Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak głęboko zasiany to powinien przetrwać. Bingo częściowo jeszcze walczy, gdzie jest w zagłębieniach to zielony a gdzie był wyżej to wysmalany do cna. Jak się zrobi ciepło to się okaże czy przeżył.

Opublikowano
19 godzin temu, Sim95 napisał(a):

Co powiecie o odmianie Nawigator?

Jeżeli chodzi o nawigatora to obecnie już nie dostaniesz kwalfikatu jednak ja sieje swój "stary" materiał i nigdy nie zawodzi rok temu dla porównania miałem Rambo i bingo a dwa lata temu pokera.Ogólnie jest dość ciężko bo zawsze do worka to 50kg wchodzi

Opublikowano

kupilem 4 lata temu owies KWS Flämingsgold i jestem mega zadowolony, wymaga skracania, wystarczy polowa dawki jak na pszenice i stoi do konca, rok temu oddał 5.5t a w tym rekordowe 6.5t/ha staram sie trzymac go w czystości bo juz nie ma tej odmiany ale żaden bingo nawigator i rambo nie umywa sie do tej odmiany.

Opublikowano
Sim95 napisał:

Do tej pory siałem tylko Bingo, nie wypada źle, ale chciałbym spróbować czegoś nowego.

weź Rambo i będziesz zadowolony. Ja też siałem Bingo ale on ma bardzo dużo łuski.

Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jaki owies na gleby 4b-V miejscami Vl klasa, przedplon kukurydza. 

Rambo, poker czy szukać czegoś innego? 

Kreator niby fajnie w badaniach wychodzi. Z doświadczenia polecam Rambo fajna odmiana tylko w dobrym roku z opadami i ciut lepszej ziemi lubi się podłożyć bez skracania.

Opublikowano (edytowane)

Miałem rambo i nawigatora  to praktycznie te same odmiany z jednej hodowli jakoś specialznie się nie różnią.Z innej hodowli to juz widać ze to co innego ,a w strzelcach delikatnie coś się różni i inna nazwa. Oglądałem kiedyś program o tym jak tworzę te odmiany to to trwa 20 lat więc delikatnie coś tam 20 lat temu zmienili i już powstaje jakby inna odmiana

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
43 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Bingo bezkonkurencyjny 

Bingo ma dużo ziarna ale mała wagę, I później co z tego że masz po 2 przyczepy z hektara jak waga mała i tylko dużo trzeba wozić, bingo to już stara odmiana, są lepsze 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.01.2026 o 12:42, Sim95 napisał(a):

Co powiecie o odmianie Nawigator?

miałem , bez szału ogólnie nie podobała mi sie ta odmiana , dość wczesnie zasiałem , powschodził przyszło ochlodzenie i zaczął się krzewić finał był taki żę wyszło za gęsto walczył o swiatło i tak jak juz ktoś tu wspomniał było sporo nałamanych w połowie dwie próby podjęte i obie kiepsko wyszły a plon raczej na normalnym  poziomie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Bingo bezkonkurencyjny 

Spróbował byś czegoś nowego 😉 

Ale jak jeszcze się bawiłem w owies to Bingo był pierwsza klasa 💪

Ii zawsze tak wychodził że w worek nasypałem 50kg i dało się zawiązać 

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Bingo ma dużo ziarna ale mała wagę, I później co z tego że masz po 2 przyczepy z hektara jak waga mała i tylko dużo trzeba wozić, bingo to już stara odmiana, są lepsze 

Pszenżyta i jęczenia się sypnie i bydło wpieprza aż miło, miałem kilka odmian i w tamtym roku wróciłem do bingo 

44 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Miałem Przemek mnie namówił, chyba nawigator i coś jeszcze , no nie sprawdziła się, trzeba brać pod uwagę że nie wszystkie odmiany się sprawdzą w danym rejonie 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Bo bingo to tak jak siewnik amazone i kombajn claas, każdy się nimi jara a są inne lepsze😉

Jeśli chodzi o wartości żywieniowe to tak są lepsze, większa gęstość - są lepsze, wartość opałowa - nie ma lepszej odmiany.

Opublikowano
17 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

A może będzie nim palił i tak jak piszą najlepsze wartości kaloryczne?

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Powinni wprowadzić do oceny wartość opałową 

Przy jego obecnej cenie i cenie pelletu czy ekogroszku i tak jest opłacalny.

Opublikowano

Mówicie, że Bingo dobre na opał? Bo własnie szukam odpowiedniej odmiany na takie przeznaczenie. Dobra kaloryczność czy dobrze się spala ta odmiana?