Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jurek321 napisał:

Jęczmień nie lubi ccc

Ponoć na jęczmień nie działa a na owies tak. Kwestia finansów nie gra dla mnie roli bo z tego nie żyję.

Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Ponoć na jęczmień nie działa a na owies tak. Kwestia finansów nie gra dla mnie roli bo z tego nie żyję.

Działa tylko niekorzystnie dla jęczmienia.

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

To znaczy jak późno ,w jakiej fazie będzie owies? 

Ja lece chwastox trio 

A po co ten mocznik ? Azotu to dowalić doglebowo , a nie pryskać bo to więcej szkody można zrobić niż pożytku , dawno już się z tego wyleczyłem

Owies to nie pszenica. Jak mu azotu dowalisz to nic z tego nie będzie dobrego. Nie trzeba przesadzać. Ze swojej praktyki wnioskuję, że lepiej zainwestować w NPK w owsie. Lepszy efekt. Od azotu się odmładza i wylega. A dolistnie to też "szkoda prądu". Chyba, że o magnez chodzi. 

Opublikowano

To ile azotu sypiecie bez skracania? Mam nawigatora z centrali obsianego na IV-VI klasach przedsiewnie poszło 250 Poli 6 i 125 kg mocznika.  Dorzucić mu teraz ze 100-150 saletry czy mogę przesadzić? 

Opublikowano

Nawigator siany 16.03. Swoje ziarno, 450szt. na m2 (ale tu nie wszystko skiełkowało, bo to był ugór i redlice na kołtunach wyskakiwały). Przed siew 250kg ultry 8, 100kg kizerytu, 150kg mocznika,, tydzień temu chwasty Mustangiem forte. I to by było na tyle. No chyba że skrzypionka bardzo zaatakuje.

IMG_20210517_18.jpg

Opublikowano

Ile Wy tego owsa kosicie że takie nakłady robicie? Dokarmianie dolistnie owsa większego sensu nie ma. W poprzednim sezonie owies na oborniku dostał tylko 30n na dobry start i na tym nawożenie skończyłem. Zbiór był rekordowy ale też opady były rekordowe. Owies potrzebuje 650 litrow wody na tonę nasion. To sobie przeliczcie ile tej wody musi napadać. Sieje 350 roślin, nie skracam. Owies siany 10 marca.

Opublikowano
16 godzin temu, michal_19 napisał:

Przyjalbym z chęcią ten nadmiar wilgoci. U mnie owies w mieszance zaczyna strzelać w źdźbło . 

Ja nie narzekam na sam nadmiar wody, bo jej to raczej za dużo nie będzie, tylko na to, że nie wiem, czy dobrze zrobiłem sypiać te saletrę.

14 godzin temu, pabloblue napisał:

W sobotę dawałem odżywki na owies bo na niektórych kawałkach słabo wyglądał czy można dzisiaj przydając od chwastów? 

Trzeba było odwrotnie zrobić.

14 godzin temu, Ursus932 napisał:

Zalecają tydzień przerwy 

Pryskając odwrotnie gdzieś 2-3dni zawsze starałem się zachować i nie widziałem negatywnych skutków.

14 godzin temu, jarecki napisał:

ile dajecie gold-a na ha ? w opisie jest od 1 litra do litra 1,25 litra z chastów sporo rdestów , rzodkiew swieżba 

Zawsze daje w max dawce.

14 godzin temu, Ursus932 napisał:

To daj moduss , bezpieczniejszy dla korzeni 

Własnie wiele podobnych opinii widziałem na forum i pytałem kilku przedstawicieli i żaden o niczym takim nie wspominał. 

10 godzin temu, Karollorak93 napisał:

To ile azotu sypiecie bez skracania? Mam nawigatora z centrali obsianego na IV-VI klasach przedsiewnie poszło 250 Poli 6 i 125 kg mocznika.  Dorzucić mu teraz ze 100-150 saletry czy mogę przesadzić? 

Jak dasz 150saletry to już grubo powyżej 100kg N Ci wyjdzie. Raczej bez skracania bym nie ryzykował.

10 godzin temu, dzikiWschód napisał:

Panowie pierwszy raz będę skracałem owies I pytanie czy 1.5lccc + mocznik + siarczan można lecieć? Czy lepiej nie kombinować z mocznikiem?

Jak skracam zawsze daje, co mi z ozimin zostanie. Czasem mocznik/siarczan/odżywki. Nie widziałem nigdy negatywnych skutków.

8 godzin temu, kibix napisał:

Ile Wy tego owsa kosicie że takie nakłady robicie? Dokarmianie dolistnie owsa większego sensu nie ma. W poprzednim sezonie owies na oborniku dostał tylko 30n na dobry start i na tym nawożenie skończyłem. Zbiór był rekordowy ale też opady były rekordowe. 

No to napisz, ile to było u Ciebie z tego rekordowego zbioru przy 30kg N?

Opublikowano
12 godzin temu, ciaastus napisał:

Owies to nie pszenica. Jak mu azotu dowalisz to nic z tego nie będzie dobrego. Nie trzeba przesadzać. Ze swojej praktyki wnioskuję, że lepiej zainwestować w NPK w owsie. Lepszy efekt. Od azotu się odmładza i wylega. A dolistnie to też "szkoda prądu". Chyba, że o magnez chodzi. 

Ale nie mówię że dowalić jak pod pszenice , taka mi się napisało 😉 tylko dać do gleby ile się uważa i na tym koniec 

Opublikowano
9 godzin temu, kibix napisał:

Ile Wy tego owsa kosicie że takie nakłady robicie? Dokarmianie dolistnie owsa większego sensu nie ma. W poprzednim sezonie owies na oborniku dostał tylko 30n na dobry start i na tym nawożenie skończyłem. Zbiór był rekordowy ale też opady były rekordowe. Owies potrzebuje 650 litrow wody na tonę nasion. To sobie przeliczcie ile tej wody musi napadać. Sieje 350 roślin, nie skracam. Owies siany 10 marca.

Tyle wody to chyba nawet ryż nie potrzebuje 

Opublikowano

Witam. Wiem że to nieodpowiedni temat ale proszę bardzo o poradę. Dostałem pole w dzierżawę i było w tamtym roku pszenzyto zostało skoszone i pole zostało tak do dzisiaj są chwasty, perz, samosiewy żyta. Pole jest trochę zakwaszone ale nie bardzo bo 2 lata temu gość sypał wapno w ilości 3t/ha. I mam pytanie, co tam teraz robić ? Jak to przywrócić do stanu użytkowania ? Na siew owsa czy nawet jęczmienia jest juz trochę późno chyba... Proszę o poradę bardziej doświadczonych. Jak bym to dostał wcześniej to nie było by kłopotu. Orać to i siać coś czy odpuścić i doprowadzić do ładu ?

Opublikowano

Zrobić glifosatem , orka i jeszcze możesz posiać grykę 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

Witam. Wiem że to nieodpowiedni temat ale proszę bardzo o poradę. Dostałem pole w dzierżawę i było w tamtym roku pszenzyto zostało skoszone i pole zostało tak do dzisiaj są chwasty, perz, samosiewy żyta. Pole jest trochę zakwaszone ale nie bardzo bo 2 lata temu gość sypał wapno w ilości 3t/ha. I mam pytanie, co tam teraz robić ? Jak to przywrócić do stanu użytkowania ? Na siew owsa czy nawet jęczmienia jest juz trochę późno chyba... Proszę o poradę bardziej doświadczonych. Jak bym to dostał wcześniej to nie było by kłopotu. Orać to i siać coś czy odpuścić i doprowadzić do ładu ?

jak bierzesz dopłaty to wsiej coś żęby je dostać a jak dzierżawa bez dopłat , to co masz wydać na pole to daj włascicielowi z 500 zł to przynajmiej sie nie narobisz , chyba że gryke  wsiejesz ale bez dopłat to też lipa . a jaka klasa ziemi i co rosnie w pobliżu jak ziemia nie zła to jeszcze kukrydze można w niej pole wyczyscisz , ale nakład kasy ze 2 tys .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Wiem ale gryki nie sprzedam bo nie mam gdzie. Myślałem glifosat po jakimś czasie talerzowka i później dopiero orka. I na jesień siew pszenzyta. Nie biore dopłat. 

Edytowane przez MalyRolnik18