Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No raczej nie dogoni siał bym qq ale pole jałowe i za mokro żeby gówna nawieść a do tego zbiór i sianie to usługa która nie jest na zawołanie na już a do zboża wszystko mam i w każdej chili mogę to zebrać jak by mieli jakieś ulewy przyjeść w żniwa.

Opublikowano

Ja mam takie pole po łące. W maju nigdy owsa nie siałem. Ale koniec kwietnia się zdarzało. I nigdy problemu nie było. Żniwa prawie normalnie z innymi. Dużo wilgoci sprawia, że owies nadrabia. 

Opublikowano (edytowane)

Ja tam dużo sieje ozimin i jak któreś pole słabo przezimuje co wtedy przesiewam owsem a w tym roku wszystko lux przezimowało i mało się robi owsa a owies potrzebny na paszę do własnego użytku bo ze zbytem tak o bywa rozmaicie jak w moich stronach,a tez nie ukrywam ze co pola były pod qq to szkoda mi tam owsa było siać bo za sprzedaną qq można dużo więcej go kupić.A to lubi się położyć lub niesprzyjająca pogoda w żniwa może go osypać.

Jutro posieje ten hektar zobaczę jak nie wyjdzie to za rok lakę tam zrobię bo za mokro.

Teraz tydzień temu kupowałem owies to po 900zł za tonę tylko taki szary po deszczach.

Znajomy miał to w bagach i taki bag na wadze takiej hakowej 600 kilo przeszło ważył.Wienc  nie taka plewa jak na takie szare ziarnko.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Posiałem dzisiaj zobaczymy jak szybko będzie wschodził.Dałem 200kg saletry doglebowo,na start, no bo akurat miałem taki nawóz.Juto straszą burzami a i tak mokro było siane na siłę.Tylko ze piach i siałem płytko.I jednej strony strugi poszedł nawigator a z drugiej bingo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Panowie mam mieszankę owsa z jeczmiem i owies robi się najstarsz liść taki pomarańczowo żółty od czego może to być występuje placami i paskami 

Przed siewem dostał 180kg mocznika 100kg kizerytu 100kg superfosfat prosty i 120kg lubofoski 

pH około 5.3-5.6

Opublikowano

Chyba standard u owsa - pokazuje miejsca z niskim pH i magnezem.

Opublikowano

Ale owies podobno toleruje niższe pH po 2 brałeś próbki gleby i płyn helliga i pokazuje że jest w tych miejscach 5.2 więc na owies nie źle jak inni sieją jęczmień na takim pH i mówią że super plon

12 minut temu, krilan06 napisał:

Teraz to jedynie siarczan magnezu w opryskiwacz i coś dolistnie i możesz opryskać. Pewnie masz w tych placach niskie ph albo brak magnezu

Kizeryt siany na całe działce więc magnez powinien być 

Ile dać tego siarczanu na hekatar? I ile mocznika ? Pryskam 300l na hektar cieczy 

Można do odżywek dozucic odchwaszczanie ? Mustang forte czy lepiej odżywki później chwasty ?

Opublikowano
Przed chwilą, milanreal1 napisał:

Sprawdź głębokość siewu. Słabsze pH, gorsza struktura gleby, redlica się zapada, do tego zgorzele siewek.

Może masz trochę racji możliwe że zbyt głęboko posiałem ale nie jakoś tragicznie i czemu występuje tylko paskami np 5m później normalne albo jakimś plackiem ? 

Opublikowano
5 minut temu, damianos95 napisał:

Ale owies podobno toleruje niższe pH po 2 brałeś próbki gleby i płyn helliga i pokazuje że jest w tych miejscach 5.2 więc na owies nie źle jak inni sieją jęczmień na takim pH i mówią że super plon

Kizeryt siany na całe działce więc magnez powinien być 

Ile dać tego siarczanu na hekatar? I ile mocznika ? Pryskam 300l na hektar cieczy 

Można do odżywek dozucic odchwaszczanie ? Mustang forte czy lepiej odżywki później chwasty ?

Odżywki osobno, siarczanu bym dał 10-15kg i potem powtórzył 

Przed chwilą, damianos95 napisał:

Może masz trochę racji możliwe że zbyt głęboko posiałem ale nie jakoś tragicznie i czemu występuje tylko paskami np 5m później normalne albo jakimś plackiem ? 

Też miałem parę lat temu ten problem, nawet w galerii mam zdjęcie, poszło wapno magnezowe, następny rok kizeryt i problem zniknął

Opublikowano
1 minutę temu, damianos95 napisał:

Odpowiedź już Ci podałem, pH nie ma struktury więc redlica siewnika Ci faluje. Chodź można dodać jeszcze mozaikę glebową czy jakość siewu, niektóre siewniki przy dużej prędkości siewu falują redlice.

Opublikowano
6 minut temu, milanreal1 napisał:

Odpowiedź już Ci podałem, pH nie ma struktury więc redlica siewnika Ci faluje. Chodź można dodać jeszcze mozaikę glebową czy jakość siewu, niektóre siewniki przy dużej prędkości siewu falują redlice.

Jakoś da się na to zaradzić ? Jak było zboże ozime rok temu nie było tak dużego problemu z tym 

5 minut temu, krilan06 napisał:

Nie wiem czy ten mocznik wskazany, parę kilo możesz dać 

Kiedyś słyszałem że jak dam mocznik to lepiej się klei ciecz do rośliny i lepiej działa oprysk ale nwm czy to prawda