Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żebym był jakimś fanbojem polskiej/czechoslowackiej myśli technologicznej, ale wszędzie gdzie pojawia się wojenka zachód vs nasz/pekpikowy sprzęt wszyscy bronią zachodnich, że w zasadzie są nie do zajechania, że co to za problem części znaleźć w dzisiejszych czasach, że w necie wszystko jest i na drugi dzień kurier przywiezie, że w jakimś zetorku też mało nie kosztuje skrzynia, a tu bach - ciągnik za niecałe 25tys(gdzie normalnie że 30-40pare tys chodza)  i wszyscy piszą, że pewnie nie oplaca się robić, albo części się nie znajdzie.. 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

Nie żebym był jakimś fanbojem polskiej/czechoslowackiej myśli technologicznej, ale wszędzie gdzie pojawia się wojenka zachód vs nasz/pekpikowy sprzęt wszyscy bronią zachodnich, że w zasadzie są nie do zajechania, że co to za problem części znaleźć w dzisiejszych czasach, że w necie wszystko jest i na drugi dzień kurier przywiezie, że w jakimś zetorku też mało nie kosztuje skrzynia, a tu bach - ciągnik za niecałe 25tys(gdzie normalnie że 30-40pare tys chodza)  i wszyscy piszą, że pewnie nie oplaca się robić, albo części się nie znajdzie.. 

Piszą, zgadują bo żaden z nich nie miał z nimi doczynienia i tylko mogą się domyślać. Ktoś coś gdzieś słyszał jak kolega kolegi naprawiał i tyle z ich wiedzy. 

Opublikowano

Jak mam czas, to zajmuję się naprawami różnych "wynalazków" i tak samo w tych polskich czy czeskich ciągnikach można trafić różne "wynalazki eksportowe" do których nie ma cześci w katalogu bo była mała seria 50 sztuk na eksport. Sąsiad ma taki 3320 - wałek główny skrzyni zamawiał w fabryce Zetor bo u nas go nie było w żadnym katalogu, ciągnik miał iść jako "zielony JD" do USA ale anulowano zamówienie i poszedł do Polski.

Większość za "części zamienne" rozumie filtry, uszczelki, kosze lamp czy inne rzeczy, które wymienia się najczęściej. Dla ludzi, którzy w roku 1990 się urodzili, a nie jeździli po agromach za częściami cięzko jest zrozumieć obawy "panie, do tych zachodnich to części ni ma", które niektórym zostały do dziś.

A co do trwałośći - znam juz kilkanascie osób, które zamieniły 30-to letnie U1224 na 30-to letnie Fendty czy Renault i dziś nie chciałyby za nic do nich wracać.  Co kto lubi.

Opublikowano
51 minut temu, izydor6280 napisał:

koszt może być śmieszny, jeśli to problem tylko z widełkami, pękają lub wycina nit, a może być tak że z robotą wyjdzie niemal połowę wartości ciągnika, jeśli cała pośrednia będzie do remontu

Nie wierzę że ktoś do niej już nie zagladal do środka. Który z nas jak mu się coś zepsuje to w ciemno chce oddać za pół pieniędzy a nie spróbować naprawić za jakąś nieduza kwotę i tłuc dalej

Opublikowano
20 godzin temu, Mich9 napisał:

Nie polecam tego handlarza nie ma za ciekawej opini w okolicy marze ma 5-10 tys na drozszych produktach, jak szukasz czegos z okolicy to zobacz handlarza w legnickim polu sciaga wszystko w orginale, ceny tez ma przyzwoite.

kolego to takie sprawdzone info? maluje te opryskiwacze co sprzedaje? bo dosyc dobrze wygladaja te w kwocie 20-25tys

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

na pewno tyle, że handlarzowi nie opłacało się rozgrzebywać i chce znaleźć jelenia, sam ten ciągnik tez oglądałem w ogłoszeniu :/

@bratrolnika jak ktos ma blisko ora ma chęci , czas i pojęcie to można podjechac i obejrzeć , ślady "ingerencji" i rozpoławiania byłyby widoczne

@jahooo link do niego masz ? nawet jeśli  to archiwalne to chciałbym zobaczyć  

Opublikowano (edytowane)

Jaki link ? Ogladałem to samo ogłoszenie co tu ktos dzisiaj zapodał z renią sam szukam czegoś w tych pieniądzach .

O to https://www.olx.pl/oferta/renault-133-14-CID757-IDxhWRj.html#5a5fc37809

tyle że z tydzień lub dwa tygodnie temu to widziałem, ale takie "okazje" omijam

Na pewno nie jest to ciągnik "od gospodarza" bo gość ma tych sprzętów więcej do opylenia

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2kf13/

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Fendt308lsa napisał:

https://www.olx.pl/oferta/plug-kverneland-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDx4uUh.html#1f53d5e52f

Ile taki Kverneland waży ? Bo szukam pługa obracanego i w niedalekiej przyszłości będę kupować też ciągnik i bym sobie  odkręcił 3 skibe a 4 by była na potem :) 

Posiadam podobny, ok. 1200-1300 kg. Na tabliczce wagi nie ma, ale MF 6160 bez przednich obciążników podrywa :)

Edytowane przez sladan
Opublikowano
3 godziny temu, Fendt308lsa napisał:

https://www.olx.pl/oferta/plug-kverneland-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDx4uUh.html#1f53d5e52f

Ile taki Kverneland waży ? Bo szukam pługa obracanego i w niedalekiej przyszłości będę kupować też ciągnik i bym sobie  odkręcił 3 skibe a 4 by była na potem :) 

kolego 1300kg  kolega ma takiego ,przed chwila pytałem

co do cześci do zetora  dziś  klamkę pocałowałem ,

• AgroTeam
Opublikowano

Bambi14 napisał:

20 godzin temu, Mich9 napisał:

Nie polecam tego handlarza nie ma za ciekawej opini w okolicy marze ma 5-10 tys na drozszych produktach, jak szukasz czegos z okolicy to zobacz handlarza w legnickim polu sciaga wszystko w orginale, ceny tez ma przyzwoite.

kolego to takie sprawdzone info? maluje te opryskiwacze co sprzedaje? bo dosyc dobrze wygladaja te w kwocie 20-25tys

A nie zastanawia Cie dlaczego wszystko u niego się tak świeci? Ceny ma mocno powyżej rynkowych choć na zdjęciach sprzęt wygląda super. Ja tam jednak wole zakurzone i brudne przynajmniej widać ze pracowało

Opublikowano
5 godzin temu, Fendt308lsa napisał:

https://www.olx.pl/oferta/renault-133-14-CID757-IDxhWRj.html#5a5fc37809

Ile naprawa rewersu w takim czymś może kosztować ? 

jak skrzynia nie grzebana w pl to bym zaryzykował

4 godziny temu, daron64 napisał:

a w sektorach takich kwiatków niema?

Opublikowano (edytowane)

Nie mówię, że nie ma,choc chyba tylko w eksportowych wersja h takie poważniejsze rzeczy mogą się trafic.

Chodzi mi o to, że jak tylko jest temat o tym, to zachodnie są przezajebiste pod każdym względem, a części to w zasadzie nawet w mięsnym można dostać  zaraz koło zetorowskich. A jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że nagle nie opłaca się robić,  pomimo że cena jest ponad 5 koła mniejsza niż pelnosprawnego ciągnika. 

Osobiście wolałbym zachodni od mojego komunistycznego zetorka,  gdybym nie bał się właśnie takich sytuacji :/

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Już kilka takich renówek z awarią rewersu widziałem. Wiele krzyku i lamentu a w 98% okazywało się że złamał się wodzik w miejscu nawiercenia pod śróbkę blokującął widełki. Ot cała awaria. Ludzie nie ma czegoś czego nie da się naprawić. Ruskie w kosmos latają a wy lamentujecie nad rewersem do renaulta.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

przeciez tu wiekszosc znawcow tematu umie tylko pisac glupoty bo nawet nie jest w stanie zadzwonic i sie zapytac co i jak tylko durnoty pisac. dla oswiecenia ,widac ze zdjecie nie u nas robione jak kilka sprzetow tego ogloszeniodawcy,duzo ludzi tak robi jak niewie czy sie sprzeda a sprzet jeszcze na zachodzie,masseya tez ma na zdjeciach z francji a medrki pisza durnoty i tyle .nie kazdy ma mechanika zeby ciagnik rozpolawiac,u francuza stanol to postawil i stoi pare lat widac na zdjeciach.beda dzwonic normalni to pewnie to zwiezie i sprzeda beda dzwonic debile to pewnie gosc oleje temat. mase ludzi tak robi.

ps to kwestji renowki z rewersem

Edytowane przez szmergiel
literowka
Opublikowano
11 godzin temu, griga napisał:

A nie zastanawia Cie dlaczego wszystko u niego się tak świeci? Ceny ma mocno powyżej rynkowych choć na zdjęciach sprzęt wygląda super. Ja tam jednak wole zakurzone i brudne przynajmniej widać ze pracowało

Też u niego byłem, ceny ma bardzo mocno zawyżone na to co oferuje. Oglądałem paro letni opryskiwacz Lemkena  ponad 4 tyś l na zdjęciach ładny a w rzeczywistości bardzo pordzewiały, od razu do malowania, podobnie było z  rozsiewaczem Amazonką. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v