Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najgorzej mają te mleczarnie które tylko produkowały żywoność dla rosji albo te które oddawały w 50 % . Ale nie przesadzajmy jak tu widze 90 gr ? Żywność i tak idzie przez Białoruś ( ostatnie dane Agrobiznesu *1000 ton nabiału * poszło już na rosje od nas ) Więc dlaczego te spadki ? Rozumiem 5-10 gr max ale nie 30-40 jak niektórzy. Poprostu firmy niektóre robią sobie jaja " Inni obniżają to i my " :)

Opublikowano

Agrobiznesu to nie ma co słuchać. Jednego dnia mówią tak , drugiego tak. .

Ale nie przesadzajmy jak tu widze 90 gr ? Żywność i tak idzie przez Białoruś ( ostatnie dane Agrobiznesu *1000 ton nabiału * poszło już na rosje od nas ) Więc dlaczego te spadki ?

Ty też jednego dnia mówisz tak, drugiego inaczej :D

W Mlekpolu przysyłali smsy jakieś 2 tyg temu, że w związku z embargiem zostały produkty z rosyjskimi etykietkami i proszą o przyjęcie dostarczonego towaru. Natomiast w Piątnicy obniżyli ceny i "ruskie" idą jak świeże bułeczki, Mlekpol wali w hu... jak tylko się da na każdym kroku, wykorzystują najmniejsze wahania na rynku żeby tylko był pretekst i od razu dowalić 10 gr w dół... Zamiast kombinować, szukać innych furtek dowalić głupiemu chłopu, a ten nabiał zostanie wyrzucony na śmieci i przyślą sms " w związku ze stratami (bla bla bla) cena spada o 10 gr" To jest tak tragiczne, że aż śmieszne :D

Opublikowano

No właśnie, bo wiekszość produktów ma krótki termin, a jak bedą straty to wiadomo kto je pokryje. Ale skoro mleko przerzutowe podobno po 1 zł to zmiana odbiorcy w tym momencie też nie wygląda realnie.

Opublikowano

Cena w mlekpolu spadnie o 15gr info od czlonka rady..

A jaki oddział?? Jak widać nawet członkom rady zarządu nie można wierzyć, jeden tak drugi nawspak, a trzeci jeszcze inaczej... A może specjalnie kazali im "postraszyć".

Opublikowano

Buduj oborę, ale nie przeskakuj pokolenia w przód czyli z 20 na 100 jak to się stało modne w ostatnich lukratywnych latach ;) Z tego powodu mamy problemy z nadprodukcją ;) Cena do 1zł raczej nie spadnie gdyż Białoruś dziwnym trafem zniosła embargo na produkty żywnościowe, bo przecież Rosja musi jeść. Kraj tranzytowy coś zarobi, ceny na półkach w Rosji poszły do góry także spadku poniżej 1.15netto bym nie podejrzewał czyli lekko nad granicą opłacalności :) Jeżeli ktoś jest w miarę niezadłużony i w miarę racjonalnie podchodzi do tematu produkcji utrzyma się. Spotkałem się z określeniem: "rolnik jest twardy jak stonka" także jakoś przetrwamy :) Mimo że jestem młody to pamiętam ostatni kryzys z 2008 bodajże i przetrawiliśmy go to teraz sobie też poradzimy :)

W grudniu jak mleko było po 2 zł niektórzy samych siebie próbowali przeskoczyć. Widoczne jest to szczególnie w podlaskim. Nowe obory się budują a gospodarze albo sprzedają jałówki takie 300kg za 1500zł - kasa do ręki żeby bank nie zabrał albo spłacają kredyt kredytem. Przecież mleko miało nie stanieć....... Po 7 mln na nowe obory z wyposażeniem i obsadą brano. Dziś płacz. Przykro patrzeć na ludzką głupotę...

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie się zgadzam z wypowiedzią kolegi wyżej . Po prostu przesadzają ludzie ,a w życiu tylko śmierć jest pewna .

OSM Sierpc też szykuje obniżki ,ale ile to będzie powiem za parę dni po zebraniu .

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

W grudniu jak mleko było po 2 zł niektórzy samych siebie próbowali przeskoczyć. Widoczne jest to szczególnie w podlaskim. Nowe obory się budują a gospodarze albo sprzedają jałówki takie 300kg za 1500zł - kasa do ręki żeby bank nie zabrał albo spłacają kredyt kredytem. Przecież mleko miało nie stanieć....... Po 7 mln na nowe obory z wyposażeniem i obsadą brano. Dziś płacz. Przykro patrzeć na ludzką głupotę...

jestem z podlaskiego inie znam ani jednego takiego przypadku ...więc fantazjuj dalej

Opublikowano

Dokładnie macie racje ze w podlaskim to niektórym przy cene 2 zł. to szajba odbijała i nie wiedzieli kim są . Ale widac ze obecna cena sprowadziła ich na ziemie.

Opublikowano

przesadzacie. Ten kto ma ponad 100 krów negocjuje cenę w mleczarni indywidualnie tak że taki nie zginie. Chyba że obory nie dał rady zapełnić i ziemi nie na tyle żeby bydło wyżywić. Wtedy może być z nim cienko.

Opublikowano

przesadzacie. Ten kto ma ponad 100 krów negocjuje cenę w mleczarni indywidualnie tak że taki nie zginie. Chyba że obory nie dał rady zapełnić i ziemi nie na tyle żeby bydło wyżywić. Wtedy może być z nim cienko.

No dobrze ale czy mleczarnia da takiemu 2zł kiedy na rynku jest full mleka po 1,2zł i taniej?

Opublikowano

no własnie teraz nie jest tak słodko, każda mleczarnia ma teraz surowiec i towar w magazynach, to po co jej nowy dostawca? Jak chce się przenieść, to już mleczarnia dyktuje warunki, a nie odwrotnie, jak to miało miejsce jeszcze w maju. W Bieluchu w maju na kontrakt przy dużej dostawie tj pow. 2500 dziennie można było dostać 1,8 zł, a teraz wcale nie potrzebują"latawców" bo właśnie można zrobić przerzut po 1zł

Opublikowano (edytowane)

Kolejny problem to to że nadprodukcja w PL cały czas się zwiększa a eksportu na Rosję nie ma. Nie dość że kar pewnie nie unikniemy to jeszcze cena w dół i mleczko przestaje być takie smaczne jak było w grudniu. O zbiorach kukurydzy nie wspomnę - dla wielu gwóźdź do trumny. Kilka czynników na raz.

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano

Kolejny problem to to że nadprodukcja w PL cały czas się zwiększa a eksportu na Rosję nie ma. Nie dość że kar pewnie nie unikniemy to jeszcze cena w dół i mleczko przestaje być takie smaczne jak było w grudniu. O zbiorach kukurydzy nie wspomnę - dla wielu gwóźdź do trumny. Kilka czynników na raz.

no to musisz sadzić więcej kartofli :D :D :D

wszystko leci w dół , ale co byś nie zmyślił to i tak mleczarstwo ma się najlepiej ;)

Opublikowano

Najpierw hossa potem bessa :) To było do przewidzenia, ale osobiście spodziewałem się tego bardziej w momencie zniesienia kwot mlecznych. Mleczarstwo przez ostatnie lata odbiło się wysoko i nie ukrywajmy tego :) Widać to po okazałych oborach i drogich parkach maszynowych, niestety niektórzy myśleli że sytuacja z wysokimi cenami utrzyma się dłużej a tu wałek :) Teraz tylko czekać i się modlić żeby kryzys nie trwał zbyt długo :)

Opublikowano

no to musisz sadzić więcej kartofli :D :D :D

wszystko leci w dół , ale co byś nie zmyślił to i tak mleczarstwo ma się najlepiej ;)

Najlepiej to się mają "mazurscy ekolodzy", mleczarstwo ma się dobrze ale i ma najwięcej kredytów, cena poniżej 1zł ud*piła by większość

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v