie się za głowę i mówi że Ona w tym palców nie maczała. zaraz podzieli los Czerwińskiej, bo nie zgadza z wolą ludu. 

Kierowcy francuscy nie są konkurencyjni bo zarabiają godnie. To naszym się nie należy, czy może to PiS określa ile to jest godnie?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

przecież za zbiór truskawek nie musisz płacić płacy minimalnej możesz dać po 1 zł ,, próbuj '' ulman kilka razy pisał że się płaci tyle na ile pracownik sie zgodzi , wiec po co ten krzyk nikt niekaże płacić po 2,5 za zebranie łubianki truskawki .

Tylko że Polak za mniej niż 2,5 od łubianki nie chce pracować, bo mu się "nie opłaca". Ukraińcy pracują za 1,5+wyżywienie i mieszkanie, a uwierz że w tym roku nikt u mnie przez cały sezon nie zszedł poniżej 12zł netto na godzinę, czyli tyle ile wynosi minimalna. Tylko że Polak ma taką mentalność "nie będę uja somsiada dorabiał". Jeździli 2-3 miejscowości dalej za taką samą stawkę a u mnie nie chcieli pracować.

@jarecki co do twojego wykresu mamy minimalną taką jak Chorwacja Węgry Czechy Estonia Litwa Rumunia czyli państwa tak samo rozwinięte gospodarczo jak my. A Szwecja kraj z takim dobrobytem i rozwiniętym socjalem nie ma w ogóle minimalnej :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko że Polak ma taką mentalność "nie będę uja somsiada dorabiał". Jeździli 2-3 miejscowości dalej za taką samą stawkę a u mnie nie chcieli pracować.

@jarecki

Jak my jeszcze mieliśmy truskawki, go bardzo często były sytuację, gdzie ktoś zbierał u nas, a dzień później jechał do jakiegos obszarnika, bo tam płacili dosłownie 20gr więcej na lubiance.  (roznica w kwocie nie ze.skapstwa, tylko zawsze dawalo się mniej więcej tyle, co wszyscy wkoło, a jak ktoś podnosił, to tez się podnosiło jak się dowiedziało o tym, no i o ten okres było opoznienie). A to, że dl obszarnika musiał wstać dwie godziny wcześniej, że musiał tłuc się autobusem, walczyć o rzadki, że musiał pilnować lubianek żeby mu nikt z rzadka nie zakosil, to już nieważne. Ludzie woleli to, niż u nas - kilometr od domu, zbierało tylko kilka osób, bez stresu, bez nerwów. No ale przecież przez dzień 20 lubianek to się opłaca jechać do kogoś.

Albo sytuacje jak ojciec zapłacił ludziom i ostatnim dał więcej chyba z 5dych, bo nie miał drobnych i mial następnego dnia odliczyc - następnego dnia oczywiście ludzie się nie pojawili. Po tygodniu telefon, ile sie jeszcze u nas nazbiera, a ile płacimy i że zobaczą, może przyjdą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v