Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prezident 1.40 brutto.

U nas o tyle dobrze że 1 lipca przysłali że mleko w lipcu tańsze o 3 gr.

Ale to jest na jednostce białka tańsze tak?

Opublikowano (edytowane)

Wiele rzeczy mnie tam nie pasi,w chwili obecnej, przy białku 3,42 i 18tys.l/m mam 1,49zł. Mlekpol po prostu jest pewniejszą i stabilniejszą mleczarnią.

Edytowane przez tosieks
Opublikowano

np.... w Zambrowie mają inne laboratorium , że antybiotyki które mają karencję np... 4 dni to potrafią nawet i 2 tygodnie trzymać , czy naprawdę jest tam antybiotyk , czy może , by tylko wyłudzić pieniądze bo i tak nigdzie nie zbadam bo się mi to nie opłaca ....................................... u mnie jedna sztuka się wycieliła i weterynarz dał tabletkę , bo łożysko się samo nie chciało odkleić i od tamtego czasu jest już 10 dni po karencji i jeszcze jest , a krowa daje 30 litrów :(

Opublikowano

Może tak być ,że antybiotyk utrzymuje się w mleku znacznie dłużej jak wyznaczona karencja . Tak się dzieje u krów u których wątroba słabo pracuje .

Opublikowano

np.... w Zambrowie mają inne laboratorium , że antybiotyki które mają karencję np... 4 dni to potrafią nawet i 2 tygodnie trzymać , czy naprawdę jest tam antybiotyk , czy może , by tylko wyłudzić pieniądze bo i tak nigdzie nie zbadam bo się mi to nie opłaca ....................................... u mnie jedna sztuka się wycieliła i weterynarz dał tabletkę , bo łożysko się samo nie chciało odkleić i od tamtego czasu jest już 10 dni po karencji i jeszcze jest , a krowa daje 30 litrów :(

Krowa glikol dostaje ?

Opublikowano

Antybiotyk znacznie dłużej sie utrzymuje w organiżmie niż ma karencje... Z tego co ja wiem to są jakieś normy ,,do ,, których stęrzenie jest dozwolone... Np jak jakiś rolnik oddał mleko z antybitykiem to mleczarnia żeby nie wylewać tego mleka i nie karać nieboraka to rozcięczała te mleko dobrym aż zawartość tego antybityku spadła do ,,tej,, norymy... Ale tak było kiedyś...

Opublikowano

No to faktycznie uratowali nieboraka przed karą ,a to że ludzi się truje to już mało ważne.

a to glikol pomoże ......... lekarz podał wapno dożylnie 4 dni temu

Tak może pomóc ! Krowa ,która daje 30 l mleka dziennie na pewno ma niedobór energii . Może tego nie widać gołym okiem ,ponieważ nie ma wyraźnych objawów ketozy czy stłuszczonej wątroby ,ale utrzymywanie się antybiotyku powyżej karencji, też jest objawem, że w organizmie krowy dzieje się coś niedobrego .

Testowanie przez producenta danego antybiotyku odbywa się na np. 100 zdrowych krowach .

Podawaj krowie glikol choć od dnia wycielenia , a jeszcze lepiej zacznij go podawać tydzień przez spodziewanym porodem ,a zobaczysz że antybiotyk nie przekroczy karencji ,a jak już to nieznacznie .

u nas nigdy nie dajemy do sprawdzenia. Tak jak pisze na antybiotyku tak robimy i nigdy nie było żadnych problemów.

To albo masz krowy w dobrej kondycji ,albo duuuuuuuuużo szczęścia . ;)

W OSM w Sierpcu mleko z antybiotykiem nie przejdzie . Jak już ktoś się pomyli ,lub zaryzykuje i się nie uda ,to potem płaci średnią cenę mleka razy ilość skażonego .

Nie wyobrażam sobie nie badać mleka na antybiotyk ,przed wlaniem do schładzalnika .

Opublikowano

krowy mam w normalnej kondycji hfów już mało jest większość to mieszance. Zasuszane są na 60-50 dni. po ocieleniu 4 dni się nie wlewa. A jak dostają na zapalenie to tak jak pisze na antybiotyku. Jak by podał i potem to mleko wlał to pewnie że by wykazało trzeba karencje przestrzegać. A o klasyfikowaniu mleka w Sierpcu dużo negatywnych opini słyszałem jeden nawet tam przeszedł i teraz cuda się u niego dzieją.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v