Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:

Niemcy za swoje (i nie tylko) pieniadze napedzili swoja gospodarkę. My za swoje pieniadze napędzamy głównie cudze gospodarki Jeśli możesz to przypomnij mi jaki był bilans naszych wpłat i dotacji z UE.

A ty Fynda se nie kupiłeś i dalej w stodole z desek siedzisz ze tak ce drazni?

O przepraszam bardzo.

Podnoszenie pensji jest właśnie skubaniem nie swoich firm tylko zagranicznych które produkują na eksport a się znalazły u nas ze względu na tanią siłę roboczą. Trzeba dodać że dlatego też pobudowano autostrady za nie nasze pieniądze.

Widzisz może PO to też wcale debilami nie byli. Gdyby podnieśli minimalną pensję na początku tego dziesięciolecia, gdy jeszcze nie było autostrad i wielkich inwestycji zagranicznych w zakłady pracy na PL ziemi, to dzisiaj produkcja i autostrady były by ulokowane na Ukrainie, Rumuni

I może oni czekali aż będziemy mieć ptaszka w garści. Będziemy mieć autostrady za ich kasę i ich kasę w postaci infrastruktury i obiektów produkcyjnych bo wtedy nie będzie im się łatwo wycofać gdy nagle jakiś ktoś podniesie w PL płacę minimalną.

Także 500+ bierze się z podatków. Podatki są od pensji. Pensję nam płacą zagraniczne firmy. Więc napędzamy sobie gospodarkę poniekąd nie naszą kasą lub kasą która w dużej części pochodzi od zagranicznych firm.

Ja to wiesz i ,,fynda,, sobie kupiłem na 30 ha i 500+ biorę na pierwsze dziecko od samego początku.

Opublikowano
55 minut temu, jarecki napisał:

zamiast ryby daj wętkę , łatwo powiedzieć gorzej zrobić .       Czy faktycznie by zabrakło obecnie żywnosci dla zyjącej populacji ?                   Nie pamietam w jakimś kraju afrykanskim gdzie brakuje żywnosci uprawią się bawełne , a kraj nie może się wyżywić , a bawełne uprawiają zachodnie koncerny , dalej madagaskar jeden z biedniejszych krajów , chyba ma warunki do uprawy rolnej a brakuje zywnosci .jest jeszcze uzależnienie władz lokalnych od zachodnich koncernów i ic dolarów .

Pierwszą poważną decyzją nowego prezydenta było zerwanie porozumienia z koreańskim przedsiębiorstwem Daewoo Logistics, zawartego na jesieni zeszłego roku i dotyczącego
dzierżawy około 1.300.000 hektarów ziemi pod uprawę kukurydzy i palm oliwnych, co stanowi prawię połowę terytorium czwartej pod względem wielkości wyspy na świecie. Umowa miała być zawarta na 99 lat. Daewoo Logistics wynegocjowało, iż w najbliższych 20 latach zasili gospodarkę wyspy 5 miliardami euro. Planowano skonstruowanie portu morskiego niezbędnego do transportu kukurydzy do Korei Południowej, obiecano wybudować szkoły dla ludności lokalnej, jak i zapewniono, że powstanie wiele miejsc pracy na polach uprawnych. Nowy prezydent na zwołanej konferencji prasowej oświadczył, że “konstytucja mówi jasno o tym, że ziemia Madagaskaru nie jest ani pod wynajem, ani na sprzedaż.”

Madagaskar, to państwo-wyspa, położone na Oceanie Spokojnym, przy południowo-wschodnich wybrzeży Afryki. Jest to kraj słabo rozwinięty, który uzyskał niepodległość od Francji w roku 1960. Wielu Malgaszów żyje na granicy ubóstwa.

Pewnie zauważyłeś że Południowa Korea to raczej miejsce gdzie lubi się duuuże koncerny. Lubi się, pod warunkiem że rząd ma tam odpowiednią ilość ludzi w zarządzie. Nie ma lekko. Nic innego nie zafunkcjonuje w tym państwie. Madagaskar to jednak chyba bardziej inwestycja rządowa niż koncernu, chyba że jest faktycznie zgodna z prowadzona polityką to przeszkadzać jej nie będą. Teraz pytanie jest takie. Dlaczego rząd Madagaskaru sam, albo przy pomocy ONZ, do tej pory nie był zainteresowany tymi terenami jako dającymi żywność? A może ciężko zmusić obywateli do zadbania o własny byt?

10 minut temu, damianzbr napisał:

O przepraszam bardzo.

Podnoszenie pensji jest właśnie skubaniem nie swoich firm tylko zagranicznych które produkują na eksport a się znalazły u nas ze względu na tanią siłę roboczą. Trzeba dodać że dlatego też pobudowano autostrady za nie nasze pieniądze.

Yyyyyyyy jako firma z kapitałem polskim, proszę aby w takim razie nie uwzględniać mnie przy tych podwyżkach. Jeśli możliwe to proszę o wzór druku i miejsce złożenia go celem uzyskania zwolnienia z podwyżek.:brawo:

Opublikowano

podnoszenie pensji to skubanie zagranicznych? A dla mnie to wprost napędzanie inflacji albowiem więjszość gałęzi zaczyna się i kończy w Polsce. To rolnictwo, usługi... Podcinają to na czym siedzą lub też kombinujá hak z sukcesem ojro zainstalować.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mirro napisał:

A może ciężko zmusić obywateli do zadbania o własny byt?

zdanie klucz do rozwiązania czesciowego ale do tego  trzeba troche jeszcze zachety  , wbrew pozorom rosjanie nie są aż tak leniwym narodem , mają spore areały ziemi a przez lata byli importerem żywnosci ,a ludzie w kołchozach umierali z głodu , wiem polityka

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Yyyyyyyy jako firma z kapitałem polskim, proszę aby w takim razie nie uwzględniać mnie przy tych podwyżkach. Jeśli możliwe to proszę o wzór druku i miejsce złożenia go celem uzyskania zwolnienia z podwyżek.:brawo:

Januszem można być i PL i zagranicznym.

To kwestia tego czy nim w ogóle jesteś czy też nie, czy stać cię na podniesienie minimalnej czy nie.

2 minuty temu, DTaras napisał:

podnoszenie pensji to skubanie zagranicznych? A dla mnie to wprost napędzanie inflacji albowiem więjszość gałęzi zaczyna się i kończy w Polsce. To rolnictwo, usługi... Podcinają to na czym siedzą lub też kombinujá hak z sukcesem ojro zainstalować.

Ja jestem bardzo zadowolony z rolnictwa a i na usługi nie narzekam.

Nie mam możliwości rozwoju ale w takiej wersji jak wykonuję usługi dużo zarabiam. Minus że nie jestem w stanie zrobić  z tego dużej skali.

Opublikowano

Damian niżej 3,5 tyś na rękę to dziś pracownika nie znajdziesz. Polemizowałem z Twoją tezą o firmach zagranicznych bo zapominasz o naszych małych i średnich. Ugotują ich tymi nakazami i planami. Potem znowu będą dawać na rozwój kolejnych firm, jak te padną. 

Opublikowano

na ulge za  "prund" mozna sie bylo zapisac to i na podwyzki pensji pewnie tez.😛

pensje minimalna wystepuje najczesciej w handlu,uslugach,budownictwie,ochronie i panstwowych firmach urzedach- w prywatnych firmach reszta wyplaty pod stolem...czyli za podwyszke pensji najwiecej zaplaci skarb panstwa czytaj -my 😛, kto w fabryce bedzie pracowal za najnizsza pensje przy takim bezrobociu ???? chyba tylko umyslowo ograniczeni zwolennicy pis-u 😛

Opublikowano
27 minut temu, damianzbr napisał:

O przepraszam bardzo.

Możesz jakoś szerzej opisać ten fenomen? Zwiekszone koszty pracy jedne firmy dotkną a inne nie? Jakim cudem?

10 minut temu, jarecki napisał:

zdanie klucz do rozwiązania czesciowego ale do tego  trzeba troche jeszcze zachety  , wbrew pozorom rosjanie nie są aż tak leniwym narodem , mają spore areały ziemi a przez lata byli importerem żywnosci ,a ludzie w kołchozach umierali z głodu , wiem polityka

W afryce musi być nedza bo jakby mieli jakies sensowne gospodarki zbudować to by dawno powstały. Oni maja lenistwo i głupotę w genach i tego nie zmienisz. Byli dziadami, sa dziadami i będą dziadami. Nie ma ich co na siłę uszczęśliwiać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

W afryce musi być nedza bo jakby mieli jakies sensowne gospodarki zbudować to by dawno powstały. Oni maja lenistwo i głupotę w genach i tego nie zmienisz. Byli dziadami, sa dziadami i będą dziadami. Nie ma ich co na siłę uszczęśliwiać.

w sumie racja, w RPA  pognali białych farmerów i spowrotem do nich wracają .

Opublikowano (edytowane)

Przyjeżdza Tusk do Obamy . Piją wódkę . Tusk pyta się za co pijemy ? Obama - widzisz ten most ? Zbudowaliśmy i się jeszcze trochę zostało .

Przyjeżdza Obama do Tuska i podobna sytuacja . Za co pijemy . Tusk mówi . Widzisz ten most ? Obama nie . Za to pijemy .

Edytowane przez 12zbyszko
  • Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:

Pisowcy podnoszą pensję po to aby zwiększyć podatek i pompować więcej siana do zusu, a przy okazji mydlą oczy gawiedzi jacy to są wspaniali.

tak tylko jak kolega niżej napisał 

5 godzin temu, mirro napisał:

Damian niżej 3,5 tyś na rękę to dziś pracownika nie znajdziesz.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

To po co podnosić minimalna jak i tak trzeba więcej płacic?

bo 60% prywaciarzy opłaca z najniższego a płaci osobnym przelewem 3/4 tyś ty też tak robisz 

6 godzin temu, damianzbr napisał:

Widzisz może PO to też wcale debilami nie byli. Gdyby podnieśli minimalną pensję na początku tego dziesięciolecia, gdy jeszcze nie było autostrad i wielkich inwestycji zagranicznych w zakłady pracy na PL ziemi, to dzisiaj produkcja i autostrady były by ulokowane na Ukrainie, Rumuni

nie zgodzę się do końca bo autostradowy budowały strabag alpine bau i inne niemieckie firmy a cena droższa za km niż w niemczech .. a zarobki nisze wiec zgarniał tylko ten najwyżej ... gdyby dzisiaj budowały to też by budowały troche mniej by zostało w kieszeni no ale płacili nawet 4,5 tyś zwykłemu robotnikowi 

Opublikowano (edytowane)

Jak przeledwami to kazdy głupi w US by to zaraz wyłapał. Oj Romanek jaki ty łatwowierny jesteś. Jeśli jest tak jak piszesz to podniesienie minimalnej nie wpłynie na zwiekszenie zarobków tylko po prostu wiecej będzie szło oficjalnie a mniej pod stołem.  To wszystko  potwierdza to co pisał Mikad

Gdyby nasz rząd nie był lewicowo pazerny i podatki były niskie to nikt by nie kombinował , tylko zapłacił i z głoby

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

dla mnie to zwykła głupota ... us naprawdę ? czemu dużo ludzi skarży się ze jak robią jest ok jak coś sie stanie wypadek w pracy 80% z najniszego muj kolega nawet tak miał kredyt na domu firmie transportowej kasa 8tyś a po złamaniu nogi przy załadunku 80% z 1250 a kredyt 1500zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v