Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No przecież pisze, że z zagranicznych :) Kiedyś to najwięcej było wiadomo ursusow/zetor ów, trochę mtz/jumzow i tyle. Jak pojawił się zachód, to jakieś stare Johny, MF, ihc, stare fiaty.   Najmniej do teraz widzę renowek, deutzow, Fordow /NH. Z używek, bo nowe to juz pełny przekrój. 

@up

Komus tu się chyba sufit na łeb spierdolil. 

Edytowane przez daron64
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda że rocznik się nie zgadza . Mały wlot powietrza na masce sugeruje co najwyżej 87r . Stan ładny , ale cena to czyste szaleństwo .

Gość ma więcej !

Idealny 5211 już mu sprężarką leje .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 16:29, Partyzant85 napisał:

Na 100% to jest paszowóz. Z przodu brakuje części osłon i przenośnika poprzecznego z napędem hydraulicznym. Na pakę ładuje się bele sianokiszonki lub kostki kiszonki wycięte wycinakiem. Przenośnik podłogowy przesuwa paszę do przodu gdzie jest rozdrabniana widocznymi na foto rotorami. Rozdrobniona pasza spada na przenośnik poprzeczny i jest podawana na stół paszowy. Maszyna usprawnia karmienie ale za sprawą popularności TMR od wielu lat tego typu paszowozy odchodzą do lamusa gdyż nie da się w tym mieszać kilku komponentów paszy.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, daron64 napisał:

Widać, że Wy bliżej zachodu. U nas z zagranicznych sprzętów, to kiedyś co najwyżej jumza można było zobaczyć 😛

Były nawet w wersji Anglik :D kierownica z prawej strony

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano (edytowane)

Ciągnik Jumz to pochodna ciągnika MTZ-2, który miał kierownice po prawej stronie, ponieważ zastosowano kolumnę kierowniczą z samochodu (Ził , Gaz-51 ?) , która dała się zamontować tylko tak . I tak już zostało. Swoją drogą nie jest to głupie rozwiązanie, bo podczas orki widać lepiej prawe koło (jak powstawał MTZ-2 to niewiele osób słyszało o pługach obracalnych)

I jeszcze kika ciekawostek - silnik w Jumzach to pochodna silnika z ciągnika gąsiennicowego KD-35, a ten z kolei pochodzi od Caterpillar CAT 34-00

Tłoki z MTZ-ta idą do większości rosyjskich ciężarówek (jak nie wierzycie, to poszperajcie w katalogach producentów)

To jest właśnie ruska unifikacja

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 4
Opublikowano

Po to samo, co podczas siewu czy agregatowania - większość ludzi patrzy na koło, aby ocenić odległość. Jak orzesz to patrzysz tylko przed siebie, nie sprawdzasz. czy koło trafiło w bruznę ? Jak siejesz, to nie sprawdzasz, czy koło idzie po znaczniku ?

• Like 2
Opublikowano

hmm ja do mtz słyszałem jeszcze jedno że jak kolega wcześniej wspomniał "licencja" catepilara który był na gąsiniecach a te miały siedzenie z boku żeby dobra widoczność była bo nisko się siedzi , potem przerobili na koła ... i zostawili jak było 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v